VM plāno ierobežot elektronisko cigarešu lietošanu un reklāmu (3)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Veselības ministrija plāno noteikt realizācijas ierobežojumus elektroniskajām cigaretēm jeb elektroniskajām nikotīna ievades ierīcēm, ar akcīzes nodokli tās gan aplikt nav iespējams, vēsta Veselības ministrijas (VM) sagatavotais informatīvais ziņojums «Par elektronisko cigarešu statusu, lai noteiktu līdzvērtīgus ierobežojošos nosacījumus šo produktu realizācija, reklāmai, lietošanai un aplikšanai ar akcīzes nodokli», ko otrdien uzklausīs valdība.

VM ziņojumā apkopojusi citu ES valstu praksi saistībā ar elektroniskajām cigaretēm un praksi Latvijā, kā arī izstrādājusi priekšlikumus tam, kā noteikt ierobežojumus elektronisko cigarešu realizācijai, reklāmai un lietošanai.

Ministrija secinājusi, ka sabiedrības veselības aizsardzības nolūkos nepieciešams noteikt ierobežojošus nosacījumus elektronisko cigarešu realizācijai, reklāmai un lietošanai, jo nav pieļaujams, ka tādi nepastāv. Tāpat nav pieļaujams, ka elektronisko nikotīna ievades sistēmu marķējumā vai reklāmā parādās informācija, ka šie produkti ir mazāk kaitīgi par tabakas izstrādājumiem, tie sniedz kādu labumu veselībai vai palīdz atmest smēķēšanu, ja vien šīs ierīces netiek reģistrētas kā zāles vai medicīniskās ierīces.

Lai noteiktu nepieciešamos ierobežojumus VM kopā ar Labklājības ministriju (LM), Ekonomikas ministriju (EM), Finanšu ministriju (FM), Iekšlietu ministriju (IeM) un Latvijas Ārstu biedrību (LĀB) piedāvā izveidot darba grupu, kas izstrādās elektronisko nikotīna ievades sistēmu tiesisko regulējumu.

Tāpat ministrija secinājusi, ka nepieciešams veikt grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā un noteikt administratīvo atbildību par elektronisko cigarešu un to sastāvdaļu tirdzniecību nepilngadīgām personām. Šos grozījumsu VM iecerējusi izstrādāt kopā ar LM.

Atbilstoši normatīvo aktu prasībām, kas nosaka gan zāļu reģistrēšanas kārtību, gan medicīnisko ierīču reģistrācijas, atbilstības novērtēšanas, izplatīšanas, ekspluatācijas un tehniskās uzraudzības kārtību, Latvijā elektroniskās nikotīna ievades sistēmas un/vai to sastāvdaļas pašreiz nevar reģistrēt kā zāles vai medicīniskās ierīces reģistrāciju nepieciešamās pamatojošās dokumentācijas trūkuma dēļ, secinājusi ministrija.

Tāpat, ņemot vērā Eiropas Komisijas 2008.gadā rakstiski formulēto viedokli, šobrīd ES ietvaros elektroniskās cigaretes nav uzskatāmas par tabakas izstrādājumiem, tādējādi uz elektroniskajām nikotīna ievades sistēmām nav attiecināmas akcīzes nodokļa jomu reglamentējošo normatīvo aktu prasības, kas nosaka tabakas izstrādājumu ražošanas, piegādes, izplatīšanas, kā arī akcīzes nodokļa piemērošanu.

Ministrija izpētījusi, ka neviena no ES dalībvalstīm neplāno elektroniskās cigaretes aplikt ar akcīzes nodokli. Tāpat pašreiz nevienā no ES dalībvalstīm elektroniskās cigaretes vai to sastāvdaļas nav ieguvušas zāļu vai medicīniskās ierīces statusu, jo elektronisko cigarešu tirgotāji nav spējīgi izpildīt zāļu vai medicīnisko ierīču reģistrācijas prasības.

Daļa es dalībvalstu elektroniskās cigaretes uzlūko kā zāles vai medicīnisko ierīci, jo tīrs nikotīns ir aprakstīts Eiropas farmakopejā. Vienlaikus minētās dalībvalstis atzīst, ka lai nepieļautu šo produktu tirdzniecību, elektroniskās cigaretes tiek uzlūkotas kā zāles vai medicīniskās ierīces. Atsevišķas dalībvalstis - Grieķija, Lietuva, Norvēģija, Vācija - ir aizliegušas elektronisko cigarešu tirdzniecību.

Informatīvais ziņojums sagatavots pasākumu plānam ēnu ekonomikas apkarošanai un godīgas konkurences nodrošināšanai 2010.–2013.gadam ietvaros. Šis pasākumu plāns 2011.gada decembrī tika papildināts ar pasākumu, lai izvērtētu iespējas ierobežot elektronisko cigarešu realizāciju, reklāmu un lietošanu, kā arī piemērot akcīzes nodokli

Otrdien valdībā skatāmo informatīvo ziņojumu un VM saskaņoja ar ministrijām, Latvijas Darba devēju konfederāciju un Pārresoru koordinācijas centru.

VM saņēma iebildumus no Tieslietu ministrijas un Pārresoru koordinācijas centra. Finanšu ministrija izteica priekšlikumu precizēt informatīvo ziņojumu. Pārējās institūcijas iebildumus vai priekšlikumus neiesniedza.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu