«Russkij mir» finansē krievu valodas kā svešvalodas apguvi Latvijā (151)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Fonds «Russkij mir» («Krievu pasaule») Latvijā finansē krievu valodas kā svešvalodas intensīvos kursus pieaugušajiem, liecina paziņojums Baltijas Starptautiskās akadēmijas Krievu valodas skolas mājaslapā.

Lai arī tiek norādīts, ka 120 akadēmisko stundu garie kursi ir bez maksas, tomēr reģistrācija tiem maksā 45 eiro (31 lats). Šādi kursi Latvijā netiek organizēti pirmo reizi. Piemēram, aizvadītā gada nogalē sertifikātus par kursu pabeigšanu, kas apstiprina krievu valodas prasmi, ieguvuši 44 cilvēki.

Šogad kursi sāksies septembrī, un tie ilgs četrus mēnešus, organizējot nodarbības trīs reizes nedēļā. Kursi tiek organizēti vairākos līmeņos - elementārajā līmenī, pamatlīmenī, pirmajā sertifikācijas līmenī un lietišķajā krievu valodā. Lai pieteiktos kursiem, tiešsaistē jāaizpilda speciāla pieteikšanās forma, tests un jāraksta motivācijas vēstule, kādēļ nepieciešams apgūt krievu valodu.

Krievu valodas skolas pārstāve Jana Roga norādīja, ka vietu skaits kursos ir ierobežots un, ņemot vērā lielo cilvēku interesi, tiek rīkots arī motivācijas vēstuļu konkurss. Roga gan neatklāj, cik cilvēki Latvijā jau par «Russkij mir» finansējumu apguvuši krievu valodu, vien min, ka «liels cilvēku skaits ir ieguvis iespēju apgūt krievu valodu bezmaksas kursos». Tāpat skolas pārstāve neatklāj, cik lielu finansējumu fonds iegulda šādu kursu nodrošināšanai.

Jau ziņojām, ka «Russkij mir» Baltijas Starptautiskajā akadēmijā izveidojis Krievu centru, kura mērķis ir krievu valodas un krievu kultūras izplatīšana ārpus Krievijas robežām.

Drošības policija iepriekš paziņoja, ka fonda patiesais nolūks ir nostiprināt Krievijas lomu Latvijā un konsolidēt krievu kopienu ārpus Krievijas robežām. Baltijas Starptautiskās akadēmijas Satversmes sapulces priekšsēdētājs Valērijs Ņikiforovs iepriekš intervijā atturējās komentēt šo paziņojumu, bilstot, ka «Russkij mir» izveidotajam Krievu centram nav slēptu politisku mērķu.

Šobrīd pasaulē darbojas vairāk nekā 80 Krievu centri. Latvijā tādi atrodas Baltijas Starptautiskajā akadēmijā un Daugavpils Universitātē. Krievu centri atvērti arī Igaunijā un Lietuvā.

Komentāri (151)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu