Bērnu slimnīcas korupcijas krimināllieta: «otkats» nonācis TP kasē (187)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tiesā nonākusī Bērnu slimnīcas kukuļošanas lieta atklāj, kā partijas pilda savas kases. Vairākus būvniekus, būvuzraugus un slimnīcas amatpersonas apsūdz par plānotu, organizētu shēmas īstenošanu, mākslīgi sadārdzinot būvniecības izmaksas, lai daļu valsts naudas varētu sadalīt savā starpā. Prokuratūra uzskata, ka arī par ziedotāju līdzekļiem uzceltajā Vecāku mājā izmantota tā pati shēma. Neviens no astoņiem apsūdzētajiem savu vainu gan neatzīst.

Nekā Personīga rīcībā nonākusi iesaistītu personu saruna atklāj Latvijas politisko aizkulišu neglīto virtuvi un rāda, ka Tautas partija nebūt nav vienīgais politiskais spēks, kas savu kasi iemanījās uzpildīt tieši ar šādas pašas shēmas palīdzību.

Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā šo pirmdien uz apsūdzēto sola sēdēja piecas privātpersonas un divi Bērnu slimnīcas bijušie valdes locekļi. Arnis Kramzaks cieši sakniebtām lūpām un Aivars Lisenko nedaudz sakņupis sēž atstatus un savā starpā nesarunājas.

Bet 2009.gadā Kramzaks un Lisenko abi pavadīja daudz laika kopā. Bija jāceļ ilgi plānotais slimnīcas daudzfunkcionālais korpuss. Salīdzinot ar Kramzaku, kas 13 gadus vadīja slimnīcas iepirkumus, ar medicīnu nesaistītais Lisenko slimnīcas valdē bija nokļuvis nesen visai neskaidros apstākļos. Mehanizators, studējis vienā kursā ar Andri Šķēli, parakstījis Tautas partijas manifestu un bijis dāsns šīs partijas ziedotājs. Tik skopa bija publiski atrodamā informācija par viņu. Iepriekš darbojies divu Rīgas pašvaldības uzņēmumu padomēs.

Tikai Lisenko arests aizdomās par korupciju slimnīcas būvniecības projektā mudināja uz jautājumiem, kā viņš patiesībā nonāca slimnīcā. Taču arī Tautas partijas līderi tobrīd izrādījās tikpat nezinoši kā žurnālisti.

Bērnu slimnīcas korupcijas krimināllietas materiāli liecina, ka daļa naudas, ko krāpšanas ceļā ieguva būvnieks, bija nododama Tautas partijai. Kramzaks, kurš vadīja šo iepirkumu apmaiņā par uzvaras nodrošināšanu uzstāj, lai būvnieks Aleksandrs Kreicers mākslīgi palielina tāmi par 33 927 latiem. No šīs summas trešo daļu, 11 800 latu, Aivars Lisenko pieprasīja aizskaitīt Tautas partijai. Kāda starp Kramzaku un Lisenko 17.augustā slimnīcas telpās notikusi saruna liecina, ka Kramzaku plānotais noziegums sāk nomākt. Celtniecībai trūkst naudas, un viņu varētu pieķert.

Arnis Kramzaks (A.K.): Man ir viens smags jautājums uz dvēseles.

Aivars Lisenko (A.L.): Nu, stāsti. (..)

A.K.: Es gribu zināt, kas tas ir par cilvēku, kas man liek pārkāpt likumu, un kur tā nauda paliks. (Klusums.) Jo tas cilvēks ne par ko neatbild, a man būs jāatbild.

Kurš mani komandē, kurš liek man pārkāpt likumu? Nodarboties ar pierakstījumiem(?), kas īstenībā ir krimināls... Kas mani rauj zem tanka?

(..)

Uztaisām šo te mēs... Arni, pieveram šodien acis, bišķiņ, bišķin, uztaisīsim, lai viņš aiziet, b... (cenzēts - red. piez.), tos 11, 8. Es atnesīšu to līgumu, to līgumu, ko viņi man iedos.. to, to, lai Borisovičs pārskaita, un miers un dies.

Tomēr Kramzaks sarunā turas pretī, sakot, ka viņš var zaudēt visu. Tad Lisenko lieto arsenālu, kas ir viņa rīcībā. Viņš brīdina, ka Kramzaku var šantažēt, jo partijai ir savākts materiāls par viņu. Vienlaikus viņam piesola, ka pie vismazākajām nepatikšanām partija viņu izglābs, kā tas jau ne reizi vien arī skaļos tiesas skandālos esot noticis, un ka viņam nekas cits neatliekot, kā pakļauties sistēmai.

A.L.: Tu? Tur tur vispār esi vispār, b... (cenzēts - red. piez.), tu esi, b... (cenzēts - red. piez.), tu esi vispār tīrs cilvēks. Kas te notiekas visapkārt, tas ir polnij pis... (cenzēts - red. piez.) vispār. Un tāpēc, un tāpēc visās slimnīcās bija iefiltrēti slimnīcās, kā es biju iefiltrēts, lai mēģinātu kaut vai bišķīt pakārtot, pat ja, nu labi.. Tu saprati tagad? Visām! Jo Bērnu slimnīca, arī Stradu akadēmija, arī uz Tvaika ielas, nebija.. kur nāca tās Eiropas naudas... visās tika iefiltrēti cilvēki iekšā, visās kā viens..

(..)

A.L.: Nē, es tev varu pateikt godīgi, ja mēs šitās niansītes neatradīsim (?), nu, ir it kā bišķi par vēlu. Ja, bet mēs to nākošo desmitnieku nedabūsim, 100 punkti. Tas ERAFs mums ir par labu uzvedību, teikšu godīgi, ja mēs tādā veidā..

A.K.: Respektīvi, tas razklads ir tāds, ka ir cilvēks, kas ir tiesīgs pateikt, kuram tagad dos, kuram nedos, atkarībā no tā, vai viņš dabūs atpakaļ.

A.L.: Tieši tā! Nu, godīgi sakot, nu diemžēl tādā valstī dzīvojam..

Lisenko sarunā iesilst un min, ka visas varas partijas izmanto līdzīgu shēmu.Tikai treknajos gados summas bijušas nesalīdzināmi lielākas, Viņš atklāj savu personīgo pieredzi pašvaldības uzņēmumā «Pilsētbūvnieks» laikā, kad Rīgas domi vada Aivars Aksenoks no «Jaunā laika».

A.L.: Kā, kā mani atlaida no Pilsētbūvnieka, b... (cenzēts - red. piez.). Tu zini istoriju, tu nezini. .. Tad es tev pateikšu. Vajadzēja aiznest, b... (cenzēts - red. piez.), «Jaunajam laikam», b... (cenzēts red.piez.), vienam no dibinātājiem, b... (cenzēts - red. piez.), do hu.. (cenzēts - red. piez.) naudu, un es to darīju. Es to darīju. Es dēļ sevis aizgāju piecas reizes. Ko viņi te dir... (cenzēts - red. piez.).

A.K.: ..

A.L.: Es tāpēc tev vēlreiz saku, b... (cenzēts - red. piez.), visi tie, visi tie partijas veči, b... (cenzēts - red. piez.), kāda starpība.. «Jaunais laiks», b... (cenzēts - red. piez.), Tautas partija, b... (cenzēts - red. piez.), Latvijas Pirmā partija, b... (cenzēts - red. piez.), ... b... (cenzēts - red. piez.), tu zini, tu zini, kāda viņam ir iesauka, b... (cenzēts - red. piez.)?

A.K.: Nezinu. Kā lai es to zinu. Man līdz tam vēl tālu.

A.L.: Dvadcatņiks, b... (cenzēts - red. piez.).

A.K.: Tas ir viņam tik daudz procentus...?

A.L.: Nē, tas ir viņiem, kādi jautājumi ir izkārtoti, kaut vai mazākie... 20 štukas latu, je.. (cenzēts - red. piez.) jevo maķ, tāpēc viņam iesauka ir Dvadcatņiks. Saproti, es tev varu tev pateikt, kāpēc mani atlaida no «Pilsētbūvnieka», mani noēda, es ... ar čemodānu stiepu..

(..)

A.L.: Viņi visi, b... (cenzēts - red. piez.), visi kā viens, visas partijas, visa nauda aiziet partiju kasē. Kā pēc tam sadalās, es pat zināt negribu, je.. (cenzēts - red. piez.) jevo maķ! Ir, ir speciāli jebkurai partijai tie saucamie kasieri, jebkurai partijai. Tēvzemiešiem tas ir Balodis, «Jaunajam laikam», b... (cenzēts - red. piez.)... vot Mercedes, melns Mercedes ar baltu iekšu, S klase, melns, 600. numurs, es nesaku, nesaukšu viņu vārdā, J.M. Vienīgi vārds, uzvārds sākas ar J un, un, un uzvārds ar M burtu, ar, ar 600. numuru, b... (cenzēts - red. piez.).. Visām partijām. Tā top tie naudas jautājumi, visām. Visi objekti, b... (cenzēts - red. piez.), ir pod pricelom, jebkuri.. visi. Jebkuri, b... (cenzēts - red. piez.).

Lisenko runas plūdos noslīkušais Kramzaks beigās piekrīt daļu kukuļa naudas novirzīt Tautas partijai. Būvnieks 29.septembrī 11 800 latu aizskaita firmas «W construction» kontā. Šī nauda ļoti īsā laikā – divās dienās tiek pārskaitīta vēl caur triju firmu - «Loveks», «Neo Star» un «Teronex Development Inc» kontiem, un no pēdējā to izņem kāda fiziska persona.

Tur arī apstājas prokuratūras tālākā pierādījumu vākšana par naudas nonākšanu Tautas partijas kasē. Daļa šo firmu, caur kurām naudu skaitīja, jau likvidētas.

Lai gan patlaban likvidēta skandāla epicentrā nonākusī Tautas partija, politologs Jānis Ikstens ir pārliecināts, ka arī šodien aktīvajiem politiskajiem spēkiem ir vēlme šo koruptīvo sistēmu joprojām izmantot.

Jānis Ikstens, LU profesors: «Negadās tik bieži dzirdēt tik tiešus, krāšņus situācijas raksturojumus, vismaz pēc šo cilvēku domām, kāda tā sistēma ir.»

Pēc Jāņa Ikstena domām, korupcija valsts un pašvaldību konkursos nemazināsies, kamēr partijām būs nepieciešamības pēc lielas naudas. Un partiju melnās kases neizzudīs, kamēr līderi paši par to nevienosies un neapzināsies, kāda nozīme ir partijas reputācijai.

Jānis Ikstens, LU profesors: «Kamēr partijas uzskatīs, ka izdevīgāk ir cīnīties par varu netīri, nevis kaut kādus paņēmienus neizmantot, tikmēr tas notiks, un tur mēs nonākam vēl tālāk, pie vēlētāja, kuram visu laiku ir skatītāja loma, taču reiz kādā periodā vēlēšanās viņi ar savu balsojumu var pateikt, vai šāda spēle ir pieņemama vai nav.»

Komentāri (187)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu