Austrumu slimnīcas «rekords» - pacients 8,89 promiļu reibumā (35)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā pēdējā laikā nonākuši divi pacienti vairāk nekā sešu promiļu reibumā, taču kopumā slimnīcas «rekordu» sasniedzis pacients, kurš bijis 8,89 promiļu reibumā, pastāstīja slimnīcas preses sekretāre Dace Kārkliņa.

Austrumu slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikas toksikologa Roberta Stašinska prakses laikā lielākā alkohola koncentrācija bija konstatēta pacientam, kurš bija 8,89 promiļu reibumā. Pacients bijis bezsamaņā, taču palicis dzīvs un pēc terapijas saņemšanas tika izrakstīts no slimnīcas. Mediķis neatcerējās, kad precīzi šīs gadījums noticis.

Pašlaik Austrumu slimnīcā ārstējas pacients, kuram bija konstatēts 6,3 promiļu reibums. Pacients bijis bezsamaņā un patlaban saņem nepieciešamo terapiju.

Savukārt pagājušajā mēnesī slimnīcā bija nonācis pacients ar 6,6 promilēm. Viņš arī bijis bezsamaņā. Tāpat tika ziņots, ka slimnīcā nesen nonācis pacients, kuram bija konstatēts 7,27 promiļu reibums, taču Austrumu slimnīcā šādu informāciju neapstiprina.

Cilvēki, kuriem konstatēts ļoti liels alkohola daudzums asinīs, parasti ir dzēruši daudz un vairākas dienas pēc kārtas, un šāda alkohola koncentrācija ir dzīvībai bīstama. Gadījumi, kad pacienti nonāk slimnīcā aptuveni sešu promiļu reibumā, nav pārāk bieži, taču nav arī vērtējami kā ārkārtas gadījumi. Parasti pacientu skaits, kas nonāk slimnīcā pēc alkohola lietošanas, palielinās pirms un pēc kādiem svētkiem, norādīja Kārkliņa.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, 2005.gadā kāds Bulgārijas pilsētas Plovdivas iedzīvotājs sasniedzis asinīs konstatētā alkohola sastāva Eiropas «rekordu» - 9,14 promiles -, pārspējot līdzšinējo Latvijai piederošo «sasniegumu» - 7,22 promiles.

Mediķi uzsver, ka alkohola lietošana var izraisīt nopietnas veselības problēmas, tāpat pēc alkohola lietošanas var saasināties arī hroniskās kaites. Alkohola lietošana pasaulē ir viens no galvenajiem riska faktoriem, kas negatīvi ietekmē iedzīvotāju veselību. Alkohols kā toksīns kaitē organismam kopumā.

Kā ziņots, Nacionālā veselības dienesta publicētajā pētījumā par atkarību izraisošo vielu lietošanas izplatību Latvijas iedzīvotāju vidū 2011.gadā teikts, ka iepriekšējā gada laikā jebkādus alkoholiskos dzērienus vismaz vienu reizi lietojuši 85% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 64 gadiem.

Pētījumā aprēķināts, ka viens 15 līdz 64 gadus vecs iedzīvotājs gadā izdzer vidēji 4,63 litrus absolūtā alkohola. Ņemot vērā, ka iedzīvotāji mēdz lietot alkoholu arī riskantā veidā, secināms, ka viens iedzīvotājs gada laikā patērē 5,83 litrus absolūtā alkohola. Pārmērīgi jeb vismaz vienu reizi 60 un vairāk gramus absolūtā alkohola vienā iedzeršanas reizē pēdējā gada laikā dzēruši 43,7% Latvijas iedzīvotāju.

Komentāri (35)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu