KNAB sola vērtēt politizētās arodbiedrības aktivitātes (37)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) vērtēs «Saskaņas centram» (SC) pietuvinātās arodbiedrības «LABA» aktivitātes priekšvēlēšanu periodā, ņemot vērā, ka šīs organizācijas līderis startē vēlēšanās, šovakar vēsta Latvijas Televīzijas raidījums «De facto».

«Barojas» no Rīgas budžeta naudas

Rīgas domes vēlēšanām pieteiktais deputātu kandidātu saraksts apstiprinājis raidījuma «De facto» iepriekš paustās aizdomas par «Saskaņas centra» ciešo saistību ar arodbiedrību «LABA».

Tas nozīmē, ka Rīgas budžeta līdzekļi pastarpināti, caur «Rīgas satiksmi» aiziet šai dāsni finansētajai, saskaņiešu vadītajai un ietekmētajai organizācijai.

Arodbiedrībā «LABA» dažādām metodēm apvienoti ap septiņiem tūkstošiem strādājošo - galvenokārt no Rīgas pašvaldības uzņēmumiem «Rīgas satiksme» un «Rīgas namu pārvaldnieks». Un viņu aktivitātes pavada Rīgā valdošās SC/GKR dienaskārtību.

Jaunizceptais politiķis izvairās no žurnālistiem

«LABA» valdes priekšsēdētājs Raimonds Gailis (SC/GKR) ar dotā vārda turēšanu neaizraujas un ar «De facto» sarunāto interviju pēkšņi atcēla. Viens no argumentiem –

nevēlas sniegt interviju uz ielas, jo tā ir labi pārredzama un viņam esot kauns no kaimiņiem, kuri pārmetot biedrošanos ar saskaņiešiem.

Sola to sniegt šajā nedēļā.

Bet arī šonedēļ jaunizceptais politiķis uz «De facto» zvaniem neatbild, solītajā laikā neatzvana, birojā nav satiekams un arī uz paša piedāvāto saziņu pa e-pastu neatsaucas. Tiesa gan, viņam ir iemesls slēpties, jo vēl pirms dažiem mēnešiem viņš intervijā Latvijas Radio par attiecībām ar «Saskaņas centru» runāja ko pilnīgi citu.

LABA popularizējusi SC idejas

Intervijā Latvijas Radio 2012.gada 14.decembrī Gailis uz jautājumu, vai viņu arodbiedrība nav politiski pietuvināta «Saskaņas centram», atbildēja: «Absolūti nav saistīts! SC ideja... Ideja droši vien ir ... cilvēku labklājība, būs tur TB/LNNK, tāpat iesim ar viņiem runāt.»

Tagad politiskā pietuvinātība izlīdusi laukā kā īlens no maisa, jo Gailis startē pašvaldību vēlēšanās no saskaņiešu saraksta, turklāt – pirmajā desmitniekā, kas būtībā norāda uz gana ietekmīgu pozīciju. Rīgas saraksta līderis Nils Ušakovs, vaicāts par Gaiļa tikšanu deputātu kandidātos, atbild izvairīgi - saraksts veidots pēc dažādiem principiem un saskaņā ar likumdošanu.

Arodbiedrība «LABA» jau iepriekš ar savām aktivitātēm popularizējusi saskaņiešu idejas, bet kā publicitātes platformu izmantojusi krievu presi. «Latviešu prese izvairās no arodbiedrības labo darbu slavināšanas, bet krievu prese labprāt. Ir tāds «Vesti Segodņa», kur mēs... viņi paši labprāt ņem intervijas...» tā Gailis atklāj jau pieminētajā intervijā Latvijas Radio.

Gailim bēgot no intervijas «De facto», neatbildēts paliek jautājums par arodbiedrības aktivitāšu ierobežošanu priekšvēlēšanu laikā.

Toties uz to gatavs atbildēt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs. «Noteikti ir vērts pievērst uzmanību, un ir jāskatās, kāda ir šī retorika pēc sava satura (..), vai šīs aktivitātes nav tieši vērstas uz noteikta politiska spēka vai noteiktas politiskas amatpersonas popularizēšanu vai reklamēšanu,» raidījumam «De facto» apliecina KNAB priekšnieka vietniece Ilze Jurča.

Jau tagad zināms, ka, piemēram, Lielās talkas laikā arodbiedrība «LABA» plāno sakopt nevis teritoriju ap uzņēmumiem, kuros strādā lielākā daļa biedru, bet gan vietā, kur gaidāmi visvairāk mediju un, domājams, arī domes vadība. Tai pašā laikā Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, kas apvieno lielāko daļu nozaru arodbiedrību, Rīgas domē sadarbības partneri tā arī nav ieguvusi. «Mēs pērn nācām ar tādu ļoti labu iniciatīvu, domājām, ka izveidosim Rīgas pilsētā trīspusējo konsultatīvo padomi, kur piedalīsies darba devēji, arodbiedrības un pašvaldība un mēs spriedīsim par tiem jautājumiem, kas patiešām Rīgas iedzīvotājiem ir aktuāli. Diemžēl šī ideja apsīka, cik es dzirdēju, tieši tā iemesla dēļ, ka RD īpaši neinteresē arodbiedrību viedoklis,» saka LBAS līderis Pēteris Krīgers.

Jāatgādina, ka arodbiedrību «LABA» lielā mērā finansē no «Rīgas satiksmes» budžeta, ko savukārt veido Rīgas domes dotācija.

Arodbiedrību vajadzībām ik gadu tiek pārskaitīts vairāk nekā pusmiljons latu. Un šī finansēšanas shēma plus Gaiļa kandidēšana vēlēšanās, tai skaitā plecu pie pleca ar «Rīgas satiksmes» vadību, norāda uz arodbiedrības ciešu saistību un atkarību no pilsētā valdošās varas.

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu