Atvieglos dzīvi valsts galvotā studiju kredīta ņēmējiem (26)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nākusi klajā ar Ministru kabineta noteikumu grozījumiem, kas atvieglos dzīvi valsts galvotā studiju kredīta ņēmējiem, kuriem ir grūtības to atmaksāt.

Termiņu pagarinās; procentus neskaitīs

Paredzēts, ka turpmāk kredīta ņēmējam, kurš atrodas ilgstošā darbnespējā, sākot ar četrdesmit sesto darbnespējas dienu, kredīta atmaksas termiņš tiek pagarināts un procenti netiek uzskaitīti.

Līdzšinējā situācijā kredīta ņēmējiem slimības laikā, kad nav iespējams strādāt un jāmaksā par medikamentiem un ārstniecības pakalpojumiem, regulāra kredīta maksājumu veikšana sagādāja problēmas,

ko pēc noteiktajiem grozījumiem paredzēts atvieglot.

Paātrinās kredītu dzēšanu pedagogiem

Tāpat noteikumu projektā paredzēta paātrināta kredītu dzēšana strādājošiem pedagogiem. Noteikts, ka par katru profesijā nostrādāto gadu pēc studiju beigšanas kredīta ņēmējam, ja viņš ir pedagogs, dzēš 20% no kopējās kredīta summas, strādājot pilnu darba laiku.

Līdz šim pedagogiem, kuru saņemtā kredīta summa pārsniedza 1000 latu, kredīta pamatsumma tika dzēsta 10 gadu laikā, par katru nostrādāto gadu dzēšot 10% no pamatsummas. Konkrētās izmaiņas veiktas, ņemot vērā Latvijas stratēģiskajā attīstības plānā 2010.–2013.gadam noteikto uzdevumu uzlabot pedagogu studiju kreditēšanas sistēmu.

Grozījumos arī noteikts, ka uz kredīta dzēšanu no valsts budžeta līdzekļiem varēs pretendēt kredīta ņēmēji, kuri ir nodarbināti Ministru kabineta noteiktajās institūcijās noteiktās profesijās.

Līdz šim kredīta dzēšanas kārtībā bija noteiktas valsts un pašvaldību institūcijas, kurās nodarbinātie speciālisti var pretendēt uz kredīta dzēšanu no valsts budžeta līdzekļiem, taču atsevišķos gadījumos jāatbalsta speciālisti, kuri kļūst par nodarbinātajiem arī citās institūcijās. Piemēram, īstenojot reemigrācijas atbalsta pasākumus, kad augsti kvalificētus speciālistus piesaista darbam Latvijas tautsaimniecībai nozīmīgās profesijās.

Grozījumi ceturtdien izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē. Tie vēl jāapstiprina valdībā.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu