Konference: Kādēļ Re:Baltica žurnālisti devās strādāt uz zivju fabriku (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/ Peter Gutierrez

22.maijā, plkst. 16:00 kopā ar ekspertiem no Skandināvijas un Polijas konferencē analizēsim cēloņus un iespējas, kā uzlabot dzīvi mazkvalificētajam darba spēkam Latvijā.

Konferencē Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs Re:Baltica stāstīs par pētījumu «Mazās algas», kura ietvaros žurnālisti devās strādāt uz zivju fabriku un lielveikalu «Maxima». Re:Baltica mērķis bija analizēt, kādi ir darba apstākļi mazkvalificētajam darbaspēkam, cik daudz cilvēki nopelna un kādēļ saņem tik mazas algas. Re:Baltica analizēja likumdošanas kontekstu, arodbiedrību iespējas un darba devēju attieksmi.

Sīkāk

Ar savas valsts pieredzi konferencē dalīsies arī eksperti no kaimiņu valstīm – Norvēģijas, Zviedrijas un Polijas. Sevišķi interesanta latviešu auditorijai būs Norvēģijas eksperte, kas jau ilgstoši pēta imigrantu darba apstākļus Norvēģijā. Šobrīd viņa veic pētījumu, kurā salīdzina latviešu un norvēģu celtnieku tiesības un algas.


Re:Baltica uzskata, ka šis jautājums ir diskutēšanas vērts, jo Latvijas nodokļu politika ir sevišķi neizdevīga mazo algu saņēmējiem. Darbinieks, kurš saņem minimālo algu, darba devējam izmaksā 247 latus, bet darbinieks «uz rokas» patur 140 latus.

Laika posmā no 2009. gada līdz 2011. gadam aptuveni 100 tūkstoši jeb 5% no visiem valsts iedzīvotājiem devās meklēt labākus darba apstākļus ārzemēs. Būvniecības nozarē latvieši visbiežāk izvēlējās Norvēģiju. Bezdarbs valstī ir samazinājies, taču mazkvalificētā darbaspēka vidū tas joprojām ir augsts. Darbinieki nespēj diskutēt ar darba devēju, lai atrisinātu šīs problēmas, savukārt arodbiedrības un Valsts darba inspekcija ir neefektīvas.

Konference notiks Rīgas Ekonomikas augstskolas telpās, Strēlnieku ielā 4a, W32 auditorijā.

Konferencei pieteikties var šeit

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu