Alkoholu nekad nav lietojuši tikai 6,5% Latvijas iedzīvotāju (42)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Savas dzīves laikā alkoholu ne reizi nav lietojuši vien 6,5% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 64 gadiem, un atturībnieku vidū biežāk ir sievietes, secināts Nacionālā veselības dienesta (NVD) jaunākajā pētījumā par atkarību izraisošo vielu lietošanas paradumiem.

Iegūtie dati liecina, ka alkoholu nekad dzīvē nav lietojuši 5,8% aptaujāto vīriešu un 8,2% sieviešu. Gados jaunāko respondentu vidū dzīves laikā alkoholiskos dzērienus lietojušo īpatsvars ir zemāks nekā citās vecuma grupās.

Savukārt pēdējā gada laikā vismaz vienu reizi alkoholu ir lietojuši 85,4% aptaujāto.

Pētījumā konstatēts, ka Rīgā, valsts nozīmes pilsētās un citās pilsētās dzīvojošie alkoholu lietojuši biežāk nekā mazpilsētās un laukos dzīvojošie. Piemēram, Rīgā, lielajās un citās pilsētās alkoholu vismaz reizi pēdējā gada laikā lietojuši aptuveni 86–88% aptaujāto pretstatā 81% mazpilsētās un 84% laukos.

Visvairāk alkohols lietots Rīgā un Kurzemē

Visvairāk pēdējā gada laikā alkoholu lietojuši iedzīvotāji Rīgā un Kurzemē, attiecīgi 89,4% un 89%, savukārt vismazāk ‒ Vidzemē, tur alkoholu pēdējā gadā lietojuši 79,6% iedzīvotāju.

Alkoholu lietojušo iedzīvotāju vidū nedaudz vairāk kā puse jeb 52,4% iedzer vairākas reizes mēnesī, 17,6% ‒ reizi mēnesī, 26,7% ‒ retāk kā reizi mēnesī, savukārt 3,3% norādījuši, ka alkoholu pēdējā gada laikā lietojuši tikai vienu reizi.

Pētījuma autori norāda, ka sievietes nedaudz biežāk kā vīrieši, dzerot alkoholiskos dzērienus, tos lieto kopā ar maltīti, kas var liecināt par mazāk riskantiem dzeršanas paradumiem sieviešu vidū. Piemēram, vīnu vai stipros alkoholiskos dzērienus kopā ar maltīti visbiežāk pēdējā gada laikā lietojuši 44% sieviešu salīdzinājumā ar 40% vīriešu.

Statistiski nozīmīgas atšķirības pēc dzimuma nav vērojamas gatavos alkoholiskos kokteiļus vai sidru dzērušo vidū ‒ 11% vīriešu un 12% sieviešu šos dzērienus lietojuši kopā ar maltīti. Statistiski nenozīmīgas atšķirības uzrāda arī dati par alus dzeršanas paradumiem ‒ 25% vīriešu un 26% sieviešu to dzēruši ar maltīti.

Visbiežāk alkoholu iemalko mājās

Pētījumā arī noskaidrots, ka visbiežāk iedzīvotāji alkoholiskos dzērienus izvēlējušies baudīt mājās, kam seko viesības un brīvā daba. Visbiežāk iedzīvotāji alkoholu lietojuši kopā ar draugiem vai ģimenes locekļiem.

Dzeršana vienatnē savukārt ir salīdzinoši maz izplatīta parādība, taču šī paraduma izplatībā vērojamas būtiskas atšķirības gan dzimumu starpā, gan saistībā ar alkoholisko dzērienu veidiem. Visaugstākais vienatnē dzērušo īpatsvars ‒ 43% ‒ ir alus lietotāju vidū, kam seko gatavo alkoholisko kokteiļu vai sidra lietotāji ‒ 26%, stipro alkoholisko dzērienu lietotāji ‒ 13%, savukārt vismazāk vienatnē dzērušo iedzīvotāju ir vīna baudītāju vidū ‒ 10%.

Pētījums «Atkarību izraisošo vielu lietošana iedzīvotāju vidū» ir reprezentatīva Latvijas iedzīvotāju izlases veida aptauja, kas tiek veikta reizi četros gados, aptaujājot Latvijas pastāvīgos iedzīvotājus vecumā no 15 līdz 64 gadiem. Pētījumā aptaujāti 4500 iedzīvotāji.

Komentāri (42)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu