«Manabalss» vāc parakstus Bērziņa demisijas pieprasīšanai (362)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Karikatūra: Toms Ostrovskis/TVNET. Avots: LETA/AFP

Portālā «Manabalss» iesniegta iniciatīva, lai pieprasītu Valsts prezidenta Andra Bērziņa demisiju. Patlaban par iniciatīvu parakstījušies mazāk nekā 100 personas.

Iniciatīvas mērķis ir panākt pašreizējā Valsts prezidenta Andra Bērziņa demisiju un pēc tam ievēlēt par prezidentu «šī amata cienīgu cilvēku». Iniciatīva ir viens no kampaņas «Cērtam Bērziņu» aktivitātēm. Idejas autori uzskata, ka Andrim Bērziņam ir vai nu pašam jāatkāpjas no prezidenta amata, vai arī Saeimai viņš ir jāatstādina, kā to paredz Satversme.

«Nav šaubu par to, ka Andris Bērziņš nevēlas un nespēj pildīt Valsts prezidenta amatam noteiktās funkcijas. Viņa pēdējie izteikumi, kuros viņš bez jelkāda pamata neatzīst statistikas datus un žurnālistu prezentētos faktus par nabadzību un sociālo nevienlīdzību Latvijā, ir pēdējais piliens tautas pacietības kausā.

Bērziņš vairāk nekā gada laikā ir pierādījis savu nespēju runāt publiskos pasākumos, nespēju sadarboties ar medijiem, nevēlēšanos iedziļināties aktuālos Latvijas un ārzemju politikas norisēs, totālo atsvešinātību no Latvijas tautas ikdienas sociālās un ekonomiskās realitātes,»

uzsver iniciatīvas autors, žurnālists Didzis Melbiksis.

«Ar Bērziņa demisiju tiks labota tā traģiskā kļūda, kuru 2011.gadā pieļāva Saeimas deputāti, ievēlot šo bīdāmo un grūstāmo inerto lelli prezidenta amatā. Sliktāks prezidents nav iespējams - jebkurš cits kandidāts būs labāks par Bērziņu,» teikts paziņojumā.

Plašākā kontekstā Bērziņa demisija būs skaidrs signāls tam, ka svarīgos amatos nedrīkst likt cilvēkus, kuri acīmredzami nav tiem derīgi, uzskata Melbiksis.

«Neviens referendums, kurā mēs esam izteikuši savu viedokli, nav kaitējis Latvijai, pretstatā Saeimas deputātu regulārajām kļūdām un intrigām, ievēlot svarīgas amatpersonas. Tā ir bijis, piemēram, ar KNAB priekšnieku, Tiesībsargu un Augstākās tiesas tiesnešiem. Valsts intereses ir tikušas stādītas zemāk par īslaicīgo politisko labumu ļoti nelielai cilvēku grupai. Misijas apziņa un politiskais redzējums pārāk bieži ir ticis uzskatīts par trūkumu, nevis priekšrocību. Šādai praksei ir jāpieliek punkts. Prezidenta demisija palīdzēs to darīt,» uzsver iniciatīvas autors.

Bērziņš novembra sākumā «TV3» raidījumam «Nekā Personīga» paziņoja, ka apšauba vietējos un starptautiski veiktos nabadzības pētījumu datus, kas liecina, ka nabadzības riskam pakļauts katrs piektais iedzīvotājs, kuru mājsaimniecību ienākumi ir ap 150 vai mazāk latu mēnesī. Valsts prezidents intervijā raidījumā «Nekā Personīga» paziņoja, ka informācijas esot vēl par maz. Lai atklātu patieso situāciju, tā jāpēta vēl un uz dažiem piemēriem nevar balstīt priekšstatu par kopējo ainu, ka viss ir tik slikti, kā izskatās. Bērziņš uzskata, ka ir jāatrod metode, kura precīzāk novērtētu cilvēku reālos ienākumus, norādot uz lielo pelēkās ekonomikas sektoru, kas varētu ietekmēt statistikas datus, tāpēc no tiem nevar izdarīt secinājumus.

Komentāri (362)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu