Par radaru neieviešanu Vitronic valstij sodā samaksājusi 28 022 latus (31)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Fotoradaru ieviesēja firma «Vitronic» līgumsodā valstij par kavēšanos ar daudzmiljonu projekta kavēšanos samaksājusi 28 022 latus, - atsaucoties uz Ministru kabineta mājaslapā pieejamajiem dokumentiem, raksta laikraksts «Diena».

Līdz ar problēmām fotoradaru ieviešanā valdībai nācies mainīt arī budžeta ieņēmumu prognozes no fotoradaru iekasētajām sodanaudām, - tuvākajiem trim gadiem tās sarukušas aptuveni par 8,5 miljoniem latu, bet katram nākamajam gadam - par 1,85 miljoniem latu

Kā informē «Diena», šādas izmaiņas prognozēs bijušas nepieciešamas, jo valsts budžeta projekts 2013.gadam tika gatavots vasarā, kad līgums ar «Vitronic» vēl bija spēkā, tādēļ tajā tika pieņemts, ka līgums tiks izpildīts un uz Latvijas ceļiem darbosies aptuveni 130 radaru.

Pēc izmaiņām prognozēs tuvākajos trīs gados plānots ieņemt 1,3 miljonus latu, bet turpmāk - 130 tūkstošus gadā. Jaldībai izdosies vienoties par jaunu radaru iepirkumu, būšot arī jaunas prognozes.

Jau ziņots, ka šodien gaidāmajā valdības sēdē paredzēts skatīt Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavoto informatīvo ziņojumu, kurā precizēti plānotie valsts budžeta ieņēmumi un izdevumi saistībā ar fotoradaru darbību uz Latvijas ceļiem.

Ņemot vērā to, ka laikā, kad Ministru kabinetā tika gatavots valsts budžeta projekts 2013.gadam, lēmums par fotoradaru turpmāko darbību vēl netika pieņemts, likumprojektā ieņēmumi un izdevumi saplānoti atbilstoši 2011.gada 20.jūnijā ar «V-Traffic» noslēgtā un nu jau lauztā līguma nosacījumiem par fotoradaru skaitu, kā arī noteiktiem pieņēmumiem, piemēram, par piemēroto soda naudu apmēru.

Līdz ar to 2013.gada valsts budžeta likumprojekta pielikumā patlaban ir paredzēts, ka kopējie ieņēmumi no naudas sodiem, kas uzlikti par fotoradaru fiksētajiem pārkāpumiem, 2013.gadā varētu būt 6,66 miljoni latu, no kuriem 35% jeb 2,33 miljoni latu tiktu pārskaitīti komersantam.

Tomēr, kā jau ziņots, šā gada 28.septembrī Valsts policija (VP) izbeidza ar «V-Traffic» noslēgto iepirkuma līgumu. Pāris nedēļas vēlāk ar «V-Traffic» tika noslēgta jauna vienošanās, kas paredz, ka fotoradari atsāk darboties, bet fiksē ātruma pārkāpumus ne ilgāk kā līdz šā gada 31.decembrim. Ņemot vērā minēto, IeM nācās precizēt budžeta plānus par ieņēmumiem un izdevumiem, kas saistīti ar fotoradaru darbību.

Saskaņā ar jaunāko IeM sagatavoto informatīvo ziņojumu fotoradaru darbības nodrošināšana 2013.gadā valstij varētu izmaksāt 620 280 latus, kas ir par 2,53 miljoniem latu mazāk, nekā bija plānots iepriekš. 2014.gadā plānotie izdevumi samazinātos līdz 172 093 latiem jeb par 2,01 miljonu latu, bet 2015.gadā - līdz 52 425 latiem jeb par 1,82 miljoniem latu.

Likumsakarīgi ir sarukuši arī IeM prognozētie ieņēmumi no sodiem, kas uzlikti par fotoradaru fiksētajiem pārkāpumiem. Ministrija plāno, ka 2013.gadā šo soda naudu veidā valsts varētu iekasēt 898 210 latus, kas ir par 3,43 miljoniem latu mazāk, nekā bija paredzēts iepriekš. 2014.gadā soda naudu ieņēmumi par fotoradaru fiksētajiem pārkāpumiem varētu kristies līdz 319 600 latiem, kas ir par 2,77 miljoniem latu mazāk, nekā bija plānots iepriekš, bet 2015.gadā šī summa varētu sarukt līdz 97 361 latam, kas ir par 2,41 miljonu latu mazāk, nekā bija paredzēts iepriekš.

Kā teikts IeM sagatavotajā informatīvajā ziņojumā, ja Ministru kabinetā tuvākajā laikā tiks pieņemts lēmums par fotoradaru iegādi, tad šo iekārtu darbības nodrošināšanai 2013.gadā būs nepieciešami papildu finanšu līdzekļi, kā arī atkal vajadzēs precizēt ieņēmumu apjomu no naudas sodiem. «Vienlaikus ieņēmumi un izdevumi var tikt aprēķināti un valsts budžeta likumā paredzēti tikai pēc tam, kad Ministru kabinets attiecīgu lēmumu būs pieņēmis un būs zināmi iegādāto fotoradaru darbības sākšanas termiņi un izmaksas,» skaidro IeM speciālisti.

Ņemot vērā minēto, IeM piedāvā nākamā gada valsts budžeta likumā paredzēt atsevišķu regulējumu, kas ļautu palielināt apropriāciju IeM izdevumiem, kas saistīti ar fotoradaru darbību, kā arī ļautu palielināt valsts pamatbudžeta ieņēmumus no naudas sodiem, kas fiksēti ar šīm mērierīcēm.

Ja valdība šo IeM ieceri atbalstīs, tad ministrija attiecīgos priekšlikumus iesniegs likumprojekta «Par valsts budžetu 2013.gadam» un likumprojekta «Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2013.-2015.gadam» izskatīšanai Saeimā otrajā lasījumā.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu