Saeimas deputāts Ingmārs Čaklais (V) strādājis pie savas sievas (38)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Notāru padome pieprasījusi tieslietu ministram atstādināt no amata vienu no vadošajām Latvijas notārēm Daci Čaklo. Daudzus gadus Čaklā izmantoja sava vīra Ingmāra Čaklā firmas «Divas puses» pakalpojumus dažādām konsultācijām, sabiedrisko attiecību un tulkošanas pakalpojumiem. Notāru padome izsaka aizdomas, ka darījumi bijuši fiktīvi un ka šādi notāre centusies optimizēt nodokļus.

Saeimas «Vienotības» frakcijas deputāts Ingmārs Čaklais, kurš vairāk nekā piecus gadus bija sievas biroja vadītājs, ir pārliecināts, ka viņš un sieva visu darījuši likumīgi. Ja arī pārkāpumi bijuši, tad iespējams tikai grāmatvedībā. VID par saimniecisko darbību Čaklās birojā uzrēķinājis vairāk nekā 60 tūkstošus latu. Dace Čaklā šo lēmumu apstrīdējusi adminstratīvajā tiesā. Gadījumā, ja notāru padomes sniegtos faktus VID apstiprinās un darījumi izrādīsies fiktīvi, tad Dacei Čaklajai būs jāšķiras no notāres amata. Tā apgalvo tieslietu ministrija.

Čaklās nedienas sākās gada sākumā, kad Valsts ieņēmumu dienests veica auditu. Atklājās, ka 2010. gadā Ingmāra Čaklā firma «Divas puses» zvērinātais notārei sniedza tulkošanas pakalpojumus par 42 tūkstošiem, uzturēja interneta mājas lapu par 30 tūkstošiem un veica sabiedrisko attiecību pakalpojumus par 35 tukstošiem latu. Kopējā summa 107 tūkstoši latu. Turklāt visu šo Ingmārs Čaklais veicis gandrīz vienatnē, jo bez viņa firmā «Divas puses» ir tikai viens cilvēks. Pieņemot, ka par vienas lapas tulkojumu Čaklais saņemtu piecus latus, tad menesī viņam būtu jāiztulko 8511, bet dienā 35 lapas. Savukārt, pieņemot, ka par vienu stundu sabiedrisko attiecību konsultāciju viņš saņem 50 latus, tad iznāk gadā viņš sniedzis 716 konsultācijas – pa trīs stundām katru dienu.

Jautājums: Pēc likmdošanas Čaklai jāmaksā 25 procents, pārskaitot jūsu firmai sanāk 15 procenti?

Ingmārs Čaklais: Tas netraucē darīt darbu.

Jautājums: Sanāk nodokļu optimizācija?

Ingmārs Čaklais: Sanāk, ja darbu nedara. Es to darbu esmu darījis.

Jautājums: Kas konkrēti tika darīt?

Ingmārs Čaklais: Neatceros. Jāskatās pa laikiem...Man sanāca ar VID runājot paskaidrot, kā es varu tik daudz stundas strādāt. Es tās esmu pieradis strādāt.

Notāru padome prasa atstādināt no amata Daci Čaklo

Valsts ieņēmumu dienests auditā konstatējis notāres Daces Čaklās pārkāpumus saimnieciskajā darbībā un sarēķinājis, ka viņai jāmaksā valstij 65 tūkstoši latu. Sīkāku komentāru VID nesniedz, jo to neļaujot likums. Notāru padome augustā vienbalsīgi pieņēmusi lēmumu prasīt tieslietu ministram atstādināt Daci Čaklo no notāres amata pildīšanas.

Sandra Jakušenoka Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētāja: «Pārkāpumi pamatoti uz interešu konfliktu. Darījumos tika iesaistītas tuvas personas – pirkti pakalpojumi, kuri nav saistīti ar notāra darbību.»

Notāru padomei šķiet nepieņemamas arī Čaklās biroja sabiedrisko attiecību aktivitātes. Likums aizliedz notāriem reklamēt savu praksi. Pēc padomes domām sabiedriskās attiecības notāriem jāveido caur padomi, lai visi notāri būtu vienlīdzīgi. Kā teikts padomes interneta mājas lapā «Notārs ir likumības uzraugs un likumība nav uzņēmējdarbības pakalpojums.»

Sandra Jakušenoka Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētāja «Te ir mūžīgais jautājums – esmu valsts amatpersona, uz mani attiecas likums par interešu konfliktu. Ja algoju laulāto draugu, tad es nonāku interešu konfliktā».

Dace Čaklā « Notārs nav amatpersona, kas paņem no valsts kaut vienu santīmu. Es visu naudu to naudu nopelnu pati. Es pat nezinu notāru pie kura nav strādājis kāds radinieks. Uzsākot jaunu praksi tu es spiests iesaistīt savus radiniekus.»

Dace Čaklā uzskata, ka interešu konflikts viņai nav bijis. Viņa pieļauj, ka negatīvā attieksme no notāru padomes saglabājusies no 2005. gada, kad viņa piereģistrēja interneta domēnu notary.lv. Padomei tas neesot paticis un padome pret viņu vērsās tiesā. Tagad adminstratīvajā tiesā vērsusies arī Dace Čaklā apstrīdot VID uzrēķināto sodu.

VID auditā atklājis, ka Daces Čaklās birojs firmai «Divas puses» 2010. gadā par pakalpojumiem apmaksājis rēķinus 72 tūkstošiem 110 latiem, bet uzņēmuma reģistrā iesniegtajā 2010. gada pārskatā Ingmāra Čaklā firma uzrāda neto apgrozījumu 43 tūkstošus 141 latu. Tas ir par 29 tūkstošiem mazāku nekā it kā firmai samaksāts.

Ingmārs Čaklais: «Tās ir tikai aizdomas. Man nav par ko justies vainīgam.»

2010. gada pavasarī Ingmārs Čaklais pameta darbu firmā «Divas puses». Viņš tagad ir Saeimas deputāts Vienotības frakcijā. Gala lēmums par notāres Dace Čaklās likteni jāpieņem Tieslietu ministrijai. Viņi lūdza ieņemumu dienesta precīzāku skaidrojumu vai Dace Čaklā ir pākāpusi likumi vai nē.

Mārtiņš Lazdovskis Tieslietu ministrijas valsts sekretārs « Ja VID konstatēs, ka ir bijuši fiktīvi darījumi – tieslietu ministrijas rīcība būs visasākā.»

Nedēļas nogalē VID sniedza atbildi tieslietu ministrijai. Tajā nav skaidri pateikts vai darījumi bijuši fiktīvi. Vien uzsvērts, ka nekas vairāk ka auditā atklātais viņu rīcībā nav. Lai pieņemtu gala lēmumu, acīmredzot ministrijai būs jāgaida adminstratīvās tiesas iznākums.

Dace Čaklā « Ja tiesa teiks, ka mani argumenti nebūs pietiekams pierādījums, ka vīrs tik daudz spēj izdarīt, tad paliks tā kā lems. Es neesmu ļaunprātīga nemaksātāja»

Komentāri (38)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu