Latvija SVF Nabadzības samazināšanas trastā iemaksās 360 000 latu (115)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvija iemaksās Starptautiskā valūtas fonda (SVF) Nabadzības samazināšanas un izaugsmes trastā 360 089 latus.

Palīdzēs nabadzīgākajiem pārvarēt krīzi

Valdība nolēma no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt Finanšu ministrijai (FM) 360 089 latus, lai veiktu iemaksu SVF Nabadzības samazināšanas un izaugsmes trastā.

Ziņojumā valdībai FM skaidro, ka SVF 2010.gada decembrī pabeidza daļu savu zelta rezervju pārdošanu, lai stiprinātu finanšu stāvokli.

Daļu no ieņēmumiem tika plānots novirzīt zema ienākuma līmeņa dalībvalstīm, kas veicinātu šo valstu iespējas pārvarēt globālās finanšu krīzes sekas un vidējā termiņā sasniegt valstu izvirzītos mērķus nabadzības mazināšanai. Šā gada 24.februārī SVF valde nolēma ieņēmumus no SVF zelta pārdošanas daļas sadalīt dalībvalstīm ar aicinājumu šos līdzekļus nekavējoties novirzīt SVF Nabadzības samazināšanas un izaugsmes trasta vajadzībām.

Tas izrādītu Latvijas spēju līdzdarboties

Šā gada 24.oktobrī SVF pārskaitīja Latvijai piederošās daļas no zelta pārdošanas peļņas 417 737 SDR (speciālo aizņēmuma tiesību) apmērā jeb aptuveni 360 089 latu apmērā. Latvija aicināta minēto summu novirzīt Nabadzības samazināšanas un izaugsmes trasta vajadzībām.

FM skaidro, ka Latvijas iemaksa Nabadzības samazināšanas un izaugsmes trastā būtu vēl viens pozitīvs arguments, lai pierādītu, ka Latvija ir atbilstoša kandidāte pievienoties Ekonomiskas sadarbības un attīstības organizācijai (OECD) jau tuvākajā paplašināšanās vilnī. Pievienošanās OECD ir viena no Latvijas ārpolitikas prioritātēm un ieņem nozīmīgu lomu valdības dienas kārtībā.

Iemaksa Nabadzības samazināšanas un izaugsmes trastā dotu ieguldījumu arī Latvijas starptautisko un Eiropas Savienības attīstības palīdzības finansējuma saistību izpildē, kas paredz novirzīt attīstības palīdzības finansējumam noteiktu nacionālā kopienākuma procentu. Pašlaik Latvija atrodas pēdējā vietā Eiropas Savienības dalībvalstu vidū, atpaliekot no minēto kritēriju izpildes par aptuveni 14-15 miljoniem latu, norāda FM.

FM skaidro, ka minēto līdzekļu piešķiršanai no uzskaites viedokļa ir neitrāla ietekme uz valsts budžeta bilanci, jo šā gada 24.oktobrī no SVF saņemtie līdzekļi 417 737 SDR apmērā tiek iegrāmatoti 2012.gada budžetā kā pārējie nenodokļu ieņēmumi.

Komentāri (115)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu