9.maiju Rīgā, Uzvaras parkā apmeklējuši ap 100 000 cilvēku (272)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

9.maija svinības Rīgā, Uzvaras parkā, šīs dienas laikā kopumā varētu būt apmeklējuši jau aptuveni 150 000 cilvēku, liecina pasākumu organizatoru aplēses. Savukārt policijas Rīgas reģiona pārvaldē pieļāva, ka līdz dienas beigām pasākuma apmeklētāju skaits varētu pārsniegt 100 000. Uz svinībām ir ieradušies visdažādāko vecumu cilvēki, ļaudis joprojām turpina bariem nākt parka virzienā.

Papildināts saskaņā ar jaunāko informāciju un pievienots video.

Patlaban parka apkaimē uzturas ap 12 000 cilvēku, liecina policijas novērojumi. Tuvojoties saulrietam, svinētāju skaits tradicionālajā pasākuma vietā nemazinās. Uz skatuves joprojām uzstājas dažādi deju un vokāli instrumentālie ansambļi.

Kā novēroja TVNET, ieradušies gan vecāki, gan jauni cilvēki. Lai gan alkoholu uz vietas netirgo, reibumā ir daudzi - interesanti, ka dzer it kā kokakolu, bet tai uzdzer minerālūdeni; atsevišķās vietās manītas jaunietes ar alus pudelēm rokās, bet neaizrāda, jo nav iespējams sanākušās masas izkontrolēt.

Daudzi dzer no maisiņos ievietotiem traukiem, savukārt citi neslēpj alkoholisko dzērienu pudeles. Daudzi cilvēki sēž zālājos, citi atbraukuši uz parku ar velosipēdiem, lai gan viņiem lielā cilvēku skaita dēļ ar saviem braucamrīkiem ir grūti pārvietoties.

Pasākums turpināsies līdz plkst.23.

Neievēro, kur tualetes

Parka teritorijā paralēli Uzvaras bulvārim rindā uzstādītas vairāk nekā 40 sausās tualetes, taču, neraugoties uz to, bija cilvēki, kuri dabiskās vajadzības nokārtoja tam neparedzētās vietās.

Cilvēki saposušies, piesprauduši Georga lentītes, daudziem ir padomju simbolika uz apģērba; mašīnas ar attiecīgiem uzrakstiem ar guašas krāsām vai līmlentēm, vai tanka apzīmējumiem, vienam auto pielīmēts pat kā tanka stobrs. Jaunieši vecāka gadagājuma cilvēkiem iet un dāvina ziedus, pateicoties par kādreiz piedzīvoto un paveikto.

Piedāvājums ēdienu zonā, kā novēroja TVNET, ir daudz reižu bagātīgāks nekā populārākajos vasaras festivālos.

Cilvēki bauda labo laiku; daudz iereibušo

Organizācijas «Par godīgumu un taisnīgumu» valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Gapoņenko dala avīzes un apvienības «Sociālais bloks» bukletus, kuros minēts, ka nepilsoņi ir pilntiesīgi sabiedrības un politiskās dzīves dalībnieki. Par bukletu dalīšanu vīrietim aizrādīja apsardzes firmas darbinieks, jo tas pasākumā neesot atļauts.

Parkā ir izvietotas biedrības «Rodina» un antifašistu aktīvistu nojumes, kurās tiek dalīti karodziņi, nozīmītes un citas lietas. Pasākuma norises vietā diezgan daudz tiek dalīti Krievijas Federācijas karodziņi.

Cilvēki nāk ar ziediem rokās vai iegādājas tos turpat uz vietas, lai varētu nolikt monumenta pakājē vai uzdāvināt kādam no kara veterāniem. Parkā valda svētku gaisotne un cilvēki viens otru sveic svētkos un klausās koncertu. Kara veterāni dalās savās atmiņās. Pasākumu apmeklē ne tikai vecāka gadagājuma cilvēki, bet arī ģimenes ar maziem bērniem un skolēni.

Uzvaras parkā un tā apkārtnē ir ļoti daudz cilvēku, kuri, pateicoties labajam laikam, izbauda svētku gaisotni fotografējoties, runājoties, ēdot. Dažviet manāmi nedaudz iereibuši cilvēki, kuri, neraugoties uz organizatoru aizliegumu lietot alkoholu, to paklusām dara no blašķītēm vai citiem traukiem.

Policija jau aizturējusi 24 personas; vairākas hospitalizētas

Šodien līdz plkst.21 Otrā pasaules kara beigu 67.gadadienas svinībās Uzvaras parkā policija aizturējusi 24 personas. Sadovskis sacīja, ka šīs personas aizturētas par nepakļaušanos policijas darbinieku likumīgajām prasībām un atrašanos sabiedriskā vietā tādā alkohola reibumā, kas aizskar cilvēka cieņu. Konkrētāk, kādus pārkāpumus aizturētie izdarījuši, kuru dēļ bija nepieciešams veikt aizturēšanu, Sadovskis nevarēja pateikt.

Kā pastāstīja Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Tīmane, arī RPP darbiniekiem šodien Uzvaras parkā ir gana daudz darāmā. Viņiem pat nācies nodzēst trīs mazus ugunsgrēkus. Divas aizdegšanās konstatētas pārvietojamajās tualetēs, kur bija aizdedzināti papīri, bet vienā gadījumā bija aizdegusies atkritumu tvertne.

Vairāki atkritumu konteineri ir līdz malām pilni, taču tos regulāri iztukšo, tāpēc zālājā atkritumi nekrājas, toties daudzviet ir pievemts. Cilvēki turpina baudīt šašlikus, desiņas un citus ēdienus. Daudzi ir paņēmuši līdzi paši savas uzkodas un apsēdušies uz parku norobežojošajām betona apmalēm.

Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Pašvaldības policija arī palīdzējusi divām personām, kurām bija radušās veselības problēmas - vienam ar sirdi un vienam ar kājām. Viens no sasirgušajiem nodots mediķu aprūpē, bet otrs nogādāts mājās.

RPP noformējusi četrus administratīvā pārkāpuma protokolus par atrašanos sabiedriskā vietā ar atvērtu alkoholisko dzērienu iepakojumu, bet kopā ar Valsts policijas darbiniekiem aizturētas četras personas par pretošanos policistiem.

Tīmane arī pastāstīja, ka pasākuma laikā patvaļīgi noņemta ceļazīme, kas automašīnām aizliedz stāvēt un apstāties netālu no parka esošajā Mazajā Nometņu ielā. Līdz ar to šajā ielā patlaban ir novietotas automašīnas, kas traucē citu transportlīdzekļu kustību. Tā kā ceļazīme nav redzama, policija soda kvītis šīm automašīnām neizrakstīs, taču pieļauj, ka visi tur novietotie spēkrati tiks evakuēti.

Sastrēgums no Centrālās stacijas līdz Uzvaras parkam

Šovakar īsi pirms plkst.19 Rīgā izveidojies liels sastrēgums - no Centrālās dzelzceļa stacijas līdz pat Uzvaras parkam Pārdaugavā, novēroja aģentūra LETA.

Lai ar personīgo transportu pār Akmens tiltu nokļūtu no centra līdz Uzvaras parkam, sastrēgumā nākas pavadīt vairākus desmitus minūšu. Tikmēr ar sabiedriskā transporta kustību nav tik lielu problēmu, jo dažviet ir sabiedriskā transporta joslas, bet tramvajs brauc pa sliežu ceļu, kas ir brīvs.

No centra Pārdaugavā pa Akmens tiltu pirmie nokļūst tie, kuri izvēlējušies iet kājām. Pār Akmens tiltu simtiem cilvēku dodas Pārdaugavas virzienā.

Satiksmi uzmana policija

Uzvaras parka apkaimē satiksmi regulē policisti. Tuvējā Pārdaugavā pa ielām pārvietojas vairākas mašīnas ar Krievijas karogiem, dažādu Uzvaras dienas simboliku un skandām, no kurām skan skaļa mūzika.

Iekļūt Uzvaras parka teritorijā lielā cilvēku skaita dēļ ir grūti pat kājāmgājējiem. Plkst.18.55 Uzvaras parka teritoriju sasniedza vairāku simtu cilvēku liels gājiens un parkā esošie ļaudis viņus sagaidīja ar ovācijām.

Uzvaras parka teritorijā gaisā virmo izteikts šašliku aromāts un valda liels troksnis.

Jau ziņots, ka Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) un vairāki bijušās Padomju Savienības republiku vēstnieki un diplomāti šodien Uzvaras parkā nolika piemiņas vainagu pie pieminekļa Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no nacistiskajiem iebrucējiem.

Ziedu nolikšanā piedalījās Krievijas vēstnieks Aleksandrs Vešņakovs, Baltkrievijas, Uzbekistānas, kā arī citu valstu, piemēram, Grieķijas un Ķīnas, diplomāti. Ziedu nolikšanā piedalījās arī vairāki Saeimas un Rīgas domes «Saskaņas centra» frakcijas deputāti.

Vešņakovs pēc ziedu nolikšanas visus apsveica Uzvaras svētkos, kā arī novēlēja veterāniem labu veselību. Žurnālistiem Vešņakovs uzsvēra, ka nevajadzētu pretstatīt cilvēkus, kas piemin Uzvaras svētkus 8.maijā vai 9.maijā.

Tāpat šodien svētku koncerta vadītājs nolasīja fragmentu no Valsts prezidenta Andra Bērziņa iepriekš izplatītā paziņojuma saistībā ar 8.maija piemiņas dienu. Arī pēc tā nolasīšanas pasākuma dalībnieki aplaudēja.

Komentāri (272)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu