«Kalkūni» cīnās ar darbinieku trūkumu (8)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sociālās aprūpes centrs «Kalkūni» cīnās ar darbinieku trūkumu, jo pusgada laikā joprojām neesot izdevies atrast speciālistus, kas būtu ar mieru strādāt šajā centrā, kas atrodas Latgalē.

Labklājības ministrija (LM) situāciju raksturo kā ļoti saspringtu un nākamā gada budžetā plāno iegūt papildu finansējumu centra darbinieku atalgojumam.

«Kalkūni» medijos guvuši neglaimojošu publicitāti policijas ierosinātā kriminālprocesa dēļ pēc triju iemītnieku nāves, bet pirms tam plašu rezonansi guva gadījums ar Viku, kurš slimnīcā nonāca novārdzināts.

LM informēja, ka Valsts sociālās aprūpes centra «Latgale» filiāle «Kalkūni» kopš 2011.gada augusta joprojām aicina pieteikties darbiniekus uz četrām vakantajām ārsta pediatra, ergoterapeita un masiera un sociālā rehabilitētāja amata vietām.

Jau tuvākajā laikā ir paredzēts izsludināt konkursus uz vakantajām medicīnas māsas un sociālā rehabilitētāja amata vietām.

«Ļoti saspringta situācija pašlaik ir »Kalkūnos«, jo līdzšinējie mēģinājumi atrast kvalificētus darbiniekus, kuri vēlētos strādāt ar smagi slimiem bērniem un pieaugušajiem, vairāk nekā pusgadu nav vainagojušies ar panākumiem. Šajā centrā dzīvo klienti ar ļoti smagām diagnozēm, un viņiem ir nepieciešama kvalificētu mediķu palīdzība uz vietas,» norādījusi LM valsts sekretāre Ieva Jaunzeme.

«Kalkūnos» pašlaik dzīvo 154 cilvēki, tostarp ar smagiem garīgiem traucējumiem. No tiem 101 ir bērns un 53 pieaugušie.

Pašlaik «Kalkūnos» klientu veselības aprūpi nodrošina tikai Daugavpils novada ģimenes ārste, vecākā medicīnas māsa un piecas medicīnas māsas. Neskatoties uz darbinieku trūkumu, pēc ģimenes ārsta norādījumiem klientiem ir nodrošinātas gan konsultācijas pie speciālistiem, gan analīzes un nepieciešamie izmeklējumi. Vienlaikus klienti ļoti bieži jāved uz Daugavpils reģionālo slimnīcu un poliklīnikām, kā arī pie speciālistiem uz Rīgas ārstniecības iestādēm.

LM cer iegūt papildu finansējumu sociālo aprūpes centru darbinieku algām nākamā gada budžetā, jo pašlaik darbinieku atalgojums ir katastrofāli zems. Algām nākamgad pieprasīti papildu līdzekļi 1,1 miljona latu apmērā.

Patlaban valsts sociālās aprūpes centros dzīvo vairāk nekā četrarpus tūkstoši iemītnieku, kurus aprūpē vairāk nekā trīs tūkstoši darbinieku. Vidējā mēnešalga aprūpētājiem pirms nodokļu nomaksas ir 213 latu, sociālajiem aprūpētājiem – 226 lati un sociālajiem darbiniekiem – 297 lati. «Ļoti zemais atalgojums rada kadru mainību, kas attiecīgi ļoti nelabvēlīgi ietekmē klientu veselību,» secinājusi LM.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu