Atbalsta ieceri par obligātām konsultācijām pirms aborta (39)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/By Greg Hayter

Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisija šodien konceptuāli atbalstīja ieceri, ka pirmās grūtniecības gadījumā sievietei būtu obligāti jāapmeklē konsultants, ja viņa izteiks vēlmi par grūtniecības mākslīgu pārtraukšanu.

Apakškomisijas sēdē šis priekšlikums izraisīja diskusijas, jo vairāki sēdes dalībnieki norādīja, ka patlaban nav iespējas noteikt, kura grūtniecība pēc kārtas ir sievietei. Arī ginekoloģe Dace Matule skaidroja, ka pacienti apmeklē dažādas ārstniecības iestādes, līdz ar to vienkopus nav pieejama informācija par pacientu un to, kura pēc kārtas grūtniecība ir sievietei, līdz ar to ārsti paļaujas uz sievietes teikto.

Ņemot vērā to, ka nevar precīzi noteikt to, kura pēc kārtas grūtniecība ir sievietei, vairāki dalībnieki piedāvāja šo priekšlikumu neizskatīt, taču apakškomisijas vadītājs Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) aicināja balsot par šo ieceri un tā tika atbalstīta.

Parādnieks arī piedāvāja noteikt, ka konsultācijas jāapmeklē arī topošajiem tēviem, lai veicinātu vīriešu atbildību, taču šī iecere atbalstu neguva.

Tāpat apakškomisijas sēdes dalībnieki diskutēja par iespēju nodrošināt valsts un pašvaldību atbalstu konsultāciju centriem, kur sievietes varētu vērsties nepieciešamības gadījumā. Resursu centra sievietēm «Marta» pārstāves norādīja, ka atsevišķus centrus veidot nav nepieciešams, jo tādi jau darbojas. Arī asociācijas «Ģimene» vadītāja Ilona Bremze norādīja, ka veiksmīgi darbojas Krīzes grūtniecības centrs, līdz ar to nebūtu jādiskutē par centru izveidi, bet gan par to, kā pilnveidot šo konsultāciju sistēmu. Apakškomisijas sēdes dalībnieki konceptuāli vienojās par valsts atbalsta sistēmas izveidi konsultāciju sniegšanai sievietēm.

Arī «abortu jautājuma» darba grupa iepriekš atbalstīja šos priekšlikumus.

Kā ziņots, iepriekš Demogrāfijas lietu apakškomisijas sēdē diskusijas izraisīja dažādi jautājumi, par kuriem iepriekš lēma tā sauktā abortu jautājuma darba grupa, tostarp ierosinājums papildināt aborta nosūtījuma formas.

Jau ziņots, ka 1.oktobrī vairākas nevalstiskās organizācijas (NVO) paziņoja par dalības pārtraukšanu Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas tā sauktajā abortu jautājuma darba grupā.

Parādnieka vadītās darba grupas «Par valsts atbalsta programmu krīzes grūtniecības gadījumos, aizsargājot nedzimuša bērna tiesības uz dzīvību» sanāksmē par savu turpmākās dalības pārtraukšanu paziņoja nevalstisko organizāciju «Papardes zieds», «Providus», resursu centra sievietēm «Marta» pārstāvji un vairāki eksperti - tiesību zinātņu doktore Solvita Olsena, sociālo zinātņu doktore Signe Mežinska un dzimumlīdztiesības eksperte Dace Kavase.

Komentāri (39)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu