Kabanovam «briesmīgs» sods - Ētikas komisijas brīdinājums (104)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien nolēma izteikt rakstisku brīdinājumu deputātam Nikolajam Kabanovam (SC) par viņa izturēšanos un iespējamo atrašanos alkohola reibumā darba laikā.

Komisija Kabanovam piesprieda visbargāko sodu - izteikt rakstveida brīdinājumu, paziņojot par to Saeimas sēdē un publicējot oficiālajā laikrakstā «Latvijas Vēstnesis».

Kabanovs tiks sodīts par Saeimas Ētikas kodeksa 7., 14. un 20. punkta pārkāpumiem. 7. punkts nosaka, ka «deputāts publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus; deputāts balstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju». Saskaņā ar 14.punktu «deputāts Saeimā uzturas darba videi piemērotā apģērbā un pienācīgā izskatā. Sabiedriskās vietās deputāts neuzturas alkohola vai psihoaktīvo vielu reibumā vai klaji nepiedienīgā izskatā.» Savukārt 20.punkts nosaka, ka «savā personiskajā dzīvē deputāts nedara neko tādu, kas grautu Saeimas prestižu vai radītu šaubas par viņa spēju godprātīgi veikt deputāta pienākumus».

Saeimas deputāte Inese Laizāne (VL-TB/LNNK) šodien sēdē, pamatojot Kabanova sodīšanas nepieciešamību, klāstīja, ka deputātam apakškomisijā bijusi cilvēkam nepiedienīga mīmika, viņš lietojis pretlikumīgus izteikumus, kas vērsti uz vardarbību, kā arī košļājis košļājamo gumiju.

Jau vēstīts, ka apakškomisijas sēdē tika skatīts jautājums par Rīgas 40.vidusskolas skolotāja Vladislava Rafaļska (PCTVL) izteikumiem un viņa atbilstību amatam. Izdzirdot ideju, ka Rafaļskim var tikt atņemta pilsonība par Pilsonības likuma pārkāpšanu, Kabanovs ironiski aicināja nošaut Rafaļski.

Deputāti Kārlis Seržants (ZZS) un Gunārs Rusiņš šodien aicināja apvienības «Saskaņas centrs» (SC) frakciju turpmāk laicīgi vērtēt Kabanova rīcību, lai atbildīgajai komisijai nebūtu viņa rīcība tik bieži jāvērtē.

LETA jau ziņoja, ka Saeimas deputāte Inita Bišofa (RP) bija vērsusies Saeimas Mandātu, ētikas un iesnieguma komisijā ar lūgumu izskatīt apakškomisijā radušos situāciju, kad Kabanovs bija, iespējams, lietojis apreibinošas vielas un Valstiskās audzināšanas apakškomisijas sēdē uzvedies Saeimas deputātam nepiedienīgi. Kabanovs noliedza, ka būtu bijis alkohola reibumā. Ar iesniegumu par Kabanova rīcību Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā vērsās arī nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK deputāti.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesnieguma komisija iepriekšējā sēdē uzklausīja ekspertu vērtējumu par to, kā Kabanova gadījums tiktu vērtēts no Darba likuma perspektīvas. Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš skaidroja, ka deputāti ir ievēlēti, tāpēc viņi neatrodas darba tiesiskajās attiecībās un Darba likums uz viņiem nav attiecināms kā uz strādājošajiem.

SC frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Urbanovičs pēc frakcijas sēdes iepriekš solīja, ka gadījums ar Kabanovu vairs neatkārtosies.

Komentāri (104)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu