Katram desmitajam iedzīvotājam naudas nepietiek pat pārtikai (251)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Tikai 14% iedzīvotāju patlaban varētu tikt uzskatīti par turīgiem – viņiem pietiek naudas gan pārtikai, gan apģērbam, gan ilgtermiņa lietošanas preču iegādei. Vienlaikus vairāk nekā trešā daļa būtu uzskatāmi par ļoti trūcīgiem, jo ir atzinuši, ka naudas nepietiek pat pārtikai (10%), vai arī līdzekļu pārtikai pietiek, bet apģērba iegāde rada finansiālas grūtības, liecina SKDS oktobrī veiktais pētījums.

10% iedzīvotāju naudas nepietiek pat pārtikai

Vairāk nekā trešā daļa būtu uzskatāmi par ļoti trūcīgiem, jo ir atzinuši, ka naudas nepietiek pat pārtikai (10%), vai arī līdzekļu pārtikai pietiek, bet apģērba iegāde rada finansiālas grūtības, liecina SKDS oktobrī veiktais pētījums.

Gandrīz pusei Latvijas iedzīvotāju naudas pietiek tikai pārtikai un apģērbam

Gandrīz puse iedzīvotāju (47%) ir tādi, kas apgalvo, ka viņiem naudas pietiek gan pārtikai, gan apģērbam, taču ilgtermiņa lietošanas preču iegāde (piemēram, televizors, ledusskapis) rada grūtības. Tikai 0,4% iedzīvotāju ir atzinuši, ka vajadzības gadījumā tie varētu atļauties iegadāties arī samērā dārgas mantas – dzīvokli, vasarnīcu un daudz ko citu.

Salīdzinoši atzinīgāk savu materiālo situāciju vērtē gados jaunākie (vecuma grupa 18 – 34 gadi) un Rīgā dzīvojošie, bet kritiskāk – iedzīvotāji vecumā pēc 45 gadiem, kā arī Zemgalē un Latgalē dzīvojošie.

Sievietes sevi par trūcīgām ir atzinušas biežāk nekā vīrieši.

Interesanti dati atklājas, salīdzinot atbildes atkarībā no ienākumu līmeņa. Izrādās, ka no tiem iedzīvotājiem, kuri pēc ikmēneša ienākumu līmeņa ietilpst starp 20% turīgāko iedzīvotāju, katram desmitajam tomēr ir grūtības ar pārtikas (2%) vai apģērba iegādi (9%). Tikai 38% šajā grupā vērtē, ka var atļauties iegādāties ilgtermiņa lietošanas preces (36%) vai pat ļoti dārgas lietas (2%). Iespējams, ka te daļēji vainojami maksājumi bankām par kredītiem, kas ņemti dzīves komforta palielināšanai.

Aptauja veikta laikā no 19.10.2012. līdz 31.10.2012. Ar stratificētās nejaušās izlases metodi kopumā tika aptaujāti 1014 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

Komentāri (251)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu