99,9 lati - tik izmaksā bērnu sagatavot skolai (38)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Noslēgusies pētījuma «Skolas nauda» pirmā kārta. Pēc akcijā iesniegtajiem datiem var secināt, ka viena skolēna sūtīšana skolā vecākiem izmaksā aptuveni 100 latus.

Pētījumā piedalījās 1422 dalībnieki, iesniedzot ziņas par 351 skolu Latvijā un trīs skolām ārvalstīs - Vācijā, Norvēģijā un Somijā. Par Rīgas skolām saņemtas 386 anketas, bet par izglītības iestādēm ārpus Rīgas - 980 anketas.

1.klasei tērē simtiem latu

Par izdevumiem 1.klasei saņemtas 275 anketas.

Tajās sniegtā informācija liecina, ka grāmatas pirkuši 87 bērnu vecāki cenu diapazonā no 2 latiem līdz 100 latiem.

100 latu tērējusi ģimene, kas nopirkusi pilnu grāmatu komplektu mājām.

Tā par netaisnīgiem maksājumiem nesūdzas.

Kopsummā par mācību grāmatām 1.klasei tērēti 1353 lati, vidēji 4,93 lati (izskaitot tos, kuri grāmatas nepirka). Bet tie, kas grāmatas pirkuši, vidēji tērējuši 9,84 latus.

Darba burtnīcas iegādājušies krietni vairāk - 264 no 275 pirmās klases skolēnu vecākiem. Tēriņi uzrādīti diapazonā no 2 līdz 80 latiem. Vidēji par darba burtnīcām 1.klasei tērēti 18,88 lati.

Kancelejas preces ir iegādājušies pilnīgi visi. To cenu diapazons - no 1 līdz 150 latiem. Vienu latu tērējis viens pētījuma dalībnieks, 150 - divi vecāki. Vidēji par kancelejas precēm 1.klases skolēnam maksāti 42 lati.

Fonda naudu maksājuši 69 pirmklasnieku vecāki. Fonda nauda svārstās no 1 līdz 55 latiem. Vidējā fonda naudas iemaksa ir 3,48 lati. Visbiežāk maksāti 10 lati - to uzrāda 11 anketas, un 20 lati - 13 anketas.

Jātērējas arī par apģērbu

Desmit pirmklasnieku vecāki nav pirkuši apģērbu speciāli skolas vajadzībām. Vecāki norāda, ka apģērbs sagādāts jau iepriekš vai pielāgots. Tāpat daļa domā, ka kaut kas nepieciešams vēl būs jāiegādājas. Pārējie vecāki iegādājušies apģērbu, sporta tērpus vai skolas formas diapazonā no 3 līdz 134 latiem. Vidēji par apģērbu pirmklasniekam tērēti 53,47 lati

Saskaitot visu tēriņus kopā, pirmklasnieka sūtīšana skolā pētījuma dalībniekiem izmaksāja vidēji 122,25 latus. Ja neņem vērā izdevumus par apģērbu, tad tēriņi ir 68,77 lati.

Izdevumi rodas arī 12.klasē

Par 12.klases skolēnu izdevumiem saņemtas 32 anketas. Pēc tajās uzrādītajiem datiem, grāmatas nav pirkuši tikai deviņi dalībnieki. Pārējie 23 vecāki par grāmatām maksājuši no 5 līdz 60 latiem.

Vidējā iztērētā summa par grāmatām ir 5,50 lati.

Darba burtnīcas nav pirkuši 6 dalībnieki, bet 26 dalībnieki tērējuši no 2 līdz 35 latiem, vidēji tērējot 15,40 latus.

Kancelejas preces pirkuši visi pētījuma dalībnieki 12.klases grupā, izdevumu diapazons ir no 2 līdz 70 latiem, vidēji tērējot 28 latus.

Fonda naudu nav maksājusi lielākā daļa pētījuma dalībnieku - 19 anketu iesniedzēji neuzrāda fonda naudu maksājumus. Pārējie maksājuši no 1 līdz 25 latiem, lielākoties par skolas beigšanas svinīgajiem pasākumiem.

Apģērbam naudu nav tērējuši trīs 12.klases grupas pētījuma dalībnieki, pārējie tērējuši no 16 līdz 150 latiem. Vidēji 12.klases skolēna apģērbs izmaksā 37,91 latu.

Pētījums kopumā (visi dati) uzrāda šādus vidējos ciparus:

  • grāmatas - 6,23 lati,
  • darba burtnīcas - 16 latu,
  • kancelejas preces - 30 latu,
  • fonda naudas - 4,20 lati,
  • apģērbs 43,40 lati,
  • kopā - 99,90 lati.
Pēc pētījuma datiem, bērna sūtīšana skolā izmaksā vidēji 100 latus.

Izmaksas Rīgas skolās (vidējā summa, kas tērēta Rīgas skolēnam):

  • grāmatas - 5,62 lati,
  • darba burtnīcas - 15,92 lati,
  • kancelejas preces - 29,27 lati,
  • fonda naudas - 3,68 lati,
  • apģērbs - 39,94 lati,
  • kopā - 94,50 lati.

Izmaksas skolās ārpus Rīgas (vidējā summa, kas tērēta skolēnam ārpus Rīgas):

  • grāmatas - 5,19 lati,
  • darba burtnīcas - 11,33 lati,
  • kancelejas preces - 25,50 lati,
  • fonda naudas - 1,90 lati,
  • apģērbs - 39,70 lati,
  • kopā - 82,86 lati.

Uz skolu jānes higiēnas piederumi

5% pētījuma dalībnieku norāda, ka skola prasa maksājumus vai tieši atnest uz skolu tualetes papīru un ziepes. Summas, ko prasa par šīm precēm, nav lielas - vidēji 5 lati, bet pētījuma dalībnieki sūdzas, ka,

neskatoties uz iztērēto naudu, tualetes papīra skolās nav.

Skolas formas atbalsta aptuveni puse aptaujas dalībnieku. Ir vecāki, kuri kritizē skolas formas, jo tās uzskata par pārāk dārgām vai nekvalitatīvām. Taču ir arī vecāki, kuru bērniem skolas formu nav, bet viņi tādas vēlētos, jo uzskata, ka tas būs lētāk.

Skolas formu biznesā dominē viena firma, ko pētījuma dalībnieki min savās piezīmēs.

Bez papīra neizsniedz liecības

Daudz vecāku norāda, ka uz skolu jānes vai jāmaksā par kopējamo papīru. Ir skolas, kurās nevar saņemt liecības, ja nav atnesta paka papīra.

Kas ir dārgākais?

Vecāki norāda, ka ļoti dārgas ir kvalitatīvas skolas somas, apģērbs un citas rūpniecības preces. Ģimenes, kurām skolai jāsagatavo vairāki bērni vienlaikus, nonāk lielās grūtībās samaksāt par visu nepieciešamo.

Piemēram, dārgi izmaksā mākslas nodarbībām nepieciešamais papīrs un krāsas, darbmācībā vajadzīgie materiāli.

Daudz maksā arī sporta nodarbībām nepieciešamie apavi un specifiski sporta tērpi, ja skola prasa visiem vienādus.

Vairāki vecāki norādījuši, ka dienasgrāmatas maksā ap 5 latiem. Viņi pauž uzskatu, ka tas ir par daudz.

Uzzinām, cik maksā skolēni

Portāls TVNET jau ziņoja, ka pētījuma mērķis bija noskaidrot, cik ģimenei izmaksā viena bērna sūtīšana skolā. Pētījums uzdeva jautājumus par skolas grāmatu, darba burtnīcu, kancelejas preču, fonda naudas (maksājumi skolai) un skolai nepieciešamā apģērba izmaksām.

Pētījums aptvēra sagatavošanos jaunajam mācību gadam un mācību gada sākumu, kad novērojami lielākie izdevumi.

Pētījums «Skolas nauda» interneta vidē www.skolasnauda.lv norisinājās no 27.augusta līdz 21.septembrim.

Pētījuma laikā mājas lapa www.skolasnauda.lv apmeklēta 35 015 reižu.

Projektā līdzdarbojās interneta portāls TVNET, laikraksts Latvijas Avīze, Latvijas Radio, Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs Re:Baltica un TV3. Pētījums tapis ar Sorosa fonda Latvija finansiālu atbalstu, pētījuma rīku izstrādāja Stakeholde.rs.

Komentāri (38)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu