Ģimenes valsts pabalsts saglabāsies 8Ls par katru bērnu (113)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Arī 2013.gadā ģimenes valsts pabalsta ierobežojumi saglabāsies un pabalsts būs izmaksājams astoņu latu apmērā par katru bērnu, liecina otrdien valdības uzklausītais Labklājības ministrijas (LM) sagatavotais informatīvais ziņojums par turpmāku valsts pabalstu izmaksas ierobežojumu noteikšanas pamatotību

Informatīvajā ziņojumā ministrija pamato, kāpēc vēl šogad saglabāti ierobežojumi, kas noteikti 2009.gadā ekonomiskās krīzes dēļ. Ministrija vienlaikus norāda, ka trīsarpus gadu laikā kopš likuma «Par valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2014.gadam» spēkā stāšanās tajā ir izdarīti vairāki grozījumi.

Ministrija norāda, ka 2009.gadā Latvijas tautsaimniecība saskārās ar ekonomisko krīzi, kuru veicināja gan strukturāli, gan cikliski, gan arī ārējās vides faktori. Lai stabilizētu un atjaunotu ekonomiku, Latvijai bija jāpieņem sarežģīti politiski lēmumi, kas ir tieši skāruši visas sabiedrības intereses.

Valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta ieņēmumi 2009.gadā bija 1 248,5 miljoni latu jeb 97,3% no plānotā, savukārt izdevumi bija 1 461,5 miljoni jeb 97,5% no plānotā. Līdz ar to 2009.gadā speciālajā budžetā bija deficīts 213 miljoni latu.

Ņemot vērā, ka gan 2011.gada, gan 2012.gada budžeta ieņēmumi nesedza kārtējā gada izdevumus, normatīvajos aktos noteikto izmaksu nodrošināšanai tika izmantots speciālā budžeta iepriekšējo gadu līdzekļu atlikums.

Gan pašreizējās situācijas sociālās apdrošināšanas speciālā budžetā izvērtējums, gan prognoze 2013.gadam, ka plānotais deficīts 2013.gadā būs 56,3 miljoni latu, liecina, ka speciālā budžeta uzkrājums šogad vēl samazināsies, atzīst ministrija.

Ņemot vērā valsts budžeta interešu nodrošināšanas nepieciešamību pašreizējos ekonomiskajos apstākļos un citu personu tiesību uz sociālo nodrošinājumu īstenošanas nepieciešamību, kā arī to, ka valsts sociālās apdrošināšanas pabalstiem noteiktie ierobežojumi jau ir diferencēti un neattiecas uz personām, kurām ir zems ienākuma līmenis, 2013.gadā ir saglabājami no 2013.gada 1.janvāra noteiktie ‒ divas reizes samazinātie ‒ izmaksas ierobežojumi maternitātes pabalstam, paternitātes pabalstam un vecāku pabalstam, kā arī 2013.gadā ir saglabājami izmaksas ierobežojumi slimības pabalstam un ierobežojumi piešķiramajam bezdarbnieka pabalstam, sacīts ziņojumā.

Komentāri (113)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu