Rīgā trūkst aptuveni 100 pirmsskolas skolotāju (126)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Rīgā šogad darbojas 152 bērnudārzi, kurās pirmsskolas izglītības programmu apgūst aptuveni 27 000 mazuļu, tomēr bērnudārzi saskārušies ar nopietnu problēmu - tajās trūkst pirmsskolas skolotāju. Portālā «e-skola.lv» patlaban reģistrētas vairāk nekā 90 aktuālas vakances tieši audzinātājiem.

Pēc algu nepielikšanas aiziet

«Pašlaik problēmjautājums pirmsskolas izglītības iestādēs ir tieši audzinātājas. Valdība nav turējusi savus solījumus [par algu paaugstināšanu] un pirmsskolas izglītības pedagogi diemžēl ir sapratuši, ka tas nepiepildīsies. Acīmredzot viņi meklē kādas citas iespējas un mums šo pedagogu reāli trūkst,» šodien žurnālistiem atzina Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktors Guntis Helmanis.

Helmanis mierināja, ka bērnudārzos tomēr neveidosies situācija, ka kādā pirmsskolas izglītības iestādē būs kāda grupiņa, kas nevarēs pilnvērtīgi darboties tikai tāpēc, ka trūkst personāla.

Cer uz privātajiem un auklēm

«Esam saņēmuši jau vairāk nekā 16 pirmsskolas izglītības iestāžu priekšlikumus, kas piedāvā modeli »2+1« - mācību procesu organizē viena audzinātāja un divas aukles,» skaidroja Helmanis.

Vienlaikus departamenta direktors pauda pateicību sabiedrības partneriem - privātajām izglītības iestādēm. «Šī sadarbība pierādījusi sevi kā ļoti veiksmīgu risinājumu bērnudārzu rindu mazināšanai. Atliek cerēt, ka turpināsies privāto aktivitāte,» sacīja Helmanis.

Sadarbībā ar privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm rindas uz bērnudārziem kopš 2009.gada Rīgā saīsinājušās uz pusi. 2009.gadā rindā gaidīja 6730 bērnu, 2010.gadā - 5702 bērni, 2011.gadā - 4080 bērni, bet šā gada augusta vidū rindā reģistrēti aptuveni 3200 bērnu. Šogad Rīgas pašvaldības bērnudārzos atvērtas 14 jaunas grupas, kas nodrošina papildus vietas bērnudārzā 276 bērniem.

Valdība lemj par labu 50 Ls pabalstam

Kā ziņots, valdība šogad tomēr neparedzēja valsts budžetā papildus 23 miljonus latu pirmsskolas pedagogu algām pašvaldībām, kas tika plānotas, lai pašvaldības varētu risināt problēmas ar nodrošinājumu ar vietām bērnudārzos. Tā vietā no 2013.gada 1.septembra par 3,8 miljoniem latu plānots nodrošināt atbalstu bērna pieskatīšanai 50 latu apmērā mēnesī tām ģimenēm, kurām nav iespējas izmantot bērnu pirmsskolas izglītības iestāžu pakalpojumus bērniem no viena līdz divu gadu vecumam. Savukārt, sākot ar nākamā gada 1.jūliju, plānots par desmit latiem mēnesī palielināt arī iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamā ienākuma atvieglojumu par apgādībā esošu personu.

Komentāri (126)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu