Ledus kļūst trauslāks. Uz tā kāpt ir bīstami! (4)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Iestājoties siltākam laikam, Latvijas ūdenstilpēs samazinās ledus biezums un ledus kļūst trauslāks, tāpēc glābēji brīdina, ka uz ledus kāpt ir bīstami un aicina neriskēt ar savu veselību un dzīvību, preses paziņojumā informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD).

VUGD aicina arī zemledus makšķerniekus rūpīgi izvērtēt izvēlēto makšķerēšanas vietu.

Pavasarī ledus visneizturīgākais ir vietās, kur ūdenskrātuvēs ietek siltāks rūpnieciski izmantots ūdens, upju grīvās un sašaurinājumos, kuģošanas ceļos, zvejnieku izcirsto āliņģu vietās. Ledus izturību samazina arī iesalušas niedres, krūmi vai citi priekšmeti.

«Diemžēl pieaugušie, staigājot pa ledu un makšķerējot, rada nepareizu priekšstatu bērniem un pusaudžiem un ar savu rīcību netieši mudina arī viņus paslidināties pa ledu,» atzina dienesta pārstāve Inga Vetere.

Baudot saulainās brīvdienas, kategoriski ir aizliegts pastaigāties Jūrmalā vai citās ūdens tilpēs pa ledu.

VUGD ceturtdien četras reizes izbrauca uz notikuma vietu pēc informācijas saņemšanas, ka cilvēkiem uz ledus nepieciešama palīdzība.

Jēkabpilī uz Daugavas ledus aptuveni 30 metru no krasta atradās jaunietis, kurš plānā ledus dēļ nespēja nokļūt krastā. Jūrmalā pie Gaujas ielas un Dubultu prospekta jūrā ledū bija ielūzis 12 gadu vecs zēns. Viņš krastā izkļuvis pirms glābēju ierašanās un nodots mediķiem. Divas reizes tika saņemta arī informācija par zemledus makšķerniekiem jūrā uz ledus, bet, ierodoties glābējiem, apdraudējums netika konstatēts.

VUGD informēja, ka, pamanot ledū ielūzušu cilvēku, nekavējoties jāizsauc glābēji, zvanot pa tālruņa numuru 112. Lai palīdzētu, ielūzušajam jātuvojas rāpus vai guļus, netuvojoties līdz pašai ielūzuma vietai. Ielūzušajam apmēram no divu līdz piecu metru attāluma jāpamet aukla, sasieti apģērba gabali, garš koks vai kāds cits priekšmets. Ja glābēji ir vairāki, jāievēro, ka vienam no otra jāatrodas divu triju metru attālumā. Izvelkot cietušo uz ledus vai pašam izkļūstot uz ledus, rāpus jāvirzās prom no bīstamās vietas līdz krastam.

Tāpat VUGD aicina iedzīvotājus nepaiet vienaldzīgi garām, ja bērni vai pusaudži slidinās pa nedrošo ledu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu