Veiksmīgi realizē projektu «Piedzīvojums ir tepat»!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Rekreācijas izglītības asociācija sadarbībā ar Bērnu un jauniešu centru «Laimīte» un reģionālo sporta centru «Sarkandaugava» no 2012.gada jūnija līdz septembrim īstenoja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta brīvā laika aktivitāšu konkursa projektu «Piedzīvojums ir tepat»!

Šāds projekts tika veidots tādēļ, ka bērniem un jauniešiem tiek piedāvāti daudzi un dažādi pasākumi un aktivitātes brīvā laika pavadīšanai, bet daļa šo pasākumu vai aktivitāšu ir jau sagatavoti un neprasa bērnu un jauniešu aktīvu līdzdalību to radīšanā. Bērni un jaunieši tiek pie jau «gatava» produkta, un tas nesekmē viņu vēlmi pašiem apgūt zināšanas, loģiski domāt, strādāt komandā, būt radošiem un aktīviem. Šā projekta ietvaros tika piedāvāti daudzveidīgi pasākumi, lai sekmētu bērnu un jauniešu radošās un kritiskās domāšanas spējas, vēlmi uzņemties pienākumu un būt atbildīgiem. Izglītojot bērnus un jauniešus par aktivitātēm ar āra dzīves un piedzīvojumu izglītības elementiem, vienlaicīgi apgūstamas jaunas prasmes un dzīves kompetences fiziskās un garīgās veselības sekmēšanai, tātad tas ir arī rekreatīvs pasākums. Tādējādi tiek nodrošināta rekreācijas izglītības atbalsta sistēma saistībā ar apkārtējo vidi (dabu), to ieviešot formālajā un neformālajā izglītībā, veicinot cilvēka personības attīstību un labsajūtu.

Foto: Publicitātes foto

Šā projekta mērķis ir bērnu un jauniešu brīvā laika pavadīšanas iespējas dabā, sekmējot fiziskās spējas, veicinot aktīvu dzīvesveidu, veidojot viņu vērtīborientāciju un aktīvu līdzdalību rekreatīvos pasākumos, vienlaicīgi izglītojoties – mācīšanās zināt, mācīšanās darīt, mācīšanās dzīvot kopā, mācīšanās būt, mācīšanās prast izvēlēties. Āra dzīves un piedzīvojumu izglītības elementu trases (staciju) izveide ar aprakstiem.

Projekta mērķauditorija bija Rīgas bērni un jaunieši vecumā no 7 līdz 16 gadiem. Atsevišķi tika plānoti arī 10 – 15 jaunieši vecumā no 15 līdz 18 gadiem kā brīvprātīgie, kuri palīdz aktivitāšu organizēšanā. Piecu dienu aktivitātēs tika iesaistīti līdz 600 bērniem un jauniešiem.

Projektā notika izglītojoši praktiskās nodarbības - brīvprātīgo jauniešu komandas veidošanā un saliedēšanā. Āra dzīves nepieciešamo prasmju apzināšana (rekreatīvo pasākumu un āra izglītības nozīme personības veidošanā). Āra dzīves un piedzīvojumu izglītības elementu aktivitāšu cikla veidošana (kopīgu mērķu izvirzīšana, pienākumu sadalīšana, aktivitāšu apraksti). Pilotpasākuma organizēšana ar atsevišķiem āra dzīves un piedzīvojumu izglītības elementiem.

Projekta ieguldījums ilgtspējīgai attīstībai ir:

- Izveidota brīvprātīgo jauniešu grupa, kura turpmāk varēs palīdzēt nodrošināt dažādus rekreācijas pasākumus RSC «Sarkandaugava»;

- Izveidotas aktīvās atpūtas stacijas, trase ar āra dzīves un piedzīvojuma izglītības elementiem, kuru varēs izmantot bērni un jaunieši, kuri apmeklē RSC «Sarkandaugava».

Foto: Publicitātes foto

Par projekta īstenotājiem: Latvijas Rekreācijas izglītības asociācija rada apstākļus rekreācijas attīstībai brīvā dabā Latvijā, apvienojot praktizējošos rekreācijas (rekreācijas, brīva laika un piedzīvojumu pasākumu organizēšanas) instruktorus, sporta un citus pedagogus Latvijā, veicinot zinātnes nozares attīstību un sadarbību ar citām starptautiskajām rekreācijas un sporta izglītības organizācijām. Asociācija sekmē profesionālās informācijas apmaiņu biedru vidū, informē par izglītības un kvalifikācijas paaugstināšanas iespējām Latvijā un citās valstīs, radot interesi un popularizējot šo zinātnes nozari, veicot zinātniskos pētījumus šajā jomā un organizējot seminārus, kursus, lai sniegtu ieskatu par rekreācijas dažādiem aspektiem. Asociācija sadarbībā ar LSPA četrus gadus organizē starptautisko vasaras skolu (Outdoor Sports And Recreation Education Summer School), kurā iesaista jaunos doktorantus – rekreatīvos un izglītojošos pasākumos, apgūstot dažādas zinātniski pētnieciskas metodes. Trīs gadus sadarbībā ar LSPA Sporta pedagoģijas attīstības pētniecības laboratoriju tiek organizēti ģimeņu sporta festivāli, bērnu un jauniešu sporta svētki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu