Vizītē Latvijā ieradīsies ASV valsts sekretāre Klintone (146)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc Jāņiem vizītē Latvijā ieradīsies ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone, apstiprināja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP). Pagaidām vēl vizītes norises laiks un darba kārtība tiek precizēti.

Pievienots Ārlietu ministra un ASV vēstniecības komentārs

Klintoni ierasties vizītē Latvijā 2009.gadā ielūdza toreizējais ārlietu ministrs Māris Riekstiņš. Tolaik bija cerība, ka Klintone Latvijā ieradīsies līdz ar jaunās ASV vēstniecības Rīgā ēkas atklāšanu, taču vizīti tā arī neizdevās organizēt.

Tāpat plānots, ka šovasar Rīgā viesosies vairākas ASV amatpersonas, tostarp iespējama ASV senatoru delegācijas vizīte, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Šīs vizītes kuluāros arī tiek saistītas ar ebreju kopienas īpašumu kompensācijām, jo šis jautājums Latvijā netiek risināts tik raiti kā, piemēram, kaimiņvalstī Lietuvā.

Rinkēvičs noliedza izskanējušās runas, ka vizītes mērķis ir, lai runātu par restitūcijas jautājumiem, kaut atzina, ka šis jautājums vienmēr tiek apspriests, tiekoties ar ASV kongresmeņu delegāciju.

«Mēs runāsim par sadarbību ekonomikā, sadarbību drošības politikā, par vispārējās politiskām attiecībām, reģionālo sadarbību,» teica Rinkēvičs.

Paziņojums par Klintones vizīti Latvijā tika izplatīts jau tagad, lai kliedētu baumas, piebilda Rinkēvičs.

Savukārt ASV vēstniecībā Latvijā šo informāciju pagaidām neapstiprina. «Mēs būtu priecīgi, ja ASV valsts sekretāre apmeklētu Latviju,» sacīja vēstniecības pārstāve Kristīne Kreile, sīkākus komentārus nesniedzot.

ASV sabiedriskā organizācija, kas apvieno trimdas baltiešus un viņu pēctečus, Amerikas baltiešu brīvības līga šā gada sākumā piešķīrusi ASV valsts sekretārei Hilarijai Klintonei Baltijas brīvības balvu, informēja Lietuvas Ārlietu ministrijā.

Klintonei balva piešķirta par viņas «ilgtermiņa un iedarbīgajiem centieniem Baltijas valstu neatkarības un drošības atbalstam, kā arī ASV partnerības ar Baltijas valstīm attīstībā».

Pateicībā par balvu Klintone norādīja, ka ASV ir ilgas tradīcijas sadarbībā ar Baltijas valstīm. Viņa vēstulē Amerikas baltiešu brīvības līgas prezidentam Imantam Leitim rakstīja, ka ASV neatzina Baltijas valstu okupāciju, kā arī uzsvēra kopīgos centienus garantēt reģionālo drošību enerģētikas jomā, veicināt demokrātiskos procesus Austrumos un atbalstīt Afganistānas tautu.

Amerikas baltiešu brīvības līga tika nodibināta 1981.gadā. Tās sākotnējais mērķis bija atbalstīt Baltijas valstu brīvības un neatkarības centienus, bet tā joprojām ASV Kongresam, Senātam un ASV iedzīvotājiem sniedz informāciju par situāciju Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Komentāri (146)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu