Lems par veselības aprūpes liegšanu nodokļu nemaksātājiem (217)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Jau nākamnedēļ Ministru kabineta komiteja varētu skatīt koncepciju, kas paredz valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus sasaistīt ar nodokļu nomaksu - proti, valsts apmaksātus pakalpojumus saņemtu nodokļu maksātāji, pirmdien LNT raidījumam «900 sekundes» sacīja veselības ministre Ingrīda Circene.

Viņa uzsvēra, ka izmaiņas gan skartu tikai 5 līdz 10% iedzīvotāju, kas nav liela sabiedrības daļa.

Circene sacīja, ka šobrīd koncepcija ir praktiski izstrādāta.

«Šī sistēma vienkārši nostājas to cilvēku pusē, kuri godīgi strādā un godīgi maksā nodokļus,»

sacīja Circene,

Vairākas versijas

Jau vēstīts, ka Veselības ministrija (VM) izstrādājusi koncepciju veselības aprūpes sasaistei ar nodokļu nomaksu. Paredzēts, ka koncepciju varētu sākt ieviest 2013.gada 1.jūlijā, paredzot pusgadu ilgu pārejas periodu.

VM piedāvā vairākus jaunā modeļa finansēšanas variantus. Viens no variantiem ir obligātā veselības apdrošināšana, ieviešot veselības nodokli 5% apmērā, nodalot to no spēkā esošās iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes.

Otrs variants ir veselības aprūpes pakalpojumu sniegšana, pamatojoties uz IIN maksāšanas faktu, iezīmējot veselības aprūpes budžetam 2% no spēkā esošās IIN likmes. Šo variantu VM uzskata par optimālu.

Kā vēl viens finansēšanas variants tiek piedāvāts

sniegt veselības aprūpes pakalpojumus, pamatojoties uz valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) maksāšanas faktu,

par 2% palielinot VSAOI likmi un attiecīgi samazinot IIN likmi.

Šo modeļu realizācijai un veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības palielināšanai ir nepieciešams papildu finansējums, pakāpeniski sasniedzot veselības aprūpes valsts budžetu 4,5% apmērā no IKP, pēc «Valdības rīcības plāna 2014», vēlākais, līdz 2020.gadam, norādīja Pole.

Ministrijas aprēķini liecina – ja veselības obligātās apdrošināšanas koncepcija stātos spēkā tagad, bezmaksas veselības aprūpi nesaņemtu 130 līdz 170 tūkstoši neattaisnoto nodokļu nemaksātāju, atzinusi veselības ministre Ingrīda Circene («Vienotība»).

Komentāri (217)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu