Psihoterapeitu biedrība izplata paziņojumu: Homoseksualitāte nav slimība (76)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Psihoterapeitu biedrība (LPB) nepiekrīt uzskatam, ka homoseksualitāte būtu slimība, informēja LPB pārstāve, sertificēta psihoterapeite Evija Rozenlauka.

Šādu paziņojumu LPB nolēmusi izplatīt, jo šonedēļ LTV raidījumā «Sastrēgumstunda» kāda no skatītājām, kas stādījās priekšā kā psiholoģe, paudusi medicīniski, psiholoģiski un psihoterapeitiski nepamatotu viedokli, ka homoseksuālisms ir slimība.

«Uzskatām to par bezatbildīgu sabiedrības maldināšanu, kas kļuvusi iespējama, pateicoties nesakārtotai valsts likumdošanai, jo pagaidām Latvijā ne psihologu, ne psihoterapeitu profesijas, tostarp sertifikācija, valstiskā līmenī netiek regulētas. Ceram, ka tuvākajā laikā plānotā psihologu likuma pieņemšana šo situāciju kaut daļēji sakārtos un tam sekos izmaiņas arī likumdošanā par psihoterapeitu profesiju,» skaidroja Rozenlauka.

Oficiālā medicīniskā nostāja homoseksualitātes jautājumā visprecīzāk izpaužas faktā, ka jau 1973.gadā ASV Psihiatru asociācija homoseksualitāti kā slimību izsvītroja no psihisko traucējumu Diagnostiskās un statistiskās rokasgrāmatas. 1990.gadā Pasaules veselības asamblejas laikā tā tika izņemta arī no Starptautiskās slimību klasifikācijas 10. izdevuma. 2001.gadā pat Ķīna atteicās no homoseksualitātes kā slimības izpratnes.

«Homoseksualitātei var būt daudz dažādu cēloņu - bioloģiski, psiholoģiski un sociāli.

Seksuālā orientācija ir dabiska un daudzu ģenētisku faktoru noteikta, un tā nav cilvēka izvēles rezultāts. To ietekmē ģenētika, hormonālā darbība un vide,» stāstīja Rozenlauka. Psihoterapijā pret homoseksuāliem klientiem neizturas citādi kā pret heteroseksuāliem, jo kā vieniem, tā otriem emocionālo grūtību loks ir līdzvērtīgs.

LPB ir organizācija, kas apvieno un sertificē Latvijas visu nozaru psihoterapeitus, un tās prezidents ir psihoterapeits un psihologs Ansis Stabingis.

Kā ziņots, lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienība «Mozaīka» līdz 2.jūnijam Rīgā organizē «Baltijas praidu 2012», kura laikā notiek vairāki pasākumi - izstādes, kino, semināri, diskusijas un gājiens Rīgas ielās.

«Baltijaspraids» noslēgsies ar gājienu par vienlīdzību, kas notiks sestdien, 2.jūnijā, Rīgas ielās,

un tam sekojošo akciju «Par cilvēktiesībām» Vērmanes dārza estrādē. Gan gājiens, gan akcija Vērmanes dārzā būs atvērta un pieejama visiem. «Šogad esam padomājuši arī par ģimenēm ar bērniem, un Vērmanes dārza bērnu laukumā visu pasākuma laiku strādās aukle,» informēja organizatori.

Valsts policija (VP), lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību un drošību «Baltijas praida 2012» pasākumos, strādās pēc īpaši izstrādāta plāna. Policija jau iepriekš ir tikusies ar pasākuma organizatoriem un pārrunājusi iecerēto pasākumu norisi. Saskaņā ar pasākumu plānu arī policija ir izstrādājusi savējo. VP preses pārstāve Sigita Pildava neatklāja, vai pasākumu laikā, kā tas bijis iepriekš, ap Vērmanes dārzu būs «dzīvā» policistu ķēde.

Komentāri (76)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu