Turīgo pensionāru skaits pieaug (94)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Latvijā lielās pensijas – virs 1000 latiem mēnesī – saņem 1076 pensionāri, no tiem trīs cilvēkiem tās ir pāri par 3500 latiem mēnesī, raksta laikraksts «Neatkarīgā».

Dati liecina, ka lielo pensiju īpatsvars nav liels, tas nesasniedz pat vienu procentu no kopējā pensiju skaita, tomēr pēdējo gadu superturīgo pensionāru skaits palielinās un ar to jātiek galā sociālajam budžetam, kurā sociālās iemaksas 35 procenti strādājošo veic no minimālās algas.

Latvijā, runājot par «ikdienas» pensionāriem, pārsvarā gaismā izcelti mazu un vidēju pensiju saņēmēju stāsti. No kopējā vecuma pensiju saņēmēju skaita vairāk nekā puse saņem pensiju no 150 līdz 200 latiem, tas nozīmē tūkstošiem pensionāru, kuru pensijas ir zem vai tuvu iztikas minimumam. Šie nelielie pensiju apmēri, bet lielais mazo pensiju saņēmēju skaits arī nosaka to, ka vidējā pensija Latvijā ir 191 lats, lai gan netrūkst pensionāru, kuriem pensijas ir 300, 500 vai 700 latu mēnesī.

Lielākajai daļai turīgo pensionāru lielās pensijas ļāvis nopelnīt ne tik daudz lielais darba stāžs, cik labi atalgoti un jo īpaši vairāki tādi darbi vienlaikus, kā arī augsts atalgojums laikā no 1996. līdz 1999. gadam, kuru attiecina uz visu padomju laika darba stāžu. Labklājības ministrijā (LM) laikrakstam paskaidro: sākot pensiju reformu, bija jāparedz, kā rēķināt pensijas sākuma kapitālu. Informācija par tā laika algām bija nepilnīga, 90. gadu sākumā bija augsta inflācija, pāreja no rubļiem uz latiem un nepieciešamība stimulēt sociālo iemaksu veikšanu pilnā apmērā bijuši galvenie faktori, kāpēc tika nolemts, ka pensijas sākuma kapitāla aprēķināšanā par pamatu ņems personas algu šajos četros gados un darba stāžu līdz 1995. gadam. Līdz šim neviens oficiāli nav piedāvājis mainīt šo sistēmu, vienīgi 1999. gadā valdība izskatīja ziņojumu par pensiju kapitālu, bet formulu nolēma nemainīt, tā vietā – ieviest pensiju piemaksas.

Komentāri (94)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu