Pieaudzis sūdzību skaits par valsts valodas nelietošanu (30)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šī gada pirmajā pusgadā Valsts valodas centrs (VVC) saņēmis gandrīz divas reizes vairāk sūdzību par valsts valodas nelietošanu, salīdzinot ar 2011.gada pirmo pusgadu. Līdz šī gada 1.jūlijam VVC ir saņemtas 555 sūdzības.

Pērn šajā pašā laika periodā VVC bija saņemtas vien 316 sūdzības.

«Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, iedzīvotāji ir kļuvuši vērīgāki, varētu teikt - apzinīgāki pret Valsts valodas likuma pārkāpumiem, īpaši - saskaroties ar valsts valodas problēmām apkalpojošajā jomā, kas bieži vien ir nevis valodas nezināšana, cik nevēlēšanās to lietot. Visvairāk sūdzību un administratīvi sodīto ir par valsts valodas nelietošanu profesionālo un amata pienākumu veikšanai nepieciešamajā apjomā,» komentēja VVC speciālisti.

VVC konstatējis, ka Latvijā joprojām raksturīgākie pārkāpumu veidi valsts valodas jomā ir valsts valodas nelietošana profesionālo un amata pienākumu veikšanai nepieciešamajā apjomā, visbiežāk - apkalpojošās jomas uzņēmumos, kas veido 55% no visiem pārkāpumiem. 28% gadījumu, realizējot preces, netiek nodrošināts to marķējuma vai lietošanas instrukciju tulkojums valsts valodā.

Inspektori konstatējuši, ka 6% gadījumu Valsts valodas likuma prasības netiek ievērotas publiskajā informācijā - uzrakstos, izkārtnēs, afišās, plakātos, paziņojumos vai citos ziņojumos ietvertajā informācijā.

Šī gada pirmajā pusgadā VVC veicis 2782 pārbaudes un izskatījis 1154 administratīvā pārkāpuma lietas. Par Valsts valodas likuma pārkāpumiem administratīvi sodītas 599 personas, kamēr pērn pirmajā pusgadā sodītas bija 492 personas.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu