Latvija ir par stingrākiem tabakas ierobežojumiem (68)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/Lunapic

Valdība otrdien atbalstīja Veselības ministrijas (VM) sagatavoto Latvijas nacionālo pozīciju par Eiropas Parlamenta un Padomes priekšlikumiem tabakas jomas regulēšanai, tostarp paredzot aizliegt aromatizētās cigaretes, nosakot minimālo cigarešu skaitu iepakojumā, kā arī aizliedzot bezdūmu tabakas izstrādājumus, informēja Veselības ministrijas preses sekretārs Oskars Šneiders.

Latvija īpaši atbalsta priekšlikumus par cigarešu minimālā izmēra regulēšanu. Atbalstīta arī aizlieguma saglabāšana košļājamajai tabakai. Papildus Latvija prasa arī visu bezdūmu tabakas izstrādājumu aizliegumu, kas ir ne vien košļājamā, bet arī zelējamā un velmējamā tabaka.

Tostarp Latvija savā pozīcijā par priekšlikumiem Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvai par dalībvalstu normatīvo un administratīvo aktu tuvināšanu attiecībā uz tabakas izstrādājumu ražošanu, noformēšanu un pārdošanu norādījusi, ka vienā iepakojumā būtu jābūt ne mazāk par 20 cigaretēm.

Latvija īpaši atbalsta arī vienotu kombinēto brīdinājumu izvietošanu uz tabakas produktu iepakojumiem. Latvija arī atbalsta aromatizēto cigarešu un tinamās tabakas aizliegumu.

Dažādu garšvielu pievienošanas mērķis ir piešķirt produktam standartizētu garšu un smaržu, lai produktu padarītu konkurētspējīgu tirgū. Lai patērētājam nebūtu jāklepo, tabakas izstrādājumiem tiek pievienotas vielas ar anestezējošu efektu, vielas, kas paplašina elpceļus, piemēram, mentols), ļauj vieglāk un dziļāk ieelpot tabakas dūmus un tādējādi palielina nikotīna uzsūkšanās spēju. Padarot tabakas dūmus mazāk kodīgus, pievienojot tiem smaržvielas un garšvielas, tiek veicināta tabakas produktu lietošana, jo tie tiek padarīti pievilcīgāki patērētājam. Pasaules Veselības organizācija rekomendē ierobežot vai aizliegt speciālu garšu pievienošanu, kas īpaši piesaista jauniešus.

Direktīva pieņemta 2001.gada 5.jūnijā, un, tā kā kopš tās pieņemšanas ir pagājuši vairāk nekā desmit gadu un šajā laikā ir mainījies tabakas produktu tirgus, kā arī attīstījusies zinātne, tā ir jāatjaunina un jāpapildina.

Šie un citi ierobežojumi ir atbalstīti, lai pilnveidotu konsekventu smēķēšanas izplatības ierobežošanas politiku visā Eiropas Savienībā. Ministrija arī uzsvērusi, ka Latvija īpaši vēlas, lai direktīvas vienotās prasības nebūtu vājākas par nacionālajos tiesību aktos noteiktajām normām.

Tabakas direktīvas pārskatīšanā galvenā uzmanība tiek pievērsta piecām politikas jomām – bezdūmu tabakas izstrādājumiem un tabakas izstrādājumu klāsta paplašināšanai, iepakojumiem un marķējumiem, tabakas produktu sastāvdaļām un piedevām, kā arī pārrobežu tālpārdošanas ierobežošanai, kas, piemēram, ir tirdzniecība internetā, izsekojamībai un drošības elementiem.

Komentāri (68)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu