Par pirmklasnieku jāmaksā 355 lati? (174)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Pirmklasnieka sagatavošana skolas gaitām nav joka lieta. Par to pārliecinājušies daudz vecāku, kuri akcijas «Skolas nauda» laikā atklājuši, cik daudz naudas viņiem jātērē, lai palaistu bērnus pirmajā klasē. Ģimeņu izdevumi pārsniedzot pat vairākus simtus latu. Savukārt vairāku skolu pārstāvji TVNET noliedza, ka prasītu iegādāties tik dārgas lietas.

Apkopojot iesūtītos datus par gandrīz 150 pirmklasniekiem, redzams, ka visvairāk par bērna sagatavošanu skolai maksājuši kāda Liepājas 15.vidusskolas skolēna vecāki.

Viņu gadījumā lielākā summa esot jāmaksā par grāmatām - 150 latu. Savukārt par burtnīcām esot jātērē 85 lati, bet apģērbu - 65 lati.

Kopumā šī bērna palaišana skolā ģimenei izmaksājusi 355 latus.

Ja neskaita apģērbam tērēto, kopējā summa ir 290 latu.

Savukārt Liepājas 15.vidusskolas direktors Gints Ročāns TVNET apgalvoja, ka par šo skolēnu sniegta absolūti nepatiesa informācija. Turklāt viņš pieļāva, ka datus ievadījuši nevis vecāki, bet gan kāds bijušais skolas darbinieks.

Pirmklasnieka vecākiem esot jāpērk tikai piecas darba burtnīcas, kas varētu izmaksāt aptuveni 20 latus. Savukārt krāsainos zīmuļus, eļļas pasteļus un citus skolas piederumus vecāki neiegādājoties tikai vienam mācību gadam.

Ročānam pašam esot vairāki bērni, kuri jāpalaiž skolā: «Jebkuram būtu bankrots, ja būtu jāmaksā tādas summas.»

Informācijas iesūtītāji norādīja, ka skolas fonda nauda ir 25 lati, taču direktors apgalvoja, ka skolā vispār nav fonda.

Pēc sarunas ar TVNET direktors esot saskaitījis izdevumus par lietām, kas skolas mājas lapā norādītas kā pirmklasniekam nepieciešamās. Ja rēķina, ka sporta tērps ir iegādāts lietoto apģērbu veikalā,

skolēna palaišana skolā izmaksā tikai 32 latus.

Vairāki simti latu par apģērbu

Pēc iesūtītās informācijas, nedaudz mazāki pirmklasnieka tēriņi ir kāda Rīgas Angļu ģimnāzijas skolēna ģimenei - 330 lati. Šie vecāki lielāko daļu no šīs summas maksājuši par apģērbu. Tam iztērēts 300 latu.

Savukārt Salaspils 1.vidusskolā bērna sagatavošana skolai kādiem vecākiem izmaksājusi 312 latus. Arī no šīs summas vairums tērēts par apģērbu - 265 lati.

Vērtējot vecāku iesniegto informāciju, redzams, ka apģērba izmaksas veido lielu daļu - pusi un pat vairāk - no ģimenes kopējiem tēriņiem.

Arī Iecavā noliedz vecāku nosaukto summu patiesumu

Ja neskaita apģērbu, tad liela summa ir, piemēram, kāda Iecavas vidusskolas pirmklasnieka vecākiem - 185 lati. Vēl 98 lati tērēti par apģērbu.

Savukārt Iecavas vidusskolas direktore Agra Zaķe sarunā ar TVNET noliedza, ka skola prasītu vecākiem iegādāties lietas par šādu summu. Ģimenes ierakstītos 112 latus par kancelejas precēm viņa nosauca par «pilnīgām muļķībām». Tādu prasību skolā neesot. Patiesībai neatbilstot arī tas, ka pirmklasniekam jāpērk grāmatas par 49 latiem, kā to informējusi ģimene.

Zaķe uzsvēra, ka izglītības iestāde nodrošina skolēnus ar grāmatām. Vienīgā grāmata, kas pirmklasnieku ģimenēm šogad jāpērk, esot ābece. Tā norādīta kā darba burtnīca, jo bērni mācību procesā to aizpilda un nākamajā gadā cits skolēns to vairs nevar izmantot. Iespējams, nākamgad pirmklasnieku vecākiem nebūs pašiem jāpērk arī ābece, jo to varētu iegādāties pašvaldība.

«Varbūt vecāki pirkuši kādas īpašas grāmatas savam pirmklasniekam. Bet tad tā ir viņu pašu izvēle, jo skola tās nepieprasa,» direktore izteica minējumu. «Neviens skolā nav kaitnieks. Cīnos, lai vecākiem summa būtu pēc iespējas mazāka, jo zinu viņu situāciju.»

Vienīgā summa, kas skolas direktores vērtējumā varētu būt patiesa, ir norādītie 24 lati par burtnīcām.

Iesaisties arī Tu!

Portāls TVNET aicina piedalīties akcijā «Skolas nauda». Tās laikā uzzināsim, cik daudz naudas Latvijas iedzīvotāji tērē bērnu sagatavošanai skolai.

Izveidota īpaša karte, kurā varat aplūkot vecāku sniegto informāciju.

 
Komentāri (174)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu