Vēršas tiesā pret žurnāla «Ir» galveno redaktori (58)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Kustības «Par dzīvību» organizatori - Jāņa Čakstes Demokrātijas un ilgtspējīgas attīstības biedrība - vērsušies tiesā pret AS «Cits medijs» un tās izdotā žurnāla «Ir» galveno redaktori Nelliju Ločmeli par goda un cieņas aizskaršanu, informēja kustības pārstāvji.

Prasības iesniedzēja ir Krīzes grūtniecības centra valdes locekle Judīte Briede-Jureviča.

Prasība balstīta uz žurnāla 41.(131) numurā pērn 11.-17. oktobrī un portālā «www.ir.lv» pērn 10.oktobrī publicēto Lāsmas Rozenfeldes rakstu «Ieņemšanas brīdis Saeimā», kurā vairākkārtīgi tiekot apmeloti «Par dzīvību» organizatori un kampaņas laikā organizētās Saeimas konferences «Tiesību uz dzīvību tvērums mūsdienu sabiedrībā» dalībnieki.

Kustības organizatori uzskata, ka «Ir» apzināti izplatījis nepatiesu informāciju par to, ka Saeimas konferenci organizējusi «globāla katoļu radikāla kustība»,

lai gan patiesībā to organizējusi Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Demogrāfijas lietu apakškomisija sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām. Tāpat, viņuprāt, žurnāls melojot par to, ka rīkotā konference bijusi vienpusīga. Kā norāda «Par dzīvību» pārstāvji, runātāji esot pārstāvējuši dažādu jomu viedokļus, tostarp amatpersonu, tiesību ekspertu, nevalstisko organizāciju.

Prasības pieteicējiem neesot saprotams, kādēļ žurnāls «Ir» tik klaji vērsies pret tradicionālām vērtībām un organizācijām, diskriminējot atšķirīgi domājošus cilvēkus pēc viņu ideoloģiskās pārliecības. «Minētajā publikācijā tiek melīgi apgalvots, ka kustību «Par dzīvību» finansē «starptautiska katoļu» organizācija «Human Life International». Patiesībā kampaņas finansējums un rīkošana tiek nodrošināta ar Latvijas vietējo nevalstisko organizāciju biedru brīvprātīgiem ziedojumiem sadarbībā ar daudziem sabiedrībā zināmiem labas gribas cilvēkiem,» apgalvo kustības pārstāvji.

Prasības pieteicēji prasa atsaukt minētajā rakstā publicētās nepatiesās ziņas, kas aizskar kustības dalībnieku godu un cieņu.

Žurnāla «Ir» galvenā redaktore Nellija Ločmele uzskata, ka prasība ir nepamatota un «būtībā tās iesniedzēji ir sašutuši par to, ka abortu jautājumā pastāv viedokļu sadursme un žurnāla «Ir» rakstā tā uzskatāmi parādīta, uzklausot visas iesaistītās puses».

«Šāda prasība iederētos viduslaiku inkvizīcijas tiesā, kas dedzināja «nepareizi» domājošos ķecerus, taču mēs dzīvojam demokrātiskā valstī, kur vārda brīvību aizsargā likums.

Ļoti žēl, ka nākas tērēt jau tā pārslogoto tiesas laiku un nodokļu maksātāju naudu, lai vēlreiz atgādinātu šo patiesību,» norādīja Ločmele.

Ločmele pastāstīja, ka 2012.gada 26.novembrī atbildējusi uz Jāņa Čakstes Demokrātijas un ilgtspējīgas attīstības biedrības vēstuli, kurā Putriņš, Rožkalns un Briede-Jureviča prasa atsaukt žurnāla «Ir» 11.oktobra numurā un žurnāla interneta vietnē publicēto Lāsmas Rozenfeldes rakstu «Ieņemšanas brīdis Saeimā» un kompensēt morālo kaitējumu.

Ločmele vēstulē norādījusi, ka prasība nav pamatota, jo tajā nav konkrēti identificēta neviena rakstā «Ieņemšanas brīdis Saeimā» par organizatoriem publicēta ziņa, kas neatbilst patiesībai un būtu atsaucama.

«Saskaņā ar likumu «Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem» fiziskām un juridiskām personām ir tiesības «pieprasīt, lai masu informācijas līdzekļi atsauc par tām publicētās ziņas, ja tās neatbilst patiesībai». Līdz ar to organizatoru viedoklis par raksta aizskārumu nav pamatots, prasība neatbilst likumam un nav izpildāma. Attiecīgi nav pamatota arī morālā kaitējuma kompensācijas prasība -

«Ir» raksts nesatur par organizatoriem publicētas nepatiesas ziņas, tātad nevar aizskart viņu godu un cieņu,»

vēstulē rezumē Ločmele.

Ločmele vēstulē norādījusi, ka organizatoru pārstāvētās kampaņas «Par dzīvību» viedoklis abortu jautājumā ir izvērsti atspoguļots minētajā «Ir» rakstā, kas sniedz patiesu priekšstatu par viedokļu sadursmi šajā tēmā un dod vārdu dažādām iesaistītajām pusēm.

Ločmele vēstulē organizatorus aicina izmantot dažādās iespējas uzrunāt «Ir» lasītājus - piedaloties rakstu apspriešanā un veidojot blogu ierakstus «Ir» interneta vietnē vai piedāvājot savu viedokli kā kodolīgu repliku, kādas mēdz ievietot žurnāla nākamajos numuros par iepriekš publicētiem rakstiem.

Kustības «Par dzīvību» organizatori norāda, ka šā gada 25.janvārī Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas lēmusi ierosināt lietu par publicēto ziņu atsaukumu un kompensācijas pieprasījumu par goda un cieņas aizskārumu, kurā prasītāji ir kustības «Par dzīvību» pārstāvji. Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas priekšsēdētājas palīgs Jānis Jaksons apstiprināja, ka 25.janvārī lieta tika ierosināta un tagad atbildētāju pusei viena mēneša laikā tiesā ir jāiesniedz paskaidrojumi.

Komentāri (58)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu