Bērziņš uzskata, ka prezidentam pietiek tikai ar algu (52)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Esošais Valsts prezidents Andris Bērziņš personīgi uzskata, ka Valsts prezidentam pietiek tikai ar algu un nekādas sociālās garantijas pēc prezidentūras beigām vispār nav nepieciešamas, bet Saeimā iesniegtie grozījumi esot kompromisa variants.

Šādu viedokli Bērziņš pauda šonedēļ, kad Saeimas Juridiskā komisija sāka skatīt viņa iniciatīvas par eksprezidentu sociālo garantiju apmēru un gatavot likumprojekta izskatīšanu parlamentā. Valsts prezidenta kanceleja sociālo nodrošinājumu eksprezidentiem vēlas padarīt samērīgāku.

«Skaidrs ir viens, ka dzīve iet uz priekšu. Vērtējot situāciju, mans personīgais viedoklis ir vēl daudz krasāks – darbs varētu būt atspoguļots tikai algā, bet iesniegtais priekšlikums ir kompromiss. Saeimas attieksme to parādīs, redzēsim, kā tas ies uz priekšu,» uz žurnālistu jautājumu atbildēja Bērziņš.

Jau ziņots, ka Saeimas Juridiskā komisija šonedēļ konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā «Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu», kas paredz precizēt sociālo garantiju apmēru personām, kuras bijušas Valsts prezidenta amatā.

Partiju priekšlikumu iesniegšana vēl nav notikusi.

Bērziņš rosina atteikties no eksprezidentu nodrošināšanas ar dzīvokli pēc prezidentūras. Kā kompensējošu mehānismu piedāvāts palielināt bijušā prezidenta ikmēneša pensiju, kas dotu iespēju brīvi izvēlēties sev mājokli. Eksprezidenta ikmēneša pensiju plānots palielināt no līdzšinējiem 50 līdz 85 procentiem no Valsts prezidenta mēneša atalgojuma. Paredzēts, ka bijušajam prezidentam būs iespēja no pensijas atteikties.

Likumprojekts arī paredz noteikt, ka eksprezidents no valsts lietošanā saņem vienu automašīnu, kuras iegādes vai nomas vērtība nepārsniedz tādas automašīnas divkāršu iegādes vai nomas vērtību, uz kādu ir tiesības valsts pārvaldes iestādes amatpersonai. Patlaban normatīvie akti neparedz eksprezidenta automašīnas izvēles kritērijus. Savukārt valsts amatpersonām automašīnas iegādes limits pašlaik noteikts 12 500 latu, bet nomas limits mēnesī – 380 latu apmērā bez pievienotās vērtības nodokļa.

Ņemot vērā tiesiskās paļāvības principu, sociālo garantiju izmaiņas, tostarp pensiju palielinājums, neattieksies uz līdzšinējiem eksprezidentiem, un jauno regulējumu plānots piemērot jaunu automašīnu iegādei.

Par likumprojektu trijos lasījumos jālemj Saeimai.

Komentāri (52)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu