VEF kultūras pili remontēs ne ātrāk kā 2014.gadā (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

VEF kultūras pils nolietotās telpas, kurās arī šogad turpina mitināties virkne māksliniecisko kolektīvu, remontu sagaidīs ne ātrāk kā 2014.gadā, Izglītības, kultūras un sporta komitejā atzina Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs.

Kaut arī VEF kultūras pils, kas atzīta par arhitektūras pieminekli, jau vairākus gadus ir sliktā tehniskā stāvoklī, Burovs norādīja, ka pašvaldības prioritāte patlaban ir Latvijas Nacionālā mākslas muzeja rekonstrukcijas projekts, kā arī jāpabeidz remonts kultūras pilī «Ziemeļblāzma», pamatskolā «Rīdze» un Oskara Kalpaka Rīgas Tautas daiļamatu pamatskolā.

Investīciju programmā VEF kultūras pils rekonstrukcijas projekts varētu tikt iekļauts ne ātrāk kā 2014.gadā, taču jāņem vērā, ka ap to laiku plānots sākt arī Kongresu nama remontu.

«Būtu ļoti labi, ja VEF kultūras pils remontēšanai varētu saņemt naudu nākamajā Eiropas struktūrfondu plānošanas periodā. Ja piešķirs pašā sākumā, 2014.gadā varēsim domāt par būvdarbu sākšanu,» sacīja Burovs.

VEF kultūras pils rekonstrukcijas un renovācijas projekts Rīgas domes plānos minēts kā otrs prioritārais projekts nākamajam Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas periodam no 2014. līdz 2020.gadam.

Būvdarbu izmaksas būs aptuveni 6,5 miljoni latu, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, un remontu varētu pabeigt pusotra gada laikā.

«Uzskatu, ka vajag koncentrēties uz Eiropas struktūrfondu līdzekļiem un Rīgas kultūras objektu renovēšanā jāsadarbojas ar Kultūras ministriju. LNMM pieteikšana konkursā par 8 miljonu latu Eiropas struktūrfondu naudas piesaistīšanu ir pirmais piemērs,» norādīja Burovs.

Kā ziņots, VEF kultūras pils vadība jau vairākkārt norādījusi uz nepieciešamību veikt ēkas rekonstrukciju, jo kopš ēkas uzcelšanas 1960.gadā tajā ne reizi nav veikts kapitālais remonts - tehniski nolietojušies ir visi inženiertīkli, ziemas periodā tajā valda liels aukstums, lietderīgākai ēkas izmantošanai būtu nepieciešams veikt arī funkcionālu telpu pārplānojumu.

Lēmumu par to, ka kultūras pili nepieciešams atjaunot, Rīgas dome pieņēmusi 2010.gadā, prognozējot, ka rekonstrukcijai būs nepieciešami aptuveni četri miljoni latu. Projekta īstenošanai Īpašuma departaments bija nolēmis piesaistīt arī Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējumu un iesniedza pieprasījumu Kultūras ministrijā (KM) pašvaldību konkursam par ES fondu līdzekļiem kultūras mantojuma objektu atjaunošanai, un katrs iesniegtais priekšlikums varēja pretendēt uz līdzfinansējumu līdz pat 1,4 miljoniem latu.

Reizē ar VEF kultūras pili ES līdzekļus pirms diviem gadiem bija iecerēts piesaistīt arī kultūras pils «Ziemeļblāzma» rekonstrukcijai, taču no KM par abiem projektiem tika saņemts finansējuma pieprasījuma atteikums. Burovs pauda viedokli, ka atteikums ir tīri formāls - visticamāk, nekorekti sagatavotu dokumentu dēļ. Savukārt toreizējā kultūras ministre Sarmīte Ēlerte (V) skaidroja, ka projekti noraidīti viena un tā paša iemesla dēļ, proti, nav izpildīta prasība iesniegt spēkā esošu kultūras nama darbības stratēģiju vismaz pieciem turpmākajiem gadiem pēc projekta īstenošanas pabeigšanas.

«Ziemeļblāzmas» rekonstrukciju Rīgas dome plāno pabeigt šā gada aprīļa nogalē. Projekta izmaksas vairāk nekā 9,2 miljonu latu apmērā pilnībā sedz pašvaldība.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu