Rīgā pieminēs komunistiskā genocīda upurus (8)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgā šodien notiks vairāki atceres pasākumi un gājieni komunistiskā genocīda upuru piemiņai, aģentūra LETA uzzināja Rīgas domē.

Piemiņas pasākumi sāksies Latvijas Okupācijas muzejā, kur no plkst.10 līdz 12 visi interesenti ir aicināti uz konferenci «Pagātne nezūd». Muzeja darba laikā līdz 21.jūnijam būs aplūkojama arī fotoizstāde.

No plkst.12 līdz 14 Latvijas Politiski represēto apvienības biedri organizēs gājienu no Okupācijas muzeja uz Brīvības pieminekli, lai pieminētu komunistiskā režīma veiktās represijas pret Latvijas pilsoņiem. Plānots, ka šajā gājienā varētu piedalīties ap 500 cilvēku, kuriem pievienosies ap 200 cilvēku no Rīgas politiski represēto biedrības.

Plkst.13 pie Brīvības pieminekļa notiks piemiņas brīdis un svinīgā Goda sardzes maiņa. Godinot komunistiskā genocīda upuru piemiņu, valsts augstākās amatpersonas pieminekļa pakājē noliks ziedus.

Ik gadu izsūtītie un bojā gājušie tiek pieminēti arī dzelzceļa stacijās «Šķirotava» un «Torņakalns», no kurienes mokpilno ceļu uz Sibīriju uzsāka tūkstošiem cilvēku. Rīgas Latgales priekšpilsētas politiski represēto biedrība no plkst.11 līdz 11.40 Šķirotavas stacijā noturēs piemiņas brīdi komunistiskā genocīda upuriem «Es sapni par dzimteni pagalvī likšu» (Kārlis Skalbe). Plānots, ka šajā pasākumā piedalīsies ap 50 cilvēku, viņu vidū arī Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR), jo no šīs stacijas 1941.gada jūnijā uz Sibīriju tika izsūtīti arī viņa ģimenes locekļi.

Savukārt «Kurzemes rajona politiski represēto klubs» šodien no plkst.15 līdz 16 Torņakalna stacijā pie piemiņas akmens un dzelzceļa vagona rīkos pasākumu 1941.gada 14.jūnija deportāciju atcerei. Plānots, ka šajā pasākumā piedalīsies ap 100 cilvēku, un plkst.15 klātesošos uzrunās Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC). Ušakovs šodien plkst.10 iecerējis apmeklēt arī konferenci «Pagātne nezūd» Okupācijas muzejā.

Rīgas Jauniešu brāsbends mākslinieciskā vadītāja un diriģenta profesora Boļeslava Voļaka vadībā sadarbībā ar Svētā Pētera baznīcas ērģelnieku Pēteri Vaickovski aicinās klausītājus uz Rīgas Sv.Pētera baznīcu, kur plkst.16 tiks atskaņota koncertprogramma «Veltījums». Ieeja būs bez maksas.

Plkst.17 Rīgas Svētā Jēkaba katedrālē mūziķi Māra Krauja-Reine, Elīza Anna Reine, Solveiga Raja, Ansis Sauka, Miervaldis Jenčs un Artis Gāga sniegs piemiņas koncertu «Mūzika palīdz un dziedē». Pie ērģelēm Jānis Karpovičs.

Kā emocionāls nobeigums 14.jūnijā plānotajiem piemiņas pasākumiem ir iecerēti vairāki koncerti. Viens no tiem - «Aizvestajiem», kas notiks Sv.Jāņa baznīcā. Koncertā uzstāsies Radio koris un solisti Aldis Liepiņš un Juris Žvikovs, diriģents Sigvards Kļava. Koncerts izskanēs tiem, kurus pirms 71 gada kā bērnus vai pusaudžus izsūtīja, tiem, kuru vecāki vai vecvecāki palika Sibīrijā, un visiem, kuri pret šo dienu izjūt cilvēcīgu pietāti kā pret traģisku vēstures notikumu. Ieeja bez maksas.

Jau tradicionāli Rīgas Domā piemiņas koncertu sniegs Profesionālais pūtēju orķestris «Rīga», kas plkst.19 aicinās uz «Latviešu mūzikas koncertu». Tajā uzstāsies arī Rīgas kamerkoris «Ave Sol» un izcilais latviešu dziedātājs Aleksandrs Poļakovs. Diriģents Mārtiņš Ozoliņš. Ieeja ar bezmaksas ielūgumiem, kuri no 7.jūnija saņemami Rīgas Doma kasē.

1941.gada 14.jūnija deportāciju rezultātā cieta 14 194 Latvijas iedzīvotāji, to starpā 3751 bērns vecumā līdz 16 gadiem. Viņu piemiņai un notikušā atgādinājumam Rīgā ir plānoti atceres pasākumi, kurus atbalsta Rīgas dome.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu