Par marihuānas dekriminalizāciju parakstījušies pieci tūkstoši (628)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Par atbalstu marihuānas dekriminalizācijai iniciatīvu platformā «manabalss.lv» parakstījušies jau vairāk nekā 5200 cilvēku.

Šie paraksti savākti ļoti īsā laikā - 9.novembra rītā par iniciatīvu bija parakstījušies vien 1100 cilvēku, tad 20.novembrī bija savākti jau 4258 paraksti, bet nu jau vairāk nekā 5200.

Katra iniciatīva, ko platformā «manabalss.lv» paraksta vismaz 10 000 iedzīvotāju, nonāk Saeimā.

Atbalstīt ieceri atcelt sodu par neliela daudzuma marihuānas audzēšanu, glabāšanu, nēsāšanu un smēķēšanu, kas paredzēta personiskām vajadzībām personām, kuras ir sasniegušas 18 gadu vecumu, aicina Āris Ābele.

Narkologi neatbalsta

Tikmēr Latvijas Narkologu asociācijas pārstāve narkoloģe Ilze Maksima uzskata, ka šāda iniciatīva ir nepieņemama. «Vēlme legalizēt marihuānas lietošanu ir slimu cilvēku mērķtiecīga vēlēšanās legalizēt savu atkarību. Marihuāna nav burkāns, ko vajadzētu prieka pēc audzēt uz palodzes,» tā sarunā teica Maksima.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) iepriekš norādījis, ka spekulācijas un diskusijas par marihuānas legalizāciju ir neauglīgas, jo tā iespējama tikai gadījumā, ja tiek grozīta Satversme.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā statistika liecina, ka pērn Latvijā mediķu uzskaitē nonākuši 278 jauni pacienti ar narkotisko, psihotropo un toksisko vielu atkarību. Kopumā 2011.gadā Latvijā uzskaitē atradās 3390 cilvēki ar šādu atkarību.

Regulāri marihuānu smēķē maza daļa sabiedrības

Latvijā regulāro marihuānas smēķētāju skaits pērn veidoja 0,8% no iedzīvotājiem darbspējas vecumā. Visvairāk šīs narkotikas lietošana izplatīta starp jauniem vīriešiem vecumā no 15 līdz 24 gadiem.

Savukārt marihuānu vai hašišu Latvijā kopumā pērn pamēģinājuši 12,5% jeb aptuveni 174 000 iedzīvotāju. Šie rādītāji nav būtiski mainījušies jau kopš 2007.gada, kad šīs narkotikas bija pamēģinājuši 12,1% cilvēku.

Komentāri (628)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu