Daudz bērnu jūtas nevajadzīgi un nesaprasti (165)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/kbry98

Daudz bērnu Latvijā jūtas nevajadzīgi un nesaprasti. Tā sarunā ar portālu TVNET sacīja Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) vadītāja Laila Rieksta-Riekstiņa, kuru uzrunājām saistībā ar šodien visā pasaulē atzīmēto Starptautisko bērnu aizsardzības dienu. Viņa aicināja ģimenes un it īpaši vecākus apzināties, cik liela vērtība ir bērni.

Ar atvasēm vajadzētu runāt ne tikai par viņu atzīmēm skolā un pusdienās apēsto, bet arī par patiešām bērnam svarīgām lietām.

Uz inspekcijas uzticības tālruni zvana ļoti daudz bērnu, kuri stāsta, ka jūtas savā ģimenē nesaprasti un pat nevajadzīgi. Viņi atzīstas, ka

par sev svarīgākajām lietām ar vecākiem nekad nerunā.

Bieži vien vecāki attopas par vēlu - piemēram, tad, kad bērni kļuvuši vardarbīgi un agresīvi. Nereti šādas īpašības bērni iemanto ģimenēs, kurās ir smagas problēmas vecāku un bērnu attiecībās.

Ļoti negatīvi vērtējams tas, ka mūsdienās vardarbības un agresijas pazīmes izrāda jau pavisam mazi bērni.

Rieksta-Riekstiņa uzsvēra, ka ģimene bērniem ir ļoti svarīga un to nevar aizstāt ne valsts, ne pašvaldības institūcijas.

Uzticēšanās un drošības sajūta rodas ģimenē.

Katrs cilvēks ikdienā saskaras ar dažādām problēmām, taču bērniem vajadzētu būt sajūtai, ka ģimenē viņus saprot un atbalsta. Daudz jauniešu domā, ka par svarīgām lietām ar vecākiem nav jārunā, jo viņus tāpat nesapratīs, neuzklausīs, nosodīs, izsmies vai pat paņirgāsies.

Pieaug sabiedrības aktivitāte bērnu aizsardzībā

Pozitīvi vērtējams tas, ka pēdējā laikā sabiedrība vairs nav tik vienaldzīga pret pāridarījumiem bērniem. Daudz ļaužu vairs nedomā, ka vardarbība pret bērnu ir tikai ģimenes iekšēja lieta, ar ko viņiem pašiem jātiek galā.

Bieži pieaugušie zvana VBTAI un informē par aizdomīgām situācijām, kurās iesaistīti bērni.

Uzmaniet vasarā bērnus!

Inspekcijas pārstāve arī minēja vairākus aspektus, kuriem būtu pievēršama pastiprināta uzmanība saistībā ar tuvojošos vasaru.

Līdz ar siltā laika sākšanos speciālisti ir nobažījušies par bērnu fizisko drošību.

Gan pērnvasar, gan šajā pavasarī jau saņemtas ziņas par bojāgājušiem un smagas traumas guvušiem bērniem.

Ne visi vecāki ir padomājuši un pārdomājuši, kā viņu bērni pavadīs vasaras brīvlaiku. Vairums bērnu vasarā var laiskoties trīs mēnešus, bet vecāku atvaļinājums ilgst tikai mēnesi.

Kā bīstamāko darbību vasarā Rieksta-Riekstiņa minēja peldēšanos. Bērniem, pat ja viņi ir pusaudžu vecumā, nevajadzētu doties uz peldvietām vieniem pašiem. Daudz ir gadījumu, kad lielāki bērni vieni paši peldas, bet nelaimes gadījumā nespēj viens otram palīdzēt. Ir situācijas, kad,

dodoties glābt slīcēju, bojā aiziet abi divi bērni.

Tā kā vecāki ne vienmēr var izstaigāt līdzi saviem bērniem, būtu lietderīgi, ja viņi apvienotos ar draugiem, radiem vai citiem pieaugušajiem, kuri uz pārmaiņām varētu uzraudzīt bērnu nodarbes vasarās.

Dažkārt bērni, it īpaši mazākie, nokļūstot nelaimē, tik ļoti sabīstas, ka baidās vecākiem stāstīt par notikušo un tādēļ bēg prom. Lai tā nenotiktu, ar bērniem vajadzētu pārrunāt, kā rīkoties ārkārtas gadījumos.

Būtu labi, ja izdotos ar bērniem izspēlēt dažādas situācijas un izskaidrot, kā būtu pareizāk rīkoties. Tāpat atbalstāms, ja vecāki bērniem pastāsta par savu bērnības pieredzi ārkārtas situācijās.

Izskaidrošana palīdz daudz labāk nekā vienkāršs aizliegums.

Vēl riska grupā ir bērnu skrituļošana un braukšana ar velosipēdiem.

Inspekcijā uzskata, ka aktīvās atpūtas laikā bērniem vajadzētu lietot ķiveres un elkoņu, ceļu sargus.

Bez tiem bērni gūst ļoti daudz smagu traumu.

Arī portāls TVNET aicina sargāt bērnus un vēl jauku vasaru!

Par biežākajiem iemesliem, kādēļ bērni zvana uz uzticības tālruni, lasiet šeit:

Komentāri (165)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu