Avārija – murgs, no kura nevar atmosties (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Statistika par 2012.gadā piecos mēnešos notikušajām avārijām liecina: šobrīd Latvijā ir 178 cilvēki, kuriem pēc negadījuma ir fiziskas un garīgas problēmas; desmit bojā gājušus cilvēkus apraud tuvinieki un draugi; gandrīz pustūkstotis negadījumu nesuši sev līdzi materiālus zaudējumus un cilvēciskus pārdzīvojumus.

Tādas ir sekas uzskatam, kas no jauna pārņem Latviju, – «mazliet jau var». Vai alkohola glāze ir dzīvības vērta? Vai vienas glāzes dēļ ir vērts savu dzīvi pārvērst par murgu, no kura nevar atmosties, jo visu atlikušo dzīvi pavadīs doma – manis dēļ bojā aizgāja cilvēks?

Par šiem jautājumiem liek aizdomāties kampaņa «No vadītāja līdz izvadītājam ir viena glāze», kuru šodien, 14.jūnijā, sākusi Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) sadarbībā ar Valsts policiju, TVNET informēja CSDD Sabiedrisko attiecību daļā.

Kampaņas materiāli imitē reālas, baisas avārijas sekas, kam pie vainas ir sēšanās pie stūres alkohola reibumā. Kampaņa liek aizdomāties par dzērājšoferu turpmāko dzīvi pēc avārijas. Nereti iereibušais vadītājs ir vismazāk cietušais paša izraisītā avārijā, kamēr citi pasažieri gājuši bojā. Visu atlikušo dzīvi šim cilvēkam jādzīvo ar domu, ka viņš ir traģēdijas vaininieks un «izvadījis» sev tuvus cilvēkus.

Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Anrijs Matīss kampaņas atklāšanā uzsvēra ikgadējo pretalkohola kampaņu pozitīvos rezultātus. Piemēram, pagājušajā gadā Jāņu brīvdienās nebija neviena avārijās bojāgājušā, un A.Matīss pauda cerību, ka arī šīgada svētki būs tādi paši.

CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš

kampaņas skarbi emocionālo uzrunas formu pamato ar šā gada laikā strauji pieaugušo avāriju skaitu,

ko izraidījuši dzērājšoferi. «Gads sākās ar traģisko avāriju Krāslavas apkārtnē, kad alkohola dēļ dzīvību zaudēja septiņi jaunieši. Līdz šai dienai bojā gājuši jau desmit dzērājšoferi. Tas ir ļoti daudz, ja salīdzina ar pērno gadu, kad piecos mēnešos bojā gāja septiņi cilvēki. Šogad 2,2 reizes pieaudzis to ceļu satiksmes negadījumu skaits, kuros vismaz viens vadītājs ir bijis alkohola reibumā. Tieši tādēļ ir pienācis laiks ar radikālām metodēm vērsties pie sabiedrības, lai izskaustu pēc vairāku gadu pārtraukuma atkal augošo tendenci – dzert un braukt. Avārijas, kuras izraisa dzērājšoferi, parasti tiek veiktas ar auto vrakiem, kuriem īstā vieta ir šrotos, nevis uz ceļa. Tādēļ, mūsuprāt, situāciju var uzlabot auto konfiskācija un regulāri reidi reģionos, kur notiek vistraģiskākās avārijas. Psihoterapeiti saka, ka cilvēkam vajag kādu, kas ir augstāks par viņu – pārrauga un kontrolē viņa darbību. Ceļu satiksmē tie ir sodi, kas Latvijā, salīdzinot ar citām valstīm, alkohola ziņā ir vieni no bargākajiem.»

Valsts policija norāda, ka sabiedrības attieksme pret transportlīdzekļu vadīšanu reibumā sakņojas arī ģimenē. Diemžēl

likuma sargi nereti aiztur iereibušus autovadītājus, kuru mašīnās ir ģimenes locekļi,

kas acīmredzot nav iebilduši pret neprātīgu rīcību – vadīt auto reibumā.

Valsts policijas Satiksmes uzraudzības biroja priekšniece Vineta Mistre stāsta, ka policijas darbinieki, ierodoties notikuma vietā, nereti ir patiesi šokēti par to, kādas traģēdijas un negadījumi ir notikuši un ka tie vispār ir notikuši: «Autoavārijās cieš veselas ģimenes, radinieku grupas, tas nozīmē, ka tēvi un mātes ir riskējuši, iereibuši vedot savus bērnus, tāpat nereti arī tuvi draugi nav bijuši viens otram labi padomdevēji. Tas patiesi satrauc. Kurš gan cits, ja ne paši tuvākie, var palīdzēt viens otram, atturot no automašīnas vadīšanas reibumā?»

Valsts policija tāpat kā ikdienā, arī svētku periodā dosies reidos visā Latvijā, pastiprināti kontrolēs autovadītājus, uzsvaru liekot uz alkohola un ātruma kontroli. Vienlaikus policija aicina ikvienu būt atbildīgam un tālredzīgam, neriskēt ar savu vai tuvinieku veselību un dzīvību, jo avārija patiešām ir murgs, no kura atmosties nevar nekad.

Kampaņas «No vadītāja līdz izvadītājam ir viena glāze» laikā, līdz jūnija beigām, reklāmas tiks izvietotas televīzijā, radio un vidē, kā arī īpaša uzmanība tiks pievērsta informēšanai internetā un sociālajos tīklos. Savukārt pie tirdzniecības centriem «Alfa» un «Mols», kā arī laukumā Brīvības bulvāra un Tērbatas ielas stūrī ir izvietoti avarējušu mašīnu vraki; garāmgājēji, piezvanot uz instalācijas stendā redzamo bezmaksas tālruni, varēs noklausīties uz patiesiem notikumiem balstītu stāstu par katru notikušo avāriju.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu