Jāguļ slimnīcā? Noteiks observācijas jeb novērošanas nodaļa (27)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līdz diennaktij ilgās novērošanas laikā mediķi izlems - paturēt pacientu ārstniecības iestādē vai laist mājās. Galvenais observācijas palātas uzdevums ir mazināt pacientu skaitu slimnīcā, taču tas neļaus atkārtoties tādiem bēdīgiem gadījumiem, kad slimnīcas teritorijā atrod mirušus pacientus.

Slimnīca pārpildīta, cilvēki, tiklīdz kāda problēma, iet tieši uz slimnīcu, nevis pie ģimenes ārsta. Tie ir galvenie iemesli, kāpēc nepieciešama observācijas palāta.

Valēriju pēc sāpju šoka Stradiņa slimnīcā ieveda no rīta, tagad dienas laikā ārsti noskaidro – Valērijam nepieciešams palikt slimnīcā vai arī viņš var ārstēties mājas apstākļos: «Tagad mani izmeklē, lai atrastu iemeslu, kāpēc tā notika. Kamēr meklē iemeslu, es guļu šeit, bet pēc tam mani paturēs vai arī ļaus iet mājās.»

Divdesmit četras stundas, tik maksimāli ilgs laiks atvēlēts katra observācijas palātas pacienta izmeklēšanai. Stradiņa slimnīcas neatliekamās medicīnas centra vadītājs norāda, ka palāta darbojas jau nedēļu un rezultāts ir daudzsološs.

«Pa nedēļu mums ir bijuši 87, un 70 no šīs palātas aiziet ambulatori,» saka Valērijs Ratobiļskis, Stradiņa slimnīcas Neatliekamās medicīnas centra vadītājs.

Observācijas palāta ar astoņām gultām Stradiņa slimnīcā izmaksāja 73 000 latu. Veselības ministre norāda, ka visā Latvijā divdesmit vienā slimnīcā paredzēts izvietot kopumā 125 observācijas palātas, kas valstij izmaksās vienu miljonu latu.

«Ja jūs varat pateikt, ka no nepilniem 90 pacientiem 70 atgriezušies mājās, nenonākot slimnīcā, tas ir tas mērķis, ko mēs turpināsim nākamgad un turpmākos gadus, un ieguldītais miljons nācis atpakaļ ar uzviju,» saka Ingrīda Circene, veselības ministre («Vienotība»).

Pēc izrakstīšanās no observācijas palātas pacients saņems izmeklējumu rezultātus, kas, iesniedzot ģimenes ārstam, būs noderīgi turpmākajās ārstēšanās gaitās. Tāpat observācijas palātas būs atvērtas tiem pacientiem, par kuriem vēlu vakarā vai nakts vidū nebūs pārliecības, ka viņi spēs droši nokļūt mājās. Viņi slimnīcā varēs nakšņot un no rīta pēc atkārtotas apskates - doties mājās.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu