Par labu LaIPA no Baltkom TV piedzen 240 000 Ls kompensāciju (13)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas apgabaltiesa šodien daļēji apmierināja Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) prasību pret kabeļtelevīzijas operatoru SIA «Baltkom TV», apvienībai par labu piedzenot nedaudz vairāk nekā 240 000 latu, informēja apgabaltiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš.

Apgabaltiesa atzina par noslēgtu no šodienas, 2.maija, tiesā iesniegto līgumu par maksājamo atlīdzību izpildītājiem un fonogrammu producentiem, kā arī tika piedzīta kompensācija par laika periodu no 2005.gada 1.jūlija līdz šī gada 2.maijam - vairāk nekā 240 000 latu.

Savukārt prasībā tika noraidīta daļā par atzīšanu, ka «Baltkom TV», retranslējot fonogrammas pa kabeļiem, neveicot atlīdzību izpildītāju un fonogrammu producentiem, pārkāpj blakus tiesības. Tāpat tika noraidīta «Baltkom TV» pretprasība.

Pilns spriedums būs pieejams 16.maijā, un to 20 dienu laikā varēs pārsūdzēt Augstākajā dienā.

Vēl iepriekš puses apņēmās noslēgt mierizlīgumu. Kā aģentūrai LETA vasarā norādīja «Baltkom TV» advokāte Ieva Andersone, abas puses lūdza tiesas sēdi atlikt, jo puses lemj par iespējamo izlīgumu. «Jau iepriekšējā tiesas sēdē tika lemts par potenciālo izlīgumu,» sacīja Andersone.

LaIPA prasības lietu izskatīšanai apgabaltiesā 2011.gada nogalē nodeva Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa, jo tika atzīts, ka apvienības prasītās summas apjoms pārsniedz 150 000 latu, tādējādi tā nav piekritīga skatīšanai rajona tiesā, bet gan apgabaltiesā. Tomēr rajona tiesa toreiz pēc «Baltkom TV» pieteikuma atcēla septembra beigās LaIPA prasības lietā noteikto pagaidu aizsardzības līdzekli - aizliegumu retranslēt pa kabeļiem fonogrammas līdz dienai, kad spēkā būs stājies galīgais tiesas spriedums.

LaIPA norādīja, ka ilgstošās diskusijas un sarakste ar kabeļoperatoriem iepriekš nav bijusi produktīva, jo kabeļoperatori nepamatoti apšauba izpildītāju un fonogrammu producentu tiesības saņemt atlīdzību par fonogrammu retranslēšanu. Izpildītājiem un fonogrammu producentiem maksājamās atlīdzības lielumu par fonogrammas retranslēšanu pa kabeļiem aprēķina no kabeļoperatora gada neto ieņēmumiem.

Savukārt kabeļtelevīzijas operators iepriekš norādīja, ka tas darīs visu iespējamo, lai nodrošinātu saviem abonentiem legālu un kvalitatīvu saturu par iespējami zemākiem tarifiem un lai panāktu vienošanos ar LaIPA par sadarbību ar abpusēji pieņemamiem nosacījumiem. Uzņēmums norādīja, ka respektē normatīvo aktu prasības un konstruktīvu risinājumu šai jautājumā iespējams panākt tikai pārrunu ceļā.

Biedrībā LaIPA apvienojušies tiesību īpašnieki - izpildītāji un fonogrammu producenti -, lai kopīgi administrētu savas tiesības - vienotos ar fonogrammu izmantotājiem par maksājamo atlīdzību, iekasētu, sadalītu un izmaksātu to tiesību īpašniekiem, kā arī organizētu izglītojošus pasākumus izpildītājiem un producentiem, un sakārtotu blakustiesību aizsardzības sistēmu Latvijā. LaIPA ir dibināta 1999.gadā.

«Baltcom» ir Baltijā lielākais kabeļtelevīzijas operators, kas darbojas jau kopš 1991.gada. Uzņēmums nodrošina telekomunikāciju pakalpojumus vairāk nekā 140 000 mājsaimniecību un saviem abonentiem piedāvā vairāk nekā 100 TV programmu, sniedz interneta, kā arī fiksēto telefonsakaru pakalpojumus.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu