Nepilsoņu vidū tikai 17,5% brīvi pārvalda latviešu valodu (81)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Teju piektā daļa jeb 17,5% Latvijas nepilsoņu brīvi runā, raksta un lasa latviešu valodā, bet gandrīz 31% latviski spēj lietot tikai vienkāršas frāzes, liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) veiktā aptauja.

Aptaujas dati rāda, ka 12,9% Latvijas nepilsoņu spēj brīvi runāt un lasīt latviešu valodā, bet ir grūtības ar rakstīšanu, savukārt 26,9% latviešu valodu prot sarunvalodas līmenī.

Nepilsoņu vidū gandrīz 31% latviski lieto tikai vienkāršas frāzes, nepilni 9% prot dažus vārdus, bet 3,2% latviešu valodu neprot nemaz.

PMLP secinājusi, ka nepilsoņu vidū vislielākās problēmas ar latviešu valodas prasmi ir tieši gados vecākiem cilvēkiem. Vecumā no 41 līdz 50 gadiem 49% valodu neprot vai prot dažas frāzes, vecumā no 51 līdz 60 gadiem valodu nepārzina puse nepilsoņu, savukārt vēl vecāku cilvēku vidū valodu neprot 62%.

Savukārt vecumā no 21 līdz 30 gadiem valodu vismaz sarunvalodas līmenī prot 80% nepilsoņu.

Latvijā ir apmēram 312 tūkstoši nepilsoņu

Savukārt tiem pilsonības pretendentiem, kas iesnieguši naturalizācijas pieteikumus, latviešu valodas prasmes ir labākas ‒ 30,4% spēj brīvi lasīt, runāt un rakstīt un gandrīz 32% brīvi runā un lasa, bet ir grūtības ar rakstīšanu. Sarunvalodas līmenī valodu prot 32,3% respondentu. Vienkāršas frāzes lieto tikai 4,2%, bet dažus vārdus ‒ nedaudz vairāk kā viens procents.

Nepilsoņu aptaujā piedalījās 1500 respondentu, savukārt pilsonības pretendentu vidū tika aptaujāti 750 cilvēku.

Latvijā ir apmēram 312 tūkstoši nepilsoņu. Kopumā kopš 1995.gada, kad Latvijā sākās nepilsoņu naturalizācija, Latvijas pilsonībā naturalizācijas kārtībā uzņemti 139 300 personu, pērn naturalizējās 2467 personas, bet šā gada pirmajos astoņos mēnešos ‒ 1627 personas.

PMLP norādīja, ka salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem naturalizācijas procesa intensitāte ir samazinājusies par vidēji 10%.

Komentāri (81)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu