Par pirmajiem Latvijas dakteriem-klauniem vēlas kļūt 80 cilvēki (26)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Vairāk nekā 80 cilvēki pieteikušies apmācībām, lai kļūtu par pirmajiem Latvijas profesionāliem dakteriem-klauniem un šogad vasarā sāktu darbu Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, pastāstīja biedrības «Dr.Klauns» pārstāve Marianna Milovska.

Pieteikumu ir daudz, tomēr tikai 15 cilvēkiem būs iespēja piedalīties trīs mēnešu apmācībās, lai kļūtu par profesionāliem dakteriem-klauniem. Apmācības iecerēts sākt šī gada martā, pirmo praksi dakteri-klauni varētu sākt pavasarī, bet pilnvērtīgu darbu Bērnu slimnīcā - jūnijā.

Foto: Publicitātes foto

Šobrīd pasaulē darbojas vairāk nekā 30 dakteru-klaunu organizācijas, bet Latvijā klaunu terapija vēl nav tikusi pielietota.

Daktera-klauna pamatuzdevumi ir šoka situāciju mazināšana bērna hospitalizācijas laikā, uzmanības novēršana un sāpju sindroma mazināšana medicīnas procedūru laikā, psiholoģiskās atslodzes nodrošināšana pirms un pēc operācijām, bērna psiholoģiskā harmonizācija slimnīcā, izmantojot spēles un tiešo saskarsmi, kā arī motivēšana pareizai un jautrākai ēšanai un zāļu lietošanai.

Foto: Publicitātes foto

Visbiežāk dakteri-klauni sniedz palīdzību bērniem, kuri iziet ilgstošu un agresīvu ārstēšanās procesu, bērniem, kuriem nepieciešama palīdzība, adaptējoties slimnīcas telpās, kā arī tiem mazajiem pacientiem, kuri atrodas krīzes situācijās vai bez vecāku uzraudzības.

Pirmo reizi profesionāli dakteri-klauni ārstniecisko klaunādi sāka praktizēt 1986.gadā ASV. Ārstniecisko klaunu palīdzību visā pasaulē pielieto gan intensīvajā terapijā, ķirurģijas, onkoloģijas un rehabilitācijas nodaļās, gan dienas aprūpes centros, no vardarbības cietušu bērnu aprūpē un citur.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu