Rīgā iecerētais NATO izcilības centrs izmaksātu dažus miljonus (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgā iecerētais NATO izcilības centrs stratēģiskās komunikācijas jautājumos valstij varētu izmaksāt dažus miljonus latu, atzina aizsardzības ministra Arta Pabrika (V) preses sekretāre Inga Saleniece.

Patlaban vēl tiek veikti aprēķini, cik centra izveidošana izmaksātu, bet tie varētu būt daži miljoni. Ņemot vērā, ka valdība un Saeima ir pieņēmusi konceptuālu lēmumu pakāpeniski palielināt aizsardzības budžetu, tad šis projekts varētu būt viens no tiem, kur līdzekļus varētu investēt, norādīja Saleniece.

Patlaban arī nav iespējams pateikt, cik speciālistu centrā strādātu, bet tā attīstība notiks, sākot no dažiem ekspertiem un pakāpeniski piesaistot citus, gan no Latvijas, gan ārvalstīm.

Saleniece pastāstīja, ka Aizsardzības ministrija (AM), konsultējoties ar NATO ekspertiem, izstrādājusi centra koncepta uzmetumu un šobrīd ministrija gaidot NATO vērtējumu, vai iecere atbilst izcilības centru mērķiem.

Centra mērķi būtu stratēģiskās komunikācijas pieredzes apzināšana un analīze NATO dalībvalstīs un militārajās operācijās, vienotas izpratnes veidošana par stratēģisko komunikāciju un nodrošināšana ar komunikācijas ekspertiem, kuri var sniegt situācijas izvērtējumu.

Ar Latvijas priekšlikumu veidot izcilības centru šonedēļ vizītē ASV šīs valsts Aizsardzības departamenta un ASV bruņoto spēku vadību iepazīstinās AM valsts sekretārs Jānis Sārts.

Jau ziņots, ka 21.februārī Briselē, Beļģijā, aizsardzības ministrs Artis Pabriks NATO aizsardzības ministru sanāksmē informēja par Latvijas vēlmi veidot NATO izcilības centru stratēģiskās komunikācijas jautājumos.

«Aliansei ir jāuzlabo saziņa ar sabiedrību gan attiecībā uz tās militārām operācijām, gan pieņemtajiem politiskajiem lēmumiem. Šī izcilības centra mērķis būs veikt analīzi un pētījumus par komunikācijas tendencēm, apkopot sabiedroto zināšanas un labāko praksi, lai veicinātu vienotu izpratni un paaugstinātu efektivitāti,» uzsvēris Pabriks.

Mūsdienu drošības vide un moderno tehnoloģiju attīstība nosaka, ka aliansei ir jāvērš lielāka uzmanība komunikācijas pilnveidošanai gan operāciju rajonos, gan ar NATO dalībvalstu iedzīvotājiem. Sabiedrības izpratne par NATO un tās operācijām ir būtisks faktors alianses sekmīgai darbībai un mērķu īstenošanai. Neformālās sarunās Baltijas valstu kolēģi pauduši atbalstu Latvijas priekšlikumam, un ministrs izteica cerību, ka arī pārējie sabiedrotie atbalstīs šo ideju un iesaistīsies centra veidošanā.

Līdz šim Latvija jau ir iesaistījusies NATO Enerģētiskās drošības izcilības centra Lietuvā, NATO Izcilības centra sadarbībai kiberaizsardzības jomā Igaunijā un NATO Civilmilitārās sadarbības izcilības centra Nīderlandē darbā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu