Ušakovs neparakstīsies par pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem (191)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas mērs un partijas «Saskaņas centrs» līderis Nils Ušakovs, kurš iepriekš parakstījās par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, neparakstīsies par automātisku pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem, pirmdien LNT raidījumam «900 sekundes» solīja pats Ušakovs.

Sola parakstu vākšanā nepiedalīties

«Mana pozīcija kā apvienības vadītājam, kas ir saskaņota ar apvienības valdi, ir, ka es nepiedalīšos ne parakstu vākšanā, ne referendumā, pat ja tie paraksti tiks savākti,» sacīja Ušakovs.

Iepriekš notikušajā parakstu vākšanā par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai daudzi speciālisti norādīja, ka tieši Ušakova parakstīšanās par minēto ideju veicinājusi lielu cilvēku aktivitāti divvalodības atbalstam, kas vainagojās ar referendumu šā gada 18.februārī, kad gan vairākums minēto iniciatīvu noraidīja.

Ušakovs pirmdien sacīja, ka referendums par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem tikai vairos nacionālo spriedzi, turklāt referendums nevar vainagoties ar panākumiem, jo vairākums šo ieceri neatbalstīs. Vienlaikus gan viņš norādīja, ka lielais nepilsoņu skaits Latvijā ir problēma, kas jārisina.

Savāc 12 500 parakstu

Partija «Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā» (PCTVL) un viņu domubiedri savākuši 12,5 tūkstošus parakstu par grozījumiem pilsonības likumā, kas paredz automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem. Šonedēļ minētos parakstus plānots iesniegt Centrālajā vēlēšanu komisijā, kurai tie jāpārbauda un jālemj par otrā parakstu vākšanas posma organizēšanu, kurā jāsavāc 150 tūkstoši vēlētāju parakstu, lai notiktu referendums par minētajiem likuma grozījumiem. Otrā parakstu vākšana būs jāorganizē par valsts līdzekļiem, un CVK aplēses liecina, ka tas būtu gandrīz pusmiljons latu.

Vairākas Saeimas partijas gan paudušas viedokli, ka CVK būtu jāvērtē, vai PCTVL sagatavotie grozījumi pilsonības likumā par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem atbilst Satversmei un tādējādi vispār būtu nododami tautas nobalsošanai.

Komentāri (191)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu