KNAB neatklāj, kura Saeimas partija saņēmusi finansējumu no ārvalstīm (160)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA. TVNET karikatūra: Toms Ostrovskis

Šodien Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs paziņoja, ka partijas 11.Saeimas ārkārtas vēlēšanām iztērējušas gandrīz divreiz mazāk naudas nekā 2010.gadā. Tomēr KNAB neatklāja, kura Saeimas partija pēdējās vēlēšanās ir saņēmusi finansējumu no ārvalstīm. Biroja vadītājs Jaroslavs Štreļčenoks uz jautājumu, vai tā varētu būt «Saskaņas centrs», ne noliedza, ne apstiprināja, norādot, ka šajā lietā vēl notiek izmeklēšana.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītājs Jaroslavs Štreļčenoks arī nevarēja sniegt atbildi, vai izmeklēšana šajā lietā varētu noslēgties līdz 2013.gada pašvaldības vēlēšanām, lai iedzīvotāji varētu izvēlēties pārdomāti un atbildīgi, atbalstot politiskās partijas pašvaldībās.

SAB: Saeimā ievēlēta partija, kas finansēta no ārvalstīm

Viena no 11.Saeimā iekļuvušajām partijām priekšvēlēšanu laikā ir saņēmusi finansējumu no ārvalstīm, kas ir aizliegts, 29.martā LTV raidījumā «Panorāma» pavēstīja Satversmes Aizsardzības biroja (SAB) vadītājs Jānis Kažociņš.

Kažociņš sacīja, ka minētā informācija nodota Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), kurš pārbauda partiju finanses. Kažociņš neatklāja, kura no partijām vai partiju apvienībām tā ir.

Kažociņš :«Atbilde ir - jā, mēs to atklājām. Un informācija tika pārbaudīta, tā ka informācija ir pavisam droša,» sacīja Kažociņš, atbildot uz jautājumu, vai 11.Saeimā ir ievēlēta partija, kas saņēmusi finansējumu no ārvalstīm.

Likumdošana atļauj nevalstiskajām organizācijām saņemt finansējumu no ārvalstīm, bet politiskas partijas to nedrīkst. Summas neesot milzīgas. SAB ir arī zināms, kā no ārvalstīm saņemtā nauda tikusi izmantota.

Partijas 11.Saeimas ārkārtas vēlēšanām iztērē gandrīz divreiz mazāk naudas nekā 2010.gadā

Partiju tēriņi ir samazinājušies, jo ārkārtas vēlēšanās varēja tērēt daudz mazāk naudas priekšvēlēšanu aģitācijai nekā parastajās vēlēšanās. Kopā partijas un to apvienības priekšvēlēšanu izdevumiem pirms 2011.gada Saeimas vēlēšanām izlietoja 1 910 881 latu, bet pirms 10.Saeimas vēlēšanām 2010.gadā tās iztērēja 3 712 849 latus.

Priekšvēlēšanu aģitācijas periodā pagājušajā gadā, kas ilga 58 dienas, tika publicēta un pārbaudīta informācija par politisko partiju un to apvienību 1739 ziedojumiem par kopējo summu 1 548 931 lats. Salīdzinoši priekšvēlēšanu aģitācijas periodā 2010.gadā, kas ilga 120 dienu, tika saņemts 2061 ziedojums par kopējo summu 2 802 534 lati.

Neviena partija pirmsvēlēšanu aģitācijai nav iztērējusi vairāk naudas, nekā atļauts. Divas partijas ‒ Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un LPP/LC ‒ pietuvojušās atļautajam izdevumu apmēram attiecīgi 97% un 95% apmērā.

Saskaņā ar partiju ieņēmumu un izdevumu deklarācijām visvairāk naudas pirms vēlēšanām izdevusi «Vienotība», kas iztērējusi 555 348 latus.

ZZS kopējie izdevumi pirms vēlēšanām bijuši 347 613 latu, LPP/LC ‒ 296 072 lati, Zatlera Reformu partija pirms vēlēšanām iztērējusi 281 375 latus, Nacionālā apvienība ««Visu Latvijai»‒TB/LNNK» ‒ 85 589 latus, savukārt partiju apvienība «Saskaņas centrs» iztērējusi 280 354 latus.

Komentāri (160)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu