Atbalstu pieteikumam ST par fotoradariem pauž astoņi deputāti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līdz šim atbalstu Sabiedrības par atklātību «Delna» sagatavotajam Satversmes tiesas (ST) pieteikumam par valdības lēmumu fotoradaru sāgā pauduši astoņi Saeimas deputāti no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas, sarunā ar pastāstīja «Delnas» direktors Kristaps Petermanis.

Lai iesniegtu pieteikumu ST «Delnai» nepieciešami vēl 12 paraksti, lai tiktu sasniegts nepieciešamais parakstu skaitu - 20. Kā sacīja Petermanis, tad parakstu vākšanai nav noteikta termiņa, bet organizācija vēlētos, lai pieteikumu ST varētu iesniegt pirms Ministru kabinets (MK) atkārtoti lemj par fotoradaru iepirkšanu no «Vitronic», lai «neiestātos šī prettiesiskā lēmuma smagākās sekas». «Mēs gribētu, lai Satversmes tiesa atturētu Ministru kabinetu no šī te pēdējā un ļoti kļūmīgā un finansiāli ietilpīgā lēmuma pieņemšanas,» akcentēja Petermanis.

Viņš gan norādīja, ka pašmērķis nav tiesāšanās. «Mērķis nav tiesāties par katru cenu, mērķis ir, lai Ministru kabinets atceļ savu kļūdaino lēmumu un iepērk fotoradarus tiesiskā, godīgu konkurenci nodrošinošā procedūrā. Mēs iestājamies gan par to, lai fotoradaru konkurss notiktu saprotamā veidā, gan par to, lai MK arī turpmāk rīkotos saskaņā ar publisko iepirkumu likumu un arī ar Latvijai saistošiem Eiropas Savienības tiesību aktiem,» skaidroja «Delnas» direktors, norādot, ka pēdējo gadu laikā MK samērā daudz reižu ir izvēlējies neizmantot Publisko iepirkumu likumu.

Šā gada 8.novembrī sūdzība par Ministru kabineta lēmumu jau ir nosūtīta Eiropas Komisijai. Ja Komisija pieņems sūdzību, pret Latviju tiks uzsākta pārkāpuma procedūra. Ja MK neatcels prettiesisko lēmumu, lieta var nonākt arī Eiropas Savienības tiesā.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka «Delna» vēlas Satversmes tiesā (ST) apstrīdēt Ministru kabineta 25.septembra lēmumu, ar kuru Iekšlietu ministrijai (IeM) tika uzdots izvērtēt iespēju atpirkt no Vācijas ražotāja «Vitronic Dr.-Ing.Stein Bildverarbeitungssysteme GmbH» («Vitronic GmbH») ne vairāk kā 57 radarus. Vienlaikus Ministru kabinets atļāva nepiemērot Publisko iepirkumu likuma normas, ja IeM izlems iegādāties fotoradarus no Vācijas uzņēmuma. «Delnas» sadarbībā ar advokātu biroju «Sorainen» ir sagatavots konstitucionālās sūdzības projekts, kas izsūtīts visiem Saeimas deputātiem. Lai pieteikumu varētu iesniegt ST, uz tā jāparakstās vismaz 20 Saeimas deputātiem vai Valsts prezidentam, kā to nosaka ST likuma 17.pants.

Ar sagatavoto pieteikumu ST «Delna», izmantojot deputātu atbalstu, iecerējusi apstrīdēt Ministru kabineta 25.septembra sēdes protokollēmuma Nr.53 58.paragrāfa 8.punkta atbilstību Publisko iepirkumu likuma 3.panta 3.daļas 2.punktam. Protokollēmuma Nr.53 58.paragrāfa 3.punktā valdība uzdeva IeM līdz 20.novembrim izvērtēt «Vitronic GmbH» valstij izteikto piedāvājumu iegādāties 57 fotoradarus un noskaidrot summas objektivitāti, ja iespējams, atbilstību tirgus vērtībai, kā arī apzināt citus nepieciešamos pasākumus.

Publisko iepirkumu likuma 3.panta 3.daļas 2.punktā noteikts, ka PIL normas nepiemēro, ja to piemērošana varētu radīt kaitējumu būtisku valsts interešu aizsardzībai, bet par būtisku valsts interešu aizsardzību katrā konkrētajā gadījumā lemj Ministru kabinets.

«Delna» uzskata, ka apstrīdētais akts neatbilst PIL 3.panta 3.daļas 2.punktam, proti, «Delnas» skatījumā iepirkuma konkursa rīkošana fotoradaru pirkšanas gadījumā nevarētu radīt būtisku kaitējumu valsts interešu aizsardzībai.

Kā ziņots, Iekšlietu ministrija (IeM) ir saņēmusi auditorkompānijas «Pricewaterhouse Coopers» (PwC) sagatavoto ziņojumu par situāciju ar fotoradariem, kuru valdība skatīs 4.decembra sēdē. Ziņojuma saturu ministrija gan neatklāj.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu