Trūcīgā: Kauns pirmklasnieci laist uz skolu bez puķēm (63)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bērnu sagatavošana skolai izmaksā krietnu naudas summu. Tieši to visskarbāk izjūt Latvijas trūcīgie iedzīvotāji. Jautrīte, kura ir bezdarbniece un maznodrošinātā, atzīst, ka savai meitai uz pirmo skolas dienu mūžā nevar atļauties nopirkt ne kurpes, ne puķes. Taču bez puķēm laist uz skolu pirmklasnieci viņai esot kauns, šovakar vēstīja LNT raidījums «Tautas balss».

Lūdz paziņām puķes no dārza

Jautrītes vecākais dēls jau skolu absolvējis, savukārt šoruden skolas gaitas sāks meita. Mātei nācies izšķirties, vai pirmklasniecei nopirkt burtnīcas skolai vai samaksāt par dzīvokli. Viņa nolēmusi nopirkt skolai burtnīcas, kādēļ palikusi parādā par īri.

«Kas nav sagādāts? Kurpes mums nav, puķes. Es jau zvanījos saviem paziņām, vai kādam ir dārzā puķes. Man nav naudas, lai nopirktu, bet man pašai būs kauns aizvest meitu 1.septembrī uz skolu bez puķēm,» intervijā «Tautas balsij» atklāti stāstīja Jautrīte.

Trūcīgajam svarīgs ir katrs santīms

Sieviete cenšas nepalaist garām jebkuru izdevību saņemt papildu līdzekļus vai kādas mantas, kas bērnam būtu noderīgas, sākot skolas gaitas. Taču ne vienmēr viņai ir zināms, kur iespējams gūt atbalstu trūcīgo vecāku bērniem.

Jautrīte skolas burtnīcu iegādei iztērējusi jau 31 latu. «Man ir trūcīgā statuss, tādēļ man no svara ir katrs santīms. Tagad 28.datumā es ieraudzīju, ka pie veikala kasēm tiek ziedota nauda tikai pirmklasniekiem un dala somas, penāļus, zīmuļus... redzēju bērnus. Kur man vērsties?» neziņā ir Jautrīte.

Tādēļ Jautrīte lūgusi palīdzību «Tautas balsij», lai noskaidrotu, kur savai pirmklasniecei iespējams saņemt skolas somu.

Akcijas «Skolas soma» atbalsts visiem netiks

Raidījums vēstīja, ka skolas somas un pabalstus pirmklasnieku ģimenēm piešķir labdarības organizācija «ziedot.lv» kopā ar reģionālajām labdarības organizācijām un pašvaldībām. Diemžēl Jautrītei šis pabalsts ies secen.

«Mēs vācam ziedojumus, lai varētu viņiem piešķirt dāvanu kartes 25 latu apmērā. Šie skolnieki ir tie pirmklasnieki, kurus pašvaldība neatbalsta, nepiešķirot nekādu pabalstu. Mēs aicinām vēl ziedot «Rimi», «Super neto» un šeit - «ziedot.lv» telpās. Atsaucība ir, un varēsim palīdzēt 1160 skolniekiem, kas ir ļoti liels skaits,» raidījumam atzina «ziedot.lv» projekta vadītāja Līga Rube.

Rīdziniekus atbalstīs pašvaldība

Savukārt rīdzinieki, kuru ienākumi pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz 135 latus uz katru ģimenes locekli, var saņemt 25 latu pabalstu mācību līdzekļu iegādei katram ģimenē augošajam skolēnam.

«Ja atbilst šiem kritērijiem, tad laipni lūgti Rīgas Sociālajā dienestā nokārtot dokumentus, vēl nekas nav nokavēts. Iesniegumu var iesniegt līdz 31.oktobrim. Kad 3.septembrī būs saņemts viss saraksts, kas nu jāpērk, tad doties pēc naudiņas un arī iegādāties,» uzmundrināja Rīgas domes Labklājības departamenta iedzīvotāju informēšanas nodaļas vadītāja Lita Brice.

Pabalsts jau izmaksāts vairāk nekā 3 tūkstošiem rīdzinieku. Taču naudas pietikšot visiem, kuri atbilst tās saņemšanas kritērijiem, norādīja «Tautas balss».

Brice pastāstīja: «Budžetā mums ir atvēlēti vairāk nekā 174 tūkstoši latu. Tā ka naudas pietiks visiem. Pagājušajā gadā pabalstu pieprasīja ap 7 tūkstošiem rīdzinieku. Rēķinām šādu skaitu arī šogad. Droši var vērsties Rīgas Sociālajā dienestā, un naudiņas pietiks visiem, tikai jāizpilda formalitātes, lai saņemtu pabalstu.»

Aicina ziedot

Jautrīte Rīgas pašvaldības pabalstu jau esot saņēmusi, taču atzīst, ka ar to ir par maz. Taču citviet Latvijā, piemēram, Latgales trūcīgajiem vecākiem situācija esot krietni bēdīgāka nekā Rīgā.

Visi Latvijas iedzīvotāji tiek aicināti iesaistīties akcijā «Skolas soma», kas vēl nav noslēgusies. Tiek lūgts ziedot arī grāmatas, kancelejas preces, skolas somas un skolēnu apģērbu, kas tiks nogādāts tiem, kam tas visvairāk nepieciešams.

Komentāri (63)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu