Rīgas brīvosta iznomā zemi ofšoram, kas saistīts ar narkokarteli (170)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA. TVNET karikatūra: Toms Ostrovskis

Šonedēļ Rīgas brīvostas valde piešķīra nomā papildus zemes gabalu kompānijai, kura pieder diviem ofšoriem. Viena no šo divu ofšoru amatpersonām saistīta ar Meksikas narkokarteļa naudas atmazgāšanu. Likums brīvostai prasa pārbaudīt kompānijas patiesos īpašniekus, tomēr Rīgas brīvostas valdes locekļi un ostas policija to ignorējusi.

Pievienots Rīgas Brīvostas valdes sastāvs, raksta beigās

Teritorija, kas atrodas Ziemas ostā netālu no jūras vārtiem ir nesakopta. Vienā pusē SIA Lacon pārkrauj ogles, otrā pusē SIA Freja krauj šķeldu. Firma LD Sistems apgalvo, ka nauda esot. Viņi gatavi izbūvēt rezervuāru parku, produktu dozēšanas cehu un dzelzceļa estekādi. Pašreiz iznomātajos 2,5 hehtāros ir par šauru, tādēļ viņi prasa papildus teritoriju.

Ceturtdien rītā Rīgas brīvostas valdes sēdē, kas no tiek aiz slēgtām durvīm, starp tās locekļiem plašas diskusijas nenotiek – «LD sistems» tiek pieškirts papildus viens hehtārs zemes uz 45 gadiem ar nomas maksu - 1536 lati gadā. Brīvostas valdi nesamulsina tas, ka aiz LD Sistems uzņēmuma reģistra datos ir divi ofšori – Frostray Limited un Kingarov Enterprises Limited. Abi reģistrēti Kiprā.

Mihails Kameņeckis RD deputāts, Saskaņas centrs: «Kas ir likumīgi, to nevar aizliegt.»

Žurnālists: Bet vai nevajadzētu noskaidrot īpašnieku?

Mihails Kameņeckis RD deputāts, Saskaņas centrs: «Lai atbildīgās institūcijas skaidro. Ja cilvēki grib attīstīt, lai iegulda naudu un dara. Ja nepildīs līgumu, tad to lauzīsim.»

Naudas izcelsme nav svarīga, uzskata RD vicemērs Ameriks

Arī Rīgas brīvostas priekšsēdētājam Andrim Amerikam neradās jautājumu par kompānijas «LD Sistems» patiesajiem īpašniekiem.

Viņš zemes iznomāšanu esot atbalstījis, jo esot jāpriecājas par katru ostā investēto latu.

Andris Ameriks, Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs: «Mums nav tādu resursu, lai pārbaudītu. Priekš tam ir Ekonomikas policija, Tiesībsargājošās iestādes. Mums ir svarīgi, lai nauda ir legāla un tiktu investēta.»

Ofšora firma saistīta ar Meksikas narkokarteļa naudas atmazgāšanu caur Latvijas bankām. Tomēr par LD Sistems naudas izcelsmi ir būtiski jautājumi. «Nekā Personīga» kopā ar Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centru savulaik izpētīja naudas atmazgāšanas shēmu, kurā Meksikas narkokarteļa finanšu līdzekļu tika skaitīti caur Latvijas bankām. Šai shēmā vienā no firmām direktore bija Olga Demosthenous. Šī pati kundze ir direktore firmai Frostray Limited, tas ir firmai, kura tagad grib strādat brīvostā.

«Frostray Limited» jau bijusi pieredze sadarbībā ar Rīgas Domi

Pirms gada - 28. februārī firma kļuva par kompanijas «Wheaton Parks» īpašnieci. Šai firmai savukārt piederēja «Ekodoktrīna». «Ekodoktrīna» par simbolisku cenu bija ieguvusi zemes nomas tiesības Getliņos un gribēja būvēt atkritumu šķirošanas rūpnīcu. Šis bizness tika saisīts ar ekspolitiķi Andri Šķēli.

Pēc pārkāpumu konstatēšanas Vides ministrija apturēja Eiropas finansējuma piešķiršanu «Ekodoktrīnai» un tagad būs jauns konkurss. Vēl viena interesanta sakritība ir tāda, ka ofšors «Frostray Limited» kļuva par «Wheaton Parks» īpašnieci dienā, kad savas akcijas kompanijā « Wheaton Parks» it kā pārdevis Brīvostas valdes loceklis Mihails Kameņeckis.

Mihails Kameņeckis RD deputāts, Saskaņas centrs: «Pirmo reizi dzirdu Frostary Limited. Nekādu Oļgu es nepazīstu un ofšoru man nav un nekad nav bijis.»

Brīvostas valdei «LD Sistems» iesniegtajos dokumentos kā pašmāju uzņēmēji tiek minēti Arta Jamsena un Sigits Dudurs. Jemsena nedēļas nogalē bija aizņemta un viņai nebija laika klātienē skaidrot «LD Sistems» plānus.

Iebilst tikai Eknomikas ministrijas pārstāvis

Ekonomikas ministrijas pārstāvis Rīgas brīvostas valdē Ģirts Greiškalns bija vienīgais, kurš iebilda pret teritorijas iznomāšanu firmai, kuras īpašnieki ir divi ofšori. Greiškalns balsojumā par zemes iznomāšu esot atturējies. Viņš saka, ka valdes lēmums par zemes iznomāšanu «LD Sistems» saskaņā ar brīvostu likumu būtu apšaubāms.

Likums nosaka, ka līgumus par zemes nomu var slēgt ar firmām, kurām ir pieredze konkrētajā komercadrbības jomā, stabils finansiāls stāvoklis un laba reputācija. Šajā gadījumā tā nav. Viņš uzskata, ka likumā būtu jānosaka, ka ostas zemes nevar iznomāt nezināmām ārzonas firmām. Citādi vēlāk var izrādīties, ka patiesībā labumu gūst cilvēks, kurš brīvostas valdes sēdē balsojot par zemes iznomāšanu, ir sēdējis viņam blakus.

Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs mierina, ka gadījumā, ja LD Sistems nepildīs līgumu un neinvestēs solīto – osta līgumu ar firmu lauzīs. Šogad LD Sistems gadījums nav pirmais, kad rodas jautājumi par ārzonu firmu īpašniekiem. Gada sākumā ostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs, pildot ostas vadītāja pienākumus slēdza nomas līgumu ar pastarpināti sev piederošu SIA «Baltic Infrastructure Development». Firmas īpašnieki bija noslēpušies aiz Singapurā reģistrētas ārzonu kompānijas.

Pēc sacelta skandāla investori no projekta atteicās.

Rīgas Brīvostas valdes sastāvs:

Rīgas ostas valdē ir astoņi valdes locekļi: četri attiecīgās pašvaldības pārstāvji un četri Ministru kabineta iecelti pārstāvji — ekonomikas, finanšu, satiksmes un vides ministru izvirzīti pārstāvji.

Andris Ameriks - Valdes priekšsēdētājs

Ēriks Škapars - Valdes priekšsēdētāja vietnieks

Ģirts Greiškalns - Valdes loceklis

Inga Antāne - Valdes loceklis

Mihails Kameņeckis - Valdes loceklis

Nils Ušakovs - Valdes loceklis

Vadims Jerošenko - Valdes loceklis

Džineta Innusa - Valdes loceklis

Komentāri (170)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu