Publiski aicina arī bērnus samaksāt īres parādus (75)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Atbildību par īres parādu prasa ne vien no pieaugušajiem, bet arī no skolas vecuma bērniem. Latvijas Republikas oficiālajā laikrakstā «Latvijas Vēstnesis» ievietots sludinājums, kurā publiskoti bērnu personas dati. Bērnu tiesību aizstāvji uzskata, ka tas uzskatāms par bērnu tiesību aizsardzības pārkāpumu, svētdienas vakarā vēstīja LNT ziņas.

Laikraksta «Latvijas Vēstnesis» 30. maija numurā publicēts kāds sludinājums, kura iesniedzējs vairākas personas brīdina par tiesvedību un izlikšanu no dzīvokļa, ja netiks samaksāts īres parāds. Pats par sevi tas nav nekas neparasts, taču šoreiz aicinājums izpildīt saistības attiecināts arī uz diviem skolas vecuma bērniem. Turklāt publiskoti ne vien viņu vārdi un uzvārdi, bet arī dzimšanas dati, informēja LNT ziņas.

VBTAI: Sludinājums nav bērnu labākajās interesēs

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa, komentējot šo sludinājumu, atzina, ka šādas ziņas par to, ka kādi bērni varētu tikt izlikti uz ielas, katrā ziņā nebūtu tādas, kas publiski apspriežamas.

«Tas ir bērnu tiesību aizsardzības principu pārkāpums, jo noteikums ir tāds, ka visas darbības, ko veic jebkura iestāde, kas tā vai citādi skar bērnu un šīs, protams, skar bērnu, ir jāveic, ievērojot bērnu labāko interešu principu; un šis noteikti nav bērnu labākajās interesēs, lai šī informācija tiktu publiskota,» uzskata Rieksta-Riekstiņa.

«Latvijas Vēstnesis» neatbild par sludinājuma saturu

Informācija publicēta gan valsts oficiālā laikraksta drukātajā, gan elektroniskajā versijā. Neskatoties uz to, ka bērnu tiesību aizstāvji šeit saskata pārkāpumu, «Latvijas Vēstnesis» norāda, ka par sludinājumu saturu atbildīgs ir tā iesniedzējs, savukārt laikraksts sludinājumu satura juridiskos aspektus nevērtējot.

«No vienas puses, mēs nekad nelabojam informāciju, ko iesniedz iesniedzējs: tās nav ne oficiālā laikraksta, ne jebkura laikraksta tiesības mainīt paziņojumu saturu. No otras puses, mēs saprotam atbildību pret šiem cilvēkiem un mēģināsim saprast, kā šajā konkrētajā gadījumā rīkoties,» tā intervijā LNT ziņām sacīja «Latvijas Vēstneša» valdes priekšsēdētāja Daina Ābele.

Tikmēr Datu Valsts inspekcija (DVI) raidījumam apstiprina, ka par sludinājuma saturu atbild tā iesniedzējs.

DVI Pirmās uzraudzības daļas vadītāja Sanita Vetšteina skaidroja: «Saskaņā ar likumu atbildīgs ir pārzinis. Pārzinis šajā gadījumā viennozīmīgi ir tā persona, kura šo sludinājumu nodevusi publikācijai, savukārt par «Latvijas Vēstneša» atbildību - tā ir jāvērtē, ņemot vērā «Vēstnesim» noteiktos pienākumus un konkrēto situāciju, vai varēja vai nevarēja ietekmēt šo konkrētās publikācijas saturu.»

Vērtēs, vai pārkāpts fizisko datu aizsardzības likums

Tomēr inspekcija pagaidām atturas no sprieduma, vai šajā gadījumā līdztekus bērnu tiesību aizskārumam saskatāms arī fizisko datu aizsardzības likuma pārkāpums. Šis gadījums tikšot pārbaudīts.

«Šeit būtu, iespējams, saskatāms pārkāpums, ka šie bērnu dati, iespējams, nedrīkstēja tikt publicēti, bet par to ir jāveic pārbaude, lai mēs varētu sniegt galīgu atbildi, ir vai nav pārkāpums,» piebilda Vetšteina.

Sods par fizisko personu datu aizsardzības likuma pārkāpšanu ir līdz 200 latiem fiziskām personām un līdz 10 000 latiem juridiskām personām. Pērn administratīvais sods piespriests 47 reizes.

Komentāri (75)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu