Izglābti visi jūrā uz ledus ieskalotie cilvēki (573)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: @skrabans

Šodien Rīgas jūras līcī no krasta atlūzuši un jūrā ieskaloti divi lieli ledus gabali, uz kuriem atradās cilvēki. Sākotnēji tika vēstīts, ka to skaits ir ap 500, tomēr vēlāk šis skaits izrādījās mazāks - Vakarbuļļos uz ledus atradās 180 cilvēku, savukārt Majoros uz ledus bija 43 cilvēki. Situāciju bīstamu padarīja tas, ka, pūšot krasta vējam, ledus gabali ar visiem cilvēkiem tika pūsti dziļāk iekšā Rīgas jūras līcī. Vērienīgā glābšanā tika iesaistīti aviācijas bāzes helikopters, VUGD laivas, pašvaldības policija, divi velkoņi un ledlauzis «Varma». Īsi pēc plkst. 16 glābšana bija noslēgusies. Mediķu aprūpē ar aizdomām par apsaldējumiem nodots tikai viens makšķernieks.

(Papildināta visa ziņa.)

Plkst.16:19 Viens no Rīgas jūras līcī uz ledus gabala iepūstajiem un pirms neilga brīža ar helikopteru krastā nogādātajiem zemledus makšķerniekiem Jūrmalā, Majoros žurnālistiem stāstīja, ka plaisa ledū izveidojās nemanāmi un ledus gabals sācis ļoti strauji attālināties no krasta. Vairāki zemledus makšķernieki, kuri atradās tuvāk plaisai, paspēja pārlēkt tai pāri, nokļūstot lielākā drošībā, stāstīja zemledus makšķernieks. Viņš arī atzina, ka brīdī, kad saprata, ka gaidāma nelaime, uz ledus gabala esošie cilvēki aktīvi sākuši zvanīt glābējiem. Uz ledus gabala atradās 43 cilvēki. Pieredzētais esot apslāpējis viņa vēlmi vēl kaut kad līdzīgos laikapstākļos doties uz ledus pēc loma.

Plkst.16:02 Glābšanas dienestu pārstāvji Latvijas Radio informē, ka visi cilvēki no ledus nocelti. Glābēji ar helikopteriem vēl pārlūko ledus gabalus, tomēr nav konstatēts, ka uz ledus vēl kādam būtu nepieciešama palīdzība.

Plkst. 15:47 No Majoros atlūzušā ledus gabala, kas jau ir aizpūsts aptuveni četrus kilometrus no krasta Rīgas jūras līcī, nocelti visi cilvēki. 24 cilvēkus no šī ledus gabala drošībā nogādāja divas VUGD un viena Jūrmalas pašvaldības policijas glābšanas laiva. Tā kā ledus jau ir iepūsts tik tālu līcī, ka VUGD laivas vairs nespēj palīdzēt, atlikušo 19 cilvēku glābšanu pārņēmis aviācijas bāzes helikopters. Viens cilvēks gan atteicies kāpt helikopterā un viņu nācies nocelt ar laivu. Tiem cilvēkiem, kuri tika izglābti ar helikopteriem, uz ledus nācās atstāt visus zvejas rīkus.

Plkst.15:46 Glābšana tuvojas noslēgumam. Vakarbuļļos no atlūzušā un jūrā ieskalotā ledus gabala nocelti un drošībā nogādāti vairāk nekā 180 cilvēki. Desmit cilvēki no šā ledus gabala drošībā nogādāti ar VUGD un Rīgas pašvaldības policijas glābšanas laivām, bet 170 cilvēki no ledus nogādāti uz divu velkoņu klāja.

Plkst. 15:41 Turpinās cilvēku nocelšana no ledus. Glābēju ir ļoti daudz. Cilvēku glābšanā iesaistīti prāvi Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD), Nacionālo bruņoto gaisa spēku, Valsts policijas, krasta apsardzes spēki. Uz vietas ir vairākas glābēju brigāžu mašīnas, ātrā palīdzība, policijas ekipāžas. Klāt ir arī Valsts un pašvaldības policijas vadība.

Plkst. 15:38 Lai arī ledus aizvien ir biezs, problēmas rada lielie viļņi jūrā, kas apgrūtina glābšanu.

Plkst.15:27 Iespējams, uz ledus gabala pie Vakarbuļļiem ir mazāk cilvēku, nekā tika lēsts sākotnēji.

Plkst.15:25 No ledus gabala pie Vakarbuļļiem, kas ieskalots jūrā aptuveni 700 metru attālumā no krasta, jau nocelti vairāk nekā 100 cilvēku. Pie ledus gabala atrodas trīs VUGD laivas, viena Rīgas Pašvaldības policijas glābēju laiva. Notikuma vietas tuvumā ieradies arī ledlauzis «Varma». Cilvēki tiek izcelti uz velkoņa «Marss 1». Situāciju novēro un nepieciešamības gadījumā gatavi iesaistīties Nacionālo bruņoto spēku helikopteri.

Plkst.15:20 Vējam pieaugot, ir bažas, ka ledus gabali varētu lūzt.

Šādi Rīgas Jūras līcis izskatījās 12:05 no satelīta
Šādi Rīgas Jūras līcis izskatījās 12:05 no satelīta Foto: @meteozinas

Plkst. 15:15 No ledus gabala pie Vakarbuļļiem, kas ieskalots jūrā aptuveni 700 metru attālumā no krasta, jau nocelti vairāk nekā 100 cilvēki.

Pirmie izglābtie jau krastā; Glābēji steidzas atpakaļ ūdenī
Pirmie izglābtie jau krastā; Glābēji steidzas atpakaļ ūdenī Foto: twitter.com/@janiszvers

Plkst. 15:08 Glābšanā iesaistās arī aptuveni 30 Rīgas pašvaldības policijas glābēji ar savām laivām.

Plkst.15:05 Rīgas Domes pārstāvji informē, ka viens no ledus gabaliem nav tālu jūrā, bet atrodas aptuveni pie ostas bojām. Ūdens dziļums tur esot pietiekams, lai glābšanā iesaistītos velkoņi. Kuģis «Varma» dziļuma dēļ tur strādāt nevar.

Plkst. 14:59 Rīgas vicemērs Andris Ameriks savā Twitter kontā informēja, ka krastā jau tiek vesti pirmie cilvēki. «Brīvostas velkonis «Marss - 1» jau pirmo cilvēku grupu ved uz krastu. Velkonis «Santa» pašlaik uzņem nākamo cilvēku grupu,» viņš informēja.

Notiekošo no krasta atspoguļo vietējie mediji
Notiekošo no krasta atspoguļo vietējie mediji Foto: twitter.com/@janiszvers

Kā stāstīja VUGD Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Viktorija Šembele, šodien Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēmis izsaukumu ar divu minūšu starpību par divu ledus gabalu atlūšanu, uz kuriem atrodas vairāki cilvēki. Izsaukumi saņemti ap plkst.12.30, un situāciju bīstamu padara tas, ka, pūšot krasta vējam, ledus gabali ar visiem cilvēkiem tiek pūsti dziļāk iekšā Rīgas jūras līcī. Glābšanas darbu

sākumā ledus no krasta bija 300 līdz 400 metru attālumā, bet glābšanas darbu beigās ledus līcī jau bija iepūsts 4 - 5 kilometru attālumā no krasta.

Majoros jūrā iepūsts 41 cilvēks

Viens no ledus gabaliem atlūzis Rīgas jūras līcī Majoros, pretī glābšanas stacijai. Uz šā ledus gabala atrodas 43 cilvēki. Patlaban VUGD glābēji cenšas nocelt viņus no ledus un nogādāt krastā.

Vakarbuļļos uz jūrā ieskalota ledus atrodas aptuveni 500 cilvēku

Savukārt Vakarbuļļos situācija ir sarežģītāka - uz jūrā ieskalota ledus atrodas aptuveni 500 cilvēku. Vēlāk gan izrādījās, ka jūrā iepūsto cilvēku skaits ir divreiz mazāks - 223. Cilvēku glābšanā ir iesaistīti Nacionālie bruņotie spēki, krasta apsardze un Valsts robežsardze. Patlaban tiek vērtētas iespējas kā šos cilvēkus nogādāt krastā.

Pārsvarā uz atlūzušajiem ledus gabaliem atrodas zemledus makšķernieki un ledus jau ir aizpūsts jau vairākus simtus metru no krasta.

Trūkst aprīkojuma

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Viktorija Šembele Latvijas Radio atzina, ka situācija ir ļoti nopietna, jo jūrā ir liels vējš, bet glābēju aprīkojums ir ierobežots, piemēram, VUGD laivas ir piemērotas iekšzemes ūdeņiem, nevis jūrai. Glābšanas darbos varētu iesaistīt Robežsardzes kuģi un NBS helikopteru.

Piesaista papildspēkus

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) pārstāvis Normunds Stafeckis informēja, ka ir aktivizēts NBS Flotiles Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs, kas sācis cilvēku glābšanu. Šis centrs ir pieprasījis arī divus Gaisa spēku aviācijas bāzes helikopterus.

Foto: @skrabans

Palīgā dosies ledlauzis

Krasta apsardzes dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Ulbina informēja, ka MRCC Riga ir pieprasījis gan ledlauzi, gan arī divus velkoņus. Līdz ar to uz notikumu vietu devies Rīgas brīvostas ledlauzis «Varma» un velkonis no Rīgas, kā arī Ventspils.

Savukārt no Lielvārdes uz Vakarbuļļiem izlidojis jau pirmais aviācijas bāzes helikopters, bet otrs pacelsies pēc piecām minūtēm.

Abās vietās krastā ieradušās neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes, kas gatavas sniegt pirmo palīdzību, apstiprināja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests pārstāve Ilze Bukša. Nepieciešamības gadījumā dienests gatavs mobilizēt papildu brigādes.

Ņemot vērā to, ka pūš krasta vējš, VUGD aicina cilvēkus nekāpt uz ledus, jo jebkurā brīdī tas var atlūzt un vējš to var ienest jūrā.

Komentāri (573)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu