«Delna» pieteikumu ST par fotoradariem nesniegs (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Sabiedrība par atklātību «Delna» Satversmes tiesas (ST) pieteikumu par valdības lēmumu fotoradaru lietā nesniegs, jo valdība izlēmusi neatpirkt fotoradarus no Vācijas ražotāja «Vitronic Dr.-Ing. Stein Bildverarbeitungssysteme GmbH» («Vitronic GmbH»), pastāstīja «Delnas» direktors Kristaps Petermanis.

«Pēc būtības mēs vairāk nevāksim parakstus, jo mums ir izdevies panākt mērķi. Mērķis bija apturēt prettiesisko Ministru kabineta lēmumu, un valdība ir izlēmusi fotoradarus bez konkursa nepirkt,» sacīja Petermanis, norādot, ka pieteikumu ST nesniegs.

Viņš gan sacīja, ka Eiropas komisijai tiks nosūtīta jaunākā iegūtā informācija par to, ka 54 gadījumos Ministru kabineta lēmums nav piemērota publiskā iepirkuma procedūra.

Jau vēstīts, ka valdība decembra sākumā nolēma atbalstīt Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavoto priekšlikumu un neatpirkt fotoradarus. Šādu priekšlikumu IeM bija sagatavojusi, izvērtējot kompānijas «Pricewaterhouse Coopers» (PwC) auditoru sagatavoto ziņojumu, kurā norādīts uz fotoradaru pārņemšanas iespējamiem riskiem, prognozējamajiem finansiālajiem ieguvumiem un zaudējumiem.

Vienlaikus valdība atļāva IeM Nodrošinājuma valsts aģentūrai un Valsts policijai (VP) veikt nepieciešamās iepirkuma procedūras, lai aprīkotu policijas transportlīdzekļus ar radariem un videoieraksta sistēmu. Policijas automašīnās uzstādītos radarus plānots modernizēt un pārbūvēt par summu, kas nepārsniedz 487 874 latus. Ministru kabinets uzdeva IeM kopīgi ar Satiksmes ministriju (SM) izvērtēt iespējamos stacionāro fotoradaru ieviešanas risinājumus Latvijā un līdz 2013.gada 1.martam iesniegt priekšlikumus par institūciju, kura nodrošinās fotoradaru ieviešanu, kā arī fotoradaru ieviešanas termiņiem.

«Delna» iepriekš ST vēlējās apstrīdēt Ministru kabineta 25.septembra lēmumu, ar kuru IeM tika uzdots izvērtēt iespēju atpirkt no «Vitronic GmbH» ne vairāk kā 57 radarus. Vienlaikus Ministru kabinets atļāva nepiemērot Publisko iepirkumu likuma normas, ja IeM izlems iegādāties fotoradarus no Vācijas uzņēmuma. «Delnas» sadarbībā ar advokātu biroju «Sorainen» tika sagatavots konstitucionālās sūdzības projekts, kas izsūtīts visiem Saeimas deputātiem.

Ar sagatavoto pieteikumu ST «Delna», izmantojot deputātu atbalstu, bija iecerējusi apstrīdēt Ministru kabineta 25.septembra sēdes protokollēmuma Nr.53 58.paragrāfa 8.punkta atbilstību Publisko iepirkumu likuma 3.panta 3.daļas 2.punktam. Protokollēmuma Nr.53 58.paragrāfa 3.punktā valdība uzdeva IeM līdz 20.novembrim izvērtēt «Vitronic GmbH» valstij izteikto piedāvājumu iegādāties 57 fotoradarus un noskaidrot summas objektivitāti, ja iespējams, atbilstību tirgus vērtībai, kā arī apzināt citus nepieciešamos pasākumus.

Publisko iepirkumu likuma 3.panta 3.daļas 2.punktā noteikts, ka PIL normas nepiemēro, ja to piemērošana varētu radīt kaitējumu būtisku valsts interešu aizsardzībai, bet par būtisku valsts interešu aizsardzību katrā konkrētajā gadījumā lemj Ministru kabinets.

«Delna» uzskata, ka apstrīdētais akts neatbilst PIL 3.panta 3.daļas 2.punktam, proti, «Delnas» skatījumā iepirkuma konkursa rīkošana fotoradaru pirkšanas gadījumā nevarētu radīt būtisku kaitējumu valsts interešu aizsardzībai.

Atbalstu «Delnas» sagatavotajam pieteikumam ST par valdības lēmumu fotoradaru sāgā pauda astoņi Saeimas deputāti no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas, bet lai iesniegtu bija nepieciešami 20 Saeimas deputātu paraksti.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu