ASV kritizē Latviju: sievietes cieš cilvēktirdzniecībā (88)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvija ir izcelsmes un mērķa valsts sievietēm, kas pakļautas cilvēku tirdzniecībai seksuālas izmantošanas nolūkā, un izcelsmes valsts sieviešu, vīriešu un nepilngadīgo personu tirdzniecībai seksuālas izmantošanas un piespiedu darba nolūkos, teikts ikgadējā ASV Valsts departamenta ziņojumā par cilvēktirdzniecību.

Šogad, tāpat kā iepriekšējos divos gados, Latvija ziņojumā ierindota otrajā līmenī. Šis līmenis tiek piešķirts valstīm, kuru valdības netiek pilnībā galā ar cilvēku tirdzniecības apkarošanas minimālajiem standartiem, bet iegulda nozīmīgas pūles, lai tos sasniegtu.

Nodarbojas ar prostitūciju teju visā Eiropā

Ziņojumā norādīts, ka sievietes no Latvijas tiek spiestas nodarboties ar prostitūciju Itālijā, Spānijā, Īrijā, Kiprā, Grieķijā, Nīderlandē, Apvienotajā Karalistē un Vācijā. Vīrieši un sievietes no Latvijas tiek nodarbināti piespiedu darba apstākļos Apvienotajā Karalistē un Itālijā, un ir ziņas par vīriešiem no Latvijas, kas tiek pakļauti piespiedu darba apstākļiem Zviedrijā. Latvijas sievietes, kas izmantojušas starpniecības pakalpojumus laulību reģistrēšanai Rietumeiropā, jo īpaši Īrijā, bija pakļautas ekspluatācijas riskiem mājkalpotāju darbā un seksuālas ekspluatācijas riskiem. Pilngadību sasniegušas Latvijas sievietes ir pakļautas cilvēku tirdzniecībai seksuālas ekspluatācijas nolūkos Latvijas teritorijā. Saskaņā ar neoficiāliem iepriekšējos gados saņemtiem ziņojumiem arī Latvijas pusaudzes tiek pakļautas cilvēku tirdzniecībai seksuālas ekspluatācijas nolūkos valsts teritorijā.

Latvijas valdība nepilda minimālos standartus

ASV Valsts departaments norāda, ka Latvijas valdība pilnībā neizpilda minimālos standartus, lai apkarotu cilvēku tirdzniecību, tomēr tā pieliek ievērojamas pūles, lai tos sasniegtu. «Valdība turpināja uzlabot cilvēku tirdzniecības apkarošanas centienus, izstrādājot piespiedu darba cilvēku tirdzniecības gadījumu identificēšanas kritērijus, uzlabojot mehānismus, lai nodrošinātu cilvēku tirdzniecības upuriem Ārlietu ministrijas nosūtījumus valsts apmaksātas palīdzības saņemšanai, un pastiprinot centienus apturēt viltus laulību reģistrācijas, kas rada cilvēku tirdzniecības apdraudējumu,» secināts ziņojumā.

Tāpat ASV Valsts departaments norāda, ka Latvijas cilvēku tirdzniecības apkarošanas darba grupa veiksmīgi vadīja valsts cilvēku tirdzniecības apkarošanas politikas ieviešanu un ar ziņojumu mehānismu palīdzību nodrošināja atklātumu. Tika palielināts valsts finansējums cilvēku tirdzniecības rezultātā cietušajām personām, kas saņem palīdzību ar nevalstiskā sektora starpniecību. Tika izmeklēti un pakļauti kriminālvajāšanai koruptīva rakstura nodarījumi, kuros iesaistīti vairāki bijušie policisti no cilvēku tirdzniecības apkarošanas nodaļas.

Latvijas iestāžu centieni - nepārliecinoši

«Tomēr tiesībaizsardzības iestāžu centieni bija nepārliecinoši,» secināts ziņojumā. Lai gan nevalstiskās organizācijas identificēja cilvēku tirdzniecības upurus, kas cietuši šā nozieguma rezultātā valsts teritorijā, tiesībaizsardzības iestādes līdzīgus gadījumus neatklāja. Samazinājās gan cilvēku tirdzniecības gadījumu skaits, kas pakļauti kriminālvajāšanai, gan notiesāto cilvēku tirgotāju skaits, kā arī samazinājās notiesātajiem cilvēku tirgotājiem piemēroto cietumsodu termiņi. Turklāt tikai diviem no 11 notiesātajiem cilvēku tirgotājiem tika noteikts cietumsods.

ASV Valsts departaments iesaka Latvijai uzlabot cilvēku tirdzniecības upuru identificēšanas centienus, īpašu uzmanību pievēršot personām, kas cietušas piespiedu darba rezultātā, un upuriem, kas cietuši valsts teritorijā. Tāpat Latvija tiek mudināta enerģiski rīkoties, lai izmeklētu un pakļautu kriminālvajāšanai un tiesvedībai cilvēku tirdzniecības lietas, pakļaujot kriminālvajāšanai starptautiska un vietēja mēroga cilvēku tirdzniecības lietas, piemērot Krimināllikuma pantu par cilvēku tirdzniecību, lai uzlabotu Latvijas cilvēku tirdzniecības upuru aizsardzību ārvalstīs un pakļautu kriminālvajāšanai viņu vervētājus, apzināt ciešākas sadarbības iespējas ar Eiropas valstīm, piemērot cilvēku tirgotājiem atbilstošu sodus, kas paredzēti par noziedzīgiem nodarījumiem ar smagām sekām, kā arī piemērot jaunos piespiedu darba cilvēku tirdzniecības gadījumu identificēšanas kritērijus.

Jāievieš repatriācijas mehānismi

Tāpat ziņojumā Latvijai ieteikts ieviest nesen izstrādāto repatriācijas mehānismu, lai nodrošinātu valsts garantēto pakalpojumu vieglāku pieejamību cilvēku tirdzniecības upuriem, turpināt centienus, lai nodrošinātu visu cilvēku tirdzniecības upuru aizsardzību lietu kriminālvajāšanas un tiesvedības laikā, turpināt ieviest Valsts programmu cilvēku tirdzniecības novēršanai 2009.-2013. gadam, apsvērt iespēju centralizēt specializētās cilvēku tirdzniecības tālruņa līnijas, lai uzlabotu šā nozieguma novēršanu un upuru identificēšanu, aktualizēt galvenos sabiedrības informācijas avotus par attiecīgo problemātiku, turpināt centienus sistemātiski apzināt cilvēku tirdzniecības tendences, kā arī uzlabot centienus, lai izglītotu sabiedrību par cilvēku tirdzniecību seksuālas un piespiedu darba ekspluatācijas nolūkos.

ASV Valsts departamenta ikgadējais ziņojums par cilvēktirdzniecību ir visaptverošākais pētījums par cilvēku tirdzniecības problemātiku visā pasaulē, un tajā tiek izvērtēti daudzu valstu centieni cilvēku tirdzniecības apkarošanā.

Komentāri (88)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu